Βιβλία για νέους

Μικρές κυρίες (Louisa May Alcott)

Τ0 1868 Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα της αμερικανίδας Louisa May Alcott (1832-1888) "Little Women" ( Μικρές κυρίες). Το μυθιστόρημα αυτό έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειάς της. Η Λουίζα Άλκοτ ήταν κόρη του σπουδαίου παιδαγωγού Άμος Άλκοτ. Έγραψε παιδικά μυθιστορήματα και διηγήματα. Το 1867 εξέδωσε το παιδικό περιοδικό "Marry Museum". Το μυθιστόρημα που την έκανε διάσημη πραγματεύεται την ιστορία μιας αμερικάνικης οικογένειας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Η στράτευση του πατέρα και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η γυναίκα του και οι τέσσερις κόρες του είναι ο αρχικός καμβάς του έργου.
Τα κορίτσια, η Μεγκ, η Μπεθ, η Εϊμι και η Τζο, οι τέσσερις κόρες της οικογένειας Μαρτς, είναι γεμάτες ανησυχίες. Η χαριτωμένη Μεγκ γνωρίζει τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, η Τζο, το αγοροκόριτσο, δημοσιεύει το πρώτο της διήγημα, η γλυκιά Μπεθ αρρωσταίνει σοβαρά, η Έιμυ μαθαίνει το νόημα της θυσίας και της αυταπάρνησης. Κοντά τους, ο γείτονάς τους, ο ορφανός Λώρι, γνωρίζει τη μητρική στοργή και την οικογενειακή θαλπωρή, ενώ ο παππούς του γίνεται ο καλός άγγελος της οικογένειας, αντικαθιστώντας τον πατέρα που λείπει στον πόλεμο. Τα κορίτσια παίζουν, φλερτάρουν, ερωτεύονται, κάνουν αυτοθυσίες και αντιμετωπίζουν καρτερικά τις τραγωδίες της ζωής. Τη δύναμή τους την αντλούν από την Μάρμι, τη μητέρα τους, στυλοβάτη της οικογένειας, γυναίκα δραστήρια και αποφασιστική, πάνω στην οποία έπεσε το βάρος της ανατροφής τους με την αποχώρηση του πατέρα.
Το βιβλίο ξετυλίγει τις τρυφερές αλλά και τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας, έως ότου , μετά από χρόνια, τα πράγματα μπουν πάνω σε μιαν άλλη βάση, με το θάνατο της πιο μικρής κόρης , την επώδυνη την ενηλικίωση των υπόλοιπων αδελφών και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας τους μέσα από διαφορετικούς δρόμους. Η μεγάλη αρετή του μυθιστορήματος βρίσκεται στους δυνατούς χαρακτήρες του και στην οικουμενικότητα του νοήματος που εκπέμπει.
Η Αυστραλή σκηνοθέτης Γκίλιαν Αρμστρονγκ μετέφερε άψογα στην οθόνη το κλασικό ρομαντικό μυθιστόρημα της Λουίζας Μέυ Αλκοτ «Μικρές κυρίες στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Οσκαρ (γυναικείας ερμηνείας, μουσικής και κοστουμιών) και πρωταγωνιστούν οι Γουινόνα Ράιντερ, Γκέιμπριελ Μπερν, Σούζαν Σάραντον, Ερικ Στολτζ, Σαμάνθα Μάθις, Κίρστεν Ντανστ, Κλερ Ντέινς.


Γ.Θ.

Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων