Βιβλία για νέους

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα (Κάρολος Ντίκενς)

Ο Κάρολος Ντίκενς και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

Ο Κάρολος Ντίκενς, το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Τζον και της Ελίζαμπεθ Ντίκενς, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο έως ότου ο πατέρα του φυλακίστηκε για χρέη και ο μικρός Κάρολος αναγκάστηκε να εργαστεί, σε ηλικία δώδεκα ετών, σε εργοστάσιο κατασκευής βερνικιών για παπούτσια. Αργότερα, και για μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε στα θρανία. Στα δεκαπέντε του αρχίζει να εργάζεται ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο και σε δύο χρόνια γίνεται στενογράφος δικαστηρίων. Επάγγελμα που θα του ανοίξει το δρόμο για τη δημοσιογραφία και τη συγγραφής διηγημάτων και μυθιστορημάτων και θα τον οδηγήσει, σύντομα, στην αναγνώριση και τη δόξα. Παντρεύτηκε την Κάθριν Χόγκαρθ, κόρη εκδότη εφημερίδας, και έκαναν μαζί δέκα παιδιά.
Ο Ντίκενς, που με την εκφραστική, ποιητική και κωμική του πένα έγραψε μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Όλιβερ Τουίστ, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Η ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α) και δημιούργησε αλησμόνητους χαρακτήρες, πέθανε στις 9 Ιουνίου 1870, έχοντας ζήσει ενδιαφέρουσα, γεμάτη και περιπετειώδη ζωή. Ενταφιάστηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, εκεί όπου ενταφιάζονται και στέφονται οι μονάρχες της Αγγλίας.
Ο Ντίκενς άρχισε να γράφει τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» τον Οκτώβριο του 1843 και τα ολοκλήρωσε εγκαίρως, ώστε να προλάβουν να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς. Τα πρώτα 6.000 αντίτυπα του βιβλίου πωλήθηκαν σε ελάχιστες μέρες και οι επανειλημμένες και αναρίθμητες εκδόσεις του, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συνιστούν πλέον χριστουγεννιάτικη παράδοση. Οι ήρωές του εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να κατακτούν και να συγκινούν τις καρδιές των μικρών-κι όχι τόσο μικρών-αναγνωστών.

Το βιβλίο

«Εάν μπορούσα να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου» είπε ο Σκρουτζ με αγανάκτηση, «τότε τον κάθε ηλίθιο που εύχεται όλη την ώρα ?Καλά Χριστούγεννα? θα έπρεπε να τον ψήσουμε μαζί με την πουτίγκα του»

Αυτό το, αιώνια κλασικό, έργο του Καρόλου Ντίκενς είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο πολλών γενεών. Ο Ντίκενς μέσω της ιστορίας του φιλάργυρου Εμπενιζίρ Σκρουτζ-οποίος διδάσκεται από τα πνεύματα που τον επισκέπτονται το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων-δημιούργησε ένα ζωντανό χριστουγεννιάτικο μύθο γύρω από το μήνυμα της προσφοράς προς την ανθρωπότητα και το πώς πρέπει να εορτάζονται τα Χριστούγεννα: μέρες γεμάτες καλοσύνη, συγχώρεση, φιλευσπλαχνία, με ανοιχτές καρδιές, με σκέψεις για όλους τους συνανθρώπους μας.
Το όνομα του Σκρουτζ μπαίνει στο καθημερινό λεξιλόγιο, για να περιγράψει τον φιλάργυρο, πλεονέκτη και κακότροπο, και τα Χριστούγεννα περιβάλλονται τη μεγαλύτερη αίγλη. Όμως το ταξίδι της λύτρωσης της ψυχής του Σκρουτζ είναι ένα εξαίρετο δείγμα ώστε αυτά που έλεγε στην αρχή για «ψήσιμο» να μεταστραφούν. Αναγνωρίζει ότι προέχει η καλοσύνη γι αυτό ομολογεί: «Θα τιμώ τα Χριστούγεννα με όλη την καρδιά μου και θα προσπαθώ ν? ακολουθώ το μήνυμά τους όλες τις ημέρες του χρόνου»
Στο παρόν χαρτόδετο τόμο των 192 σελίδων έχουμε μια εξαιρετική νέα έκδοση της κλασικής ιστορίας-στην αυθεντική μορφή και χωρίς περικοπές-που την εικονογράφησε με απαράμιλλο τρόπο ο καλλιτέχνης Ρόμπερτ Ίνγκπεν. Ο Ίνγκπεν συλλαμβάνει με αξεπέραστο τρόπο την ατμόσφαιρα του βικτοριανού Λονδίνου και δίνει ζωή στους αλησμόνητους χαρακτήρες του Ντίκενς. Στο ίδιο βιβλίο περιλαμβάνεται και το διήγημα του Ντίκενς «Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο» το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1850 καθώς και ένας συνοπτικός πίνακας με τα καλύτερα έργα του Ντίκενς. Ένα βιβλίο που σέβεται το περιεχόμενό του και απευθύνεται σε κάθε ηλικία.

Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων