Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών - Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης: Η γοητεία της Όπερας "Ο κουρέας της Σεβίλης"


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-11-2011
Ημερομηνία Λήξης: 14-11-2011

Ο κουρέας της Σεβίλλη
του Τζοακίνο Ροσσίνι


Η σπουδαία νίκη της αγάπης
Η όπερα διαδραματίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σεβίλλη και περιγράφει το πώς κατάφερε ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ενωθεί, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Φίγκαρο, του κουρέα της Σεβίλλης.
“Ο κουρέας της Σεβίλλης” συναρπάζει με τις υπέροχες μελωδίες του, τη σπιρτάδα και την ευφυή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του και θεωρείται ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες όπερες του κοινού.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης και τη χορωδία της Όπερας της Κολονίας, Μουσική Διεύθυνση Γκαμπριέλε Φέρο
Λιμπρέτο Τσεζάρε Στερμπίνι
Η παράσταση είναι του 1988

Ο Κουρέας της Σεβίλης, είναι ένα πασίγνωστο έργο όπερας χάρη στην εκπληκτική άρια “Largo al Factotum”. Έχει χιλιογυριστεί στον κινηματογράφο, αποτελεί αγαπημένο μουσικό θέμα σε ταινίες κινουμένων σχεδίων και σίγουρα όλοι όσοι τραγουδάνε την ώρα του μπάνιου την έχουν τραγουδήσει τουλάχιστον δυο φορές (έστω κι αν επαναλάμβαναν μετ’ ενθουσιασμού μόνο το “Φίγκαρο, Φίγκαρο, Φίιιγκαροοο” !).
Η συγκεκριμένη άρια θεωρείται δύσκολο εγχείρημα εξαιτίας του μέτρου των 6/8 και του presto tempo που την χαρακτηρίζουν. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μας συστήνει το Φίγκαρο, δια στόματος Φίγκαρο και δια ….αυτο-αξιολογήσεως Φίγκαρο! Πρόκειται για έναν κουρέα που κάνει από όλες τις δουλειές και καταπιάνεται με ό,τι περνά από το χέρι του.
Ας μην ξεχνάμε πως οι μπαρμπέρηδες της εποχής ήταν πολλά πράγματα, ασχολούνταν από κολόνιες κι αρώματα μέχρι βδέλλες και γιατροσόφια! Πέραν αυτού, στα κουρεία διακινούνταν όλα τα κοσμικά, πολιτικά και παντός άλλου τύπο κουτσομπολιά της πόλης. Εξομολογήσεις, συμβουλές κι απλές “κοινοποιήσεις” έδιναν κι έπαιρναν, κι η καρέκλα του μπαρμπέρη είχε φτάσει να είναι ο πρόδρομος του ….φροϋδικού ντιβανιού!
Και να μην ξεχνάμε και το τελευταίο: ο πλήρης τίτλος του έργου του Τζ.Ροσσίνι είναι “l barbiere di Siviglia, ossia L’inutile precauzione“ που σημαίνει : “Ο κουρέας της Σεβίλλης ή ένας άχρηστος πρακτικός”! Όλα αυτά βρίσκονται συμπυκνωμένα στο όμορφο αυτό κωμικό κομμάτι του Ροσσίνι, γραμμένο το 1816.
Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσαί. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά και προσπαθεί να σαγηνέψει με την προσωπικότητά του κι όχι τα πλούτη του την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού και πολυπράγμονος Φίγκαρο! Και ο κακός της υπόθεσης -γιατί πάντα υπάρχει κι ένας κακός- ο αντίζηλος του κόντε, ο πολύς Μπάρτολο, που όμως θα μείνει μπουκάλα!

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 NOEMBRIOY 2011 ΩΡΑ 20:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ» ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ