Βιβλία για νέους

Ψίθυροι αγοριών (Βούλα Μάστορη)

Η έμπειρη συγγραφέας βιβλίων για νέους, υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν, Βούλα Μάστορη, έχει γράψει από το 1974 μέχρι σήμερα 45 βιβλία, πολλά εξ αυτών τιμημένα με διάφορα βιβλία. Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας με τόλμη και θάρρος και κυρίως με μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να προσεγγίζει τα ενδιαφέροντα των σημερινών εφήβων. Αποσπάσματα των βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και στα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι «Ψίθυροι αγοριών-όσα λένε τ? αγόρια μεταξύ τους» είναι ένα πράγματι τολμηρό βιβλίο αφού προσεγγίζει τα θέματα, την καθημερινότητα και τη ζωή των εφήβων με ρεαλισμό. Πρόκειται για εφήβους της εποχής μας που ανησυχούν για τα εκφοβιστικά ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διατυπώνουν ερωτήματα για το σώμα και την ψυχή τους, αγωνιούν πώς και πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν, που πασχίζουν να κρυολογήσουν για να αποκτήσουν χοντρή «αντρική» φωνή. Ανάμεσα στα κεφάλαια παρεμβάλλονται σελίδες από τα blogs και ειδικά του Παύλου που είναι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής. Μαζί με τους κολλητούς του, τον Σάκη και τον Ηρακλή, μαζί με τις πλάκες και τις φοβίες τους και τις ανασφάλειές τους, μεταφέρουν και το κλίμα της εφηβείας, μια εποχής που έρχεται και φεύγει και μόνον συγκίνηση αφήνει στο πέρασμά της.
Η αθυροστομία τους, είναι η προσωπική τους γλώσσα και όπως πολύ σωστά γράφει στο οπισθόφυλλο η Βούλα Μάστορη, δεν υπάρχουν «κακά λόγια» αλλά κακοί άνθρωποι.


Γ.Θ

Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων