Σερραϊκά βιβλία

ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα

Από τις αστραφτερές αίθουσες των Βερσαλιών και το «Παρίσι της ελπίδας» στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν Καραχισάρ, την Αλμυρά Έρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Ελλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Από τα «ωσαννά» και το «ευλογημένος ο ερχόμενος» στην εναγώνια κραυγή «Γιουνανλάρ γκελίορλαλ» (έρχονται οι Έλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Χρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.
Από το έπος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και το ακάνθινο στεφάνι των ξεριζωμένων, μέχρι τη Νέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Τι έκαναν οι Έλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν πίσω το αίμα τους οι Τούρκοι; Τι πραγματικά γινόταν στην προκυμαία της Σμύρνης εκείνες τις μέρες της φωτιάς και του θανάτου; Και τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Ελλάδα;
Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας του σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού Γιατί.

«Στη Μικρασία και την Πόλη», στην Προύσα, την Τραπεζούντα, την Κασταμονή. Ένα ταξίδι στη γνωστή και άγνωστη Μικρά Ασία, στην αγαπημένη Βασιλεύουσα. Ένα ταξίδι σε γνωστά και άγνωστα μνημεία του Ελληνισμού. Από το διάσημο «κιε» της Σμύρνης ως τους επιβλητικούς ναούς του Δία στον Εύρωμο της Καρίας και τους Αιζανούς της Φρυγίας. Από τη Σινώπη του Διογένη ως το αρχαιολογικό μουσείο της Αφροδισιάδας. Από την Έφεσο ως τη Λυκία των περιηγητών και την Κομμαγηνή του Καβάφη.Ένα ημερολόγιο στο οποίο μέσα από τις εικόνες των παλαιών περιηγητών, τα επιστολικά δελτάρια, τα γραμματόσημα, τις φωτογραφίες από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη του σήμερα καθώς και μέσα από τα σύντομα κείμενα που τις συνοδεύουν αποτυπώνονται μοναδικές στιγμές της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.


Επιστροφή στο κατάλογο