Σερραϊκά βιβλία

Σερραϊκό τραπέζι

Το Σερραΐκό τραπέζι είναι έτοιμο μετα απο πολύ μεγάλο αγώνα και άπειρα χιλιόμετρα έρευνας, μαγειρέματος και επεξεργασίας των κειμένων του. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η επίσημη καταγραφή της Σερραΐκής γαστρονομίας με κεφάλαια που αφορούν στην αγροτική οικιακή μαγειρική των ντόπιων, στην αστική μαγειρική των παλιών Σερραίων και στα διαμάντια της προσφυγικής μαγειρικής(Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Αρβανίτες). Τελειώνει με μια αναφορά μικρή στη φιλοσοφία των Βλάχων και των Σαρακατσάνων και στη μαγειρική τους ιδιοσυγκρασία. Το βιβλίο έχει πολλές λογοτεχνικές εισαγωγές στις επιμέρους συνταγές, μαρτυρίες και πληροφορίες γύρω απο τα μαγειρικά καθέκαστα της παλιάς εποχής.

Πέρα όμως απο το προσωπικό αγώνα θέλω να αναφέρω εδώ και κάποιους ανθρώπους χωρίς τη συμβολή των οποίων δε θα έφτανα ως εδώ. Πρώτα τη Lisa Jonas απο τη μακρινή αλλά πάντα μέσα στη καρδιά μας Αυστραλία, τη π΄ροξενο της Αιθιοπίας Τερίνα Αρμενάκη, το Βασίλη Γιανογλούδη, το Δημήτρη Θανασούλα, τη Χρυσάνθη Παλάζη, τον Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη, την Αφρούλα Χατζηαθανασιάδου, τη Σερραΐκή ένωση Αθηνών, την Ομοσπονδία Σερραΐκών συλλόγων Αθήνας και ειδικά τη Τασούλα Ηλιάδου, το Νίκο Χατζηβασιλειάδη, το Δημήτρη Θυληκό, τον Ανδρέα Μωυσίδη, τον Αριστείδη Δράγιο. Και φυσικά όλους τους Πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού Σερρών και όλες τις ανώνυμες αλλά σημαντικές νοικοκυρές που εμπιστεύτηκαν τη γνώση τους σε μένα. Υπάρχουν και άλλοι και θα αναφέρονται στην εισαγωγή του βιβλίου.

Επιστροφή στο κατάλογο