Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών - Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης: Η γοητεία της Όπερας


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29-02-2012
Ημερομηνία Λήξης: 05-03-2012

Λα Τραβιάτα
του Τζουζέππε Βέρντι


Με την Ορχήστρα της Όπερας της Ζυρίχης και τη Μουσική Διεύθυνση Φραντς Βέλζερ - Μεστ
Λιμπρέτο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε
Η παράσταση είναι του 2005 στην Όπερα της Ζυρίχης.


Η «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι, είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς όπερες του λυρικού ρεπερτορίου, ένα έργο ιδιαίτερα μελωδικό, με εξαιρετικές και πασίγνωστες άριες που εξακολουθούν να συναρπάζουν. Η «Τραβιάτα» («Η παραστρατημένη») βασίζεται στο θεατρικό έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά υιού και αφορά την ιστορία της Μαρί Ντυπεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, με την οποία σχετιζόταν ο ίδιος ο Γάλλος συγγραφέας.
Είναι μια όπερα σε τρεις πράξεις με κείμενο του Πιάβε και μουσική του Τζουζέπε Βέρντι. Πρωτοπαίχτηκε στη Βενετία το 1853, ενώ δεν άργησε να μεταφραστεί στα γαλλικά και να παρουσιαστεί στο «Λυρικό Θέατρο» στις 27 Οκτωβρίου του 1864 -υπό τον τίτλο «Βιολέττα»- με τεράστια επιτυχία.

Πρόκειται για ένα λυρικό αριστούργημα με όλα εκείνα τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά του έρωτα και του θανάτου μέσα από έξοχα δομημένους χαρακτήρες. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι που οι πρωταγωνιστές της, Βιολέτα και Αλφρέντο, αποτελούν εδώ και ενάμιση αιώνα σύμβολα του ανεκπλήρωτου έρωτα και ηρωικές όσο και τραγικές μορφές του λυρικού θεάτρου. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει, για να ξανασυναντηθεί λίγο πριν από το θάνατο της κοπέλας.


ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΩΡΑ 20:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ»
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ