Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών - Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η πρώτη μου μυθολογία" (01.11.2011 - 31.05.2012)


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05-10-2011
Ημερομηνία Λήξης: 31-05-2012

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η πρώτη μου μυθολογία».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και σε μαθητές Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης και θα υλοποιείται τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη στις 10 με 12 το πρωί. Παράλληλα,θα δημιουργηθούν και ελεύθερες ομάδες παιδιών σε ημέρες και ώρες εκτός σχολείου.
Το πρόγραμμα έχει ως βασικό θέμα τη μυθολογία, βασίζεται σε μια σειρά βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και θα παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βιβλιοθήκης από έμπειρους εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Τα παιδιά υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και για μισή περίπου ώρα, θα παρακολουθούν την ανάγνωση ενός παραμυθιού με θέμα τη μυθολογία. Μετά την αφήγηση θα ακολουθούν δραστηριότητες όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, δημιουργία αυτοσχέδιων παραμυθιών ή παιχνιδιών, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν μέσα σε κλίμα αυθορμητισμού και συντροφικότητας με εργαλείο τη δημιουργική έκφραση. Το βιβλίο μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία θα μετατρέπεται σε ζωντανό σύντροφο των παιδιών. Η διάρκεια των δημιουργικών δραστηριοτήτων θα είναι γύρω στη μιάμιση ώρα και θα προσαρμόζονται όπως και η ανάγνωση, στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και για τη λειτουργία της ανάγνωσης αφού μια τέτοια εμπειρία θα βοηθήσει τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να εξοικειωθούν με την εικόνα του βιβλίου και τον χώρο της βιβλιοθήκης, ενώ μέσα από τα παραμύθια, τους μύθους και τις φανταστικές ιστορίες θα καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο την φαντασία τους και θα ψυχαγωγηθούν. Όσον αφορά στα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού, οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση, στην εξοικείωση με το χώρο της βιβλιοθήκης, ενώ μέσω της παρουσίασης μύθων με τους οποίους έχουν ήδη κάποια επαφή από το σχολείο, στην ψυχαγωγία τους και στην αφομοίωση ιστορικών και άλλων πληροφοριών με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι μελλοντικά από αυτές τις ομάδες παιδιών να αναπτυχθούν παιδικές λέσχες ανάγνωσης που θα καλύπτουν ευρύτερο φάσμα ηλικιών και μεγαλύτερο όγκο λογοτεχνικών έργων αλλά και δράσεων.

Υπεύθυνες υλοποίησης του προγράμματος οι εθελόντριες εκπαιδευτικοί:
Λαμπρινή Βραχλιώτου και Γεωργία Λαμδά.
Συντονίστρια Μαρία Βραχλιώτου