Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δ.Κ.Β.Σ. - Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης: Διάλεξη με θέμα: “ΗΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ: ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ”


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22-05-2013
Ημερομηνία Λήξης: 27-05-2013

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ 2013
“ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ”
“ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ” του ψυχιάτρου Μιχάλη Σωτηρίου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών
Σας προσκαλούν

Στις 27 Μαΐου 2013, ημέρα Δευτέρα, ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, στην τελευταία 4η Διάλεξη με θέμα:
“ΗΧΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ: ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ”
Εισηγητές: Ιωάννης Παπαχρόνης, Μουσικοδιδάσκαλος
Μιχάλης Σωτηρίου, Ψυχίατρος

Eίναι γνωστή και αποδεκτή η από αρχαιοτάτων χρόνων (Αίγυπτος, Αρχαία Ελλάδα) ψυχολογική επίδραση των ήχων και της μουσικής στον άνθρωπο, αφού η χρήση τους αποτελούσε μέρος της καθημερινής ψυχαγωγικής και λατρευτικής ζωής (όπως η βυζαντινή μουσική στη θρησκευτική λατρεία και το δημοτικό τραγούδι).
Οι ήχοι μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στον ενθουσιασμό, στη συγκίνηση στη γαλήνη, στην ανακούφιση.Είναι γνωστή η θετική θεραπευτική ιδιότητα των ήχων και των ρυθμών της μουσικής στις λειτουργίες του σώματος (π.χ. καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση, άγχος, πόνος).
Και τούτο διότι οι ήχοι και η μουσική επιδρούν άμεσα στον υποθάλαμο (και όχι μόνο) του εγκεφάλου, ο οποίος επηρεάζει το νευρικό σύστημα, το μυϊκό και ενδοκρινικό συστήματα, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, τα συναισθήματα.
Στη διάλεξη θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα ερευνητικά δεδομένα της επιρροής των ήχων και της μουσικής, τόσο στις ψυχονοητικές λειτουργίες, (ανάπτυξη της προγλωσσικής και γλωσσικής επικοινωνίας του εμβρύου, του νεογέννητου, του παιδιού και του ενήλικα),
όσο και στην ευοδοτική συμβολή στη δημιουργία, στην ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων και στη διάδοση των πολιτιστικών ηθών και εθίμων.
Το θέμα αφορά όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τους νέους, νυν και μέλλοντες γονείς, ιερείς, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, φιλόμουσους, παιδιάτρους, ψυχολόγους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό