Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ - Σπάρτακος”


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28-01-2013
Ημερομηνία Λήξης: 04-02-2013

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 20:00

Αίθουσα Αμφιθεάτρου «Γεώργιος Καφταντζής»


ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ

“Σπάρτακος”

Με τα Μπαλέτα Μπολσόι

Η τραγική περιπέτεια του επαναστάτη μονομάχου «Ο Σπάρτακος διεξήγαγε ίσως το μοναδικό δίκαιο πόλεμο στην ιστορία..» Βολταίρος


Μπαλέτο βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Ο σπουδαίος Ρώσος (Αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν έγραψε την μουσική το 1954, αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ, έπειτα από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ το 1958 αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία ήταν του Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι.

Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής,που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα,τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της Ρωμαϊκής δύναμης και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο.

Τίποτα εκτός από έναν δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια.

Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μεγάλες επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον ως σύμβολο και ήρωα..

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ