Εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09-04-2013
Ημερομηνία Λήξης: 31-05-2013

Εγκαινιάζεται, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο πλαίσιο του Προγράμματος εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών.
Συγκεκριμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ενιαίο τρόπο, στοιχεία για όλες τις Εθνοπολιτισμικές Ομάδες που έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή του νομού Σερρών, συνδιαμορφώνοντας την πολιτισμική και εθνολογική σύνθεσή του από τις αρχές μέχρι και μετά τα μέσα του 20ου αιώνα
Πάνω από 200 φωτογραφίες, πλούσιο λαογραφικό υλικό και έγγραφα παρουσιάζονται σε μια έκθεση που εμφανίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ομάδων που πλούτισαν με την παρουσία και τη δημιουργία τους το πολιτιστικό απόθεμα των Σερρών.
Γηγενείς των τεσσάρων παλαιών επαρχιών, Θράκες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες και άλλοι, συναποτελούν το ψηφιδωτό πολιτισμού και ιστορίας της περιοχής μας κατά τον 20ο αιώνα.
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που οργανώνεται από την Π.Ε Σερρών (Γραφείο Πολιτισμού) συνεργάστηκαν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού και αρκετοί μεμονωμένοι συμπολίτες μας ερευνητές των θεμάτων της έκθεσης.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η κ. Καλλιόπη Τζιώνη Πανοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών.
Την γενική και εικαστική επιμέλεια ο Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Π.Ε., την Οργανωτική και επιστημονική υποστήριξη οι: Ομηριάδης Αλέκος, Κατέρης Κωνσταντίνος, Γούλας Παναγιώτης, Δραμπάζη Στέλλα και την γραμματειακή υποστήριξη οι : Τζαβέλλα Χαρά, Ψαρρά Δάφνη, Καβάζη Γεωργία.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει στο χώρο του Αμφιθεάτρου της Βιβλιοθήκης εκδήλωση των Δαρνακοχωριτών που περιλαμβάνει: ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παρουσίαση πολιτιστικών σχημάτων.

Η έκθεση ο Πολιτισμός των καταγωγών θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαΐου 2013 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.