Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών - Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης: Ψηφίδες ψυχολογίας με τον ψυχίατρο κ. Μιχάλη Σωτηρίου


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07-12-2011
Ημερομηνία Λήξης: 12-12-2011

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης διοργανώνουν τον δευτέρου κύκλο διαλέξεων των «ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ» με τον ψυχίατρο Μιχάλη Σωτηρίου με γενικό τίτλο: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Στον δεύτερο κύκλο των ψηφίδων ψυχολογίας, Οκτώβριος 2011-Μάιος 2012, θα γίνει η παρουσίαση της προσέγγισης των αισθημάτων, συναισθημάτων, συναισθηματικής διάθεσης, μέσα από τις θεωρητικές και επιστημονικές γνώσεις της εποχής μας, συμβάλλοντας στην διεύρυνση των επιδεξιοτήτων αυτογνωσίας, ετερογνωσίας και διαχείρισης των συναισθημάτων.
Αν και οι λέξεις αίσθηση/αισθήματα (feeling) και συναίσθημα (affect) συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ίδιες είναι σημαντικό να διακρίνουμε το συναίσθημα (affect) από τα αισθήματα (feelings) και τη συναισθηματική διάθεση (emotions).


3η Διάλεξη

“ΘΥΜΟΣ & ΝΤΡΟΠΗ”


Στην 3η διάλεξη των ΨΗΦΙΔΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ο ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου και ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Θεοδωρίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας: Έθνος, νεωτερικότητα και εθνικιστικός λόγος», παρουσιάζουν και συζητούν το ΘΥΜΟ και τη ΝΤΡΟΠΗ.
O Θυμός (anger),που είναι μια πολύ κοινή ανθρώπινη αίσθηση και εμπειρία, συνδέεται με τον ψυχικό και σωματικό τραυματισμό (hurt),την οργή (rage),την επιθετικότητα (aggression)και τη βλάβη (harm) στον αίτιο του θυμού ή την μετάθεσή του. Ο Θυμός σχετίζεται με τα αισθήματα και τις πράξεις του ατόμου, ενώ η ντροπή με τα αισθήματα και την συνοχή της ταυτότητας του ατόμου.
Η Ντροπή (shyness) δημιουργείται όταν το άτομο αισθάνεται (πραγματική ή πιθανή) την αποδοκιμασία των άλλων με αποτέλεσμα να αισθάνεται να τραυματίζεται η αίσθηση της ταυτότητάς του δημιουργώντας άγχος, ανασύροντας προηγούμενες ντροπές από την αλυσίδα των τραυμάτων μας. Γίνεται διάκριση της ντροπής από την ενοχή, η σχέση ντροπής σώματος, ταπείνωσης, αμφιβολίας και στίγματος.


Εισηγητές: Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος, Πέτρος Θεοδωρίδης πολιτικός επιστήμονας.
Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής», Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, 8.00 μ.μ.
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.