Σερραϊκά βιβλία

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το βιβλίο σε μορφή pdfΤΟ “PIRIN – FOLK FESTIVAL” 2011 ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΡΑΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΑΡΙΒΑΣΙΛΗ.

Το μεγάλο “Pirin – Folk Festival” στη Βουλγαρία τίμησε Βαλκανικές προσωπικότητες του πολιτισμού, παρουσιάζοντας τα πορτρέτα τους, την 2α Σεπτεμβρίου 2011, σε αίθουσα μεγάλου ξενοδοχείου.
Από την ΠΓΔΜ ο τιμηθείς ήταν ο μουσικοσυνθέτης, Sasko Livrinski. Από τη Ρουμανία τιμήθηκε η τραγουδίστρια και μουσικολόγος, Viorela Filip. Από την Ελλάδα ο ποιητής, Στέλιος Σαριβασίλης, του οποίου το πορτρέτο παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο του New Bulgarian University, Boris Jogov, ο οποίος είναι ποιητής, μεταφραστής Αραβικής, Ελληνικής και Αγγλικής ποίησης, Γραμματέας του Δελφικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας κ.ά. Από τη Σερβία τιμήθηκε η τραγουδίστρια Vili Rai και παρουσιάστηκε το album της με ETHNO MUZIC. Τέλος από τη Βουλγαρία ο τιμώμενος ήταν ο μουσικοσυνθέτης, Valentin Penzov, του οποίου το βιβλίο «Τραγούδια από Καρδιάς» παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Press Centre του Festival.
Το νέο βιβλίο του Στέλιου Σαριβασίλη «Ποιητική ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΙΑ» που εκδόθηκε στη Βουλγαρία και είναι γραμμένο στην Ελληνική και στη Βουλγάρικη γλώσσα, είναι μια υπέροχη έκδοση που έγινε με την φροντίδα και μετάφραση του Boris Jogov. Όμως μετέφρασαν και η Πρόεδρος των Συγγραφέων περιοχής Φιλιππούπολης, Ekaterina Dancheva, η πτυχιούχος του Πάντιου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Πανεπιστημίου, Neofit Rilski, Rouska Kriasteva, ο δημοσιογράφος, Dimitris Nikos, και οι βραβευθέντες φοιτητές, για τις μεταφράσεις τους, Simeon Dimtsev, Vera Kioultseva, Elena Panagiotova & Ralitsa Petrova.
Αντί προλόγου ο Boris Jogov, αναφερόμενος στην ποίηση του Στέλιου Σαριβασίλη, σχολιάζει ποιήματα από το ανθολόγιο «Ποιητικές συνομιλίες Μαρίτσας – Στρυμόνα» υπό τον τίτλο «Ο Δρόμος της Σιωπής του Στρυμόνα» τον οποίο ο ίδιος ανέγνωσε στα Ελληνικά και Βουλγαρικά, ενώ ο κ. Παρασκευάς Σοφιδιώτης, επί πολλά έτη Πρόεδρος των Σερραίων Θεσσαλονίκης, απήγγειλε στη Βουλγαρική γλώσσα ποίηση Στέλιου Σαριβασίλη.
Στην εκδήλωση τραγούδησαν τραγουδιστές από Ρουμανία Βουλγαρία και Σερβία, χόρεψε το μπαλέτο Feria και σε μεγάλη οθόνη προβάλλονταν φωτογραφίες και Video σχετικά με τους τιμώμενους.
Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση για έναν συμπολίτη μας που τιμά την περιοχή μας και τον οποίο τίμησαν πολλοί Σερραίοι με την παρουσία τους, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος Σερρών, κ. Στέργιος Γαλάνης, ο οποίος προσέφερε στη Βουλγάρα ομόλογό του, κα Maria Tsinkova, μια γκραβούρα και διαφημιστικό υλικό των Σερρών, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Άγγελος Κεχαγιάς, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προσέφερε στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Festival μια κρασοθήκη με Σερραϊκό κρασί, το ζεύγος Σοφιδιώτη, η έγκριτος δημοσιογράφος της ΕΤ3, κα Αριάδνη Παπαφωτίου, ο Αθηναίος δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Καρατζάς, ο πρ. Δ/ντής του Δημόσιου ΙΕΚ, κ. Δημήτριος Σαρηβασίλης, η καθηγήτρια Γαλλικής και Αγγλικής Φιλολογίας, κα Κατερίνα Σκουπάκη, το πολιτικό στέλεχος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» , κ. Χρήστος Αποστόλου, οι επιχειρηματίες κα Χαρίκλεια Σάββα και Χρήστος Πλατινάρης, ο Δ/ντής της Σχολής Χορού «Fuette” και πολλοί άλλοι από Ελλάδα και Βουλγαρία.
Την εκδήλωση έκλεισε ο οικοδεσπότης, Valentin Penzov, προσφέροντας στον Έλληνα ποιητή το πατροπαράδοτο Βουλγάρικο αρτοσκεύασμα που προσφέρεται για καλωσόρισμα και καλοτυχία.
Στη συνέχεια ακολούθησε κοκτέιλ προς τιμήν των προσκεκλημένων.
Την άψογη τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε η ακούραστη Maria Ilieva Sabotanova.

Επιστροφή στο κατάλογο