Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου «Πανδαιμόνιο»

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2008 παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών το καινούργιο-πέμπτο κατά σειρά-μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Πανδαιμόνιο» που κυκλοφόρησε το 2007 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά μυθιστορήματα της περσινής χρονιάς. Ο Βολιώτης συγγραφέας (γεννημένος το 1958) και καθηγητής σε δημόσιο λύκειο έχει ένα πλούσιο κατάλογο δραστηριοτήτων αφού, εκτός από τα μυθιστορήματα και τις δύο συλλογές διηγημάτων, έχει γράψει μια μυθιστορηματική βιογραφία για τον Στρατή Δούκα και διευθύνει την σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο ίδιος συμμετείχε και στην συγγραφή των σχολικών βιβλίων για την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία που διδάχτηκαν στα σχολεία την περίοδο 1999-2001.

Τον συγγραφέα παρουσίασε ο ομότεχνός του και συνεργάτης της Δ.Κ.Β. Σ Θεόδωρος Γρηγοριάδης και συνομίλησε μαζί του για το μυθιστόρημα, τις απόψεις του, τον τρόπο που αντιμετωπίζει το σύγχρονο μυθιστόρημα. Ο Θ.Γρηγοριάδης μίλησε με ενθουσιασμό για το βιβλίο του Ακρίβου, για τη δύναμη της γλώσσας και την επεξεργασία του υλικού του, για την «αστυνομική» πλοκή αλλά και την πνευματικότητα που το διαπερνά με δεδομένο ότι το «Πανδαιμόνιο» διαδραματίζεται στο Άγιον Όρος και αρχίζει με την εύρεση του πτώματος μιας γυναίκας.

Η απευθείας συζήτηση μεταξύ των δύο συγγραφέων εντυπωσίασε το πολυπληθές κοινό ενώ- ταυτόχρονα- οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να υποβάλλουν άμεσα τα δικά τους ερωτήματα ή τις παρατηρήσεις τους. Ήταν μια λογοτεχνική παρουσίαση άκρως πετυχημένη, σοβαρή και επικεντρωμένη στην ουσία του βιβλίου και την πραγματικότητα της λογοτεχνίας, μια βραδυά χωρίς βαρύγδουπες αναλύσεις και εισηγήσεις που τόσο συνηθίζονται στις παρουσιάσεις βιβλίων και τόσο πολύ έχουν κουράσει πια το αναγνωστικό κοινό.

Κριτική του Δημήτρη Αθηνάκη για το «Πανδαιμόνιο» στις σελίδες της «Ελληνικής Λογοτεχνίας»

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση