Βιβλία για νέους

Οικολογήματα, (Β.Ηλιόπουλος)

Τα «ΟΙΚΟλογήματα» είναι μια σειρά βιβλίων με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει μια λογοτεχνική ιστορία και παιδαγωγικά σχεδιασμένες δραστηριότητες σχετικά με ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα. Η λογοτεχνική ιστορία και οι δραστηριότητες αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας σφαιρικά κάθε θέμα, μιλώντας κατευθείαν στο νου αλλά και στην ψυχή των μικρών αναγνωστών. Τα βιβλία είναι τέσσερα και οι συμπεριλαμβανόμενες δραστηριότητες είναι της Βασιλικής Νίκα και η εικονογράφηση ων βιβλίων της Φραντζέσκα Κοζάντι:
1. Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
2. Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ
3. Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει.
4. Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;

Οι στίχοι των βιβλίων από τη σειρά "ΟΙΚΟλογήματα" μελοποιήθηκαν από τον Κώστα Θωμαΐδη και κυκλοφορούν σε τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ. Είναι ένα μουσικό έργο αποκλειστικά για παιδιά, αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας.
Ο πολυαγαπημένος των παιδιών συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Κώστας Θωμαΐδης συνεργάστηκαν και δούλεψαν με ταλέντο και φαντασία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτό το CD που μιλάει κατευθείαν στο νου και στην ψυχή των μικρών ακροατών αλλά αναμφιβόλως και σε όλους όσοι δεν έχουν λησμονήσει ότι υπήρξαν κάποτε παιδιά με ευαισθησίες για τη Γη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Κώστα Θωμαΐδη αποκλειστικά για παιδιά, σε ένα CD με δεκαπέντε τραγούδια.
Με στίχους που περνούν μηνύματα σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη (καμένα δάση, μόλυνση θαλασσών, φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαχείριση σκουπιδιών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και που αγγίζουν όλα τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και με μουσική που συγκινεί, ψυχαγωγεί και «ερεθίζει» τη σκέψη του παιδιού, το έργο αυτό επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, έτσι ώστε να γίνουν αυριανοί πολίτες με οικολογική συνείδηση, αλλά και τα προκαλεί να λάβουν δράση.

Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων