Βιβλία για νέους

Το πρόσωπο της Σάρα (Melvin Burgess)

ΥΠΟΘΕΣΗ
Υπάρχουν ένα σωρό κορίτσια πιο όμορφα από εμένα. Όποιος θέλει μπορεί να είναι όμορφος. Κι όσο για το ταλέντο, ούτε κι αυτό έχει σημασία. Ταλέντο μπορεί να ?χει ο καθένας. Σε εκπαιδεύουν, σου φτιάχνουν τη φωνή. Αν δεν είναι καλή, την αλλάζουν στο στούντιο. Εύκολο πράγμα το ταλέντο».

Η Σάρα θέλει να γίνει διάσημη. Όταν ο θρυλικός ροκ σταρ Τζόναθον Χιτ τής προτείνει να την εκπαιδεύσει και να πληρώσει την πλαστική εγχείρησή της, η Σάρα αισθάνεται σαν να γίνεται πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρό της. Κι αν όμως υπάρχει κάποιο κρυφό τίμημα; Είναι πρόθυμη η Σάρα να το πληρώσει;

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Μέλβιν Μπέρτζες δικαιολογημένα θεωρείται ο νονός της λογοτεχνίας για νεαρούς ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία. Αφότου κέρδισε το Μετάλλιο Κάρνεγκι για το έργο του Junk (ελλην. έκδοση: Junk, Εκδόσεις Πατάκη, 1998) ?ένα εφηβικό μυθιστόρημα με θέμα τον έρωτα και τα ναρκωτικά, το οποίο έχει ασκήσει πολύ μεγάλη επιρροή?, παρουσίασε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και συναρπαστικά βιβλία. Τα βιβλία του έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα γραμμένο από διάφορες αφηγηματικές σκοπιές, που μας υποχρεώνει να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιες κοινώς αποδεκτές αξίες και να τις επανεξετάσουμε.
Εάν στηριζόταν στην πειστικότητα του ρεαλισμού, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τρομακτικό, συγκλονιστικό έργο ηθοπλασίας με θέμα τα δεινά της αυτοκακοποίησης, της αυταπάτης και μιας ζωής θεμελιωμένης στον ναρκισσισμό. Αντί για όλα αυτά, όμως, ο συγγραφέας επιστρατεύει μια σειρά από φαντάσματα, έναν όχι και τόσο πειστικό τρελό επιστήμονα, καθώς και διάφορα άλλα απίθανα πρόσωπα, για να ζωντανέψει μια ιστορία που (αν μπορεί κανείς να παραμερίσει τη δυσπιστία του) είναι αρκετά συναρπαστική.Το βιβλίο αυτό είναι γοητευτικό και συγκλονιστικό. Χειρίζεται με επιδεξιότητα ζητήματα πολύ περίπλοκα όπως το θέμα της μεταμόσχευσης προσώπου. Διαβάζεται και από ενήλικους και φυσικά απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες αναγνώστες που αντέχουν ένα μυθιστόρημα πραγματικά συναρπαστικό και πρωτότυπο όμως και πολύ τρομακτικό.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης (πηγή Εκδόσεις Πατάκη)

Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων