Διάλεξη του Μ. Δανέζη με θέμα: Το Παράξενο Καινούργιο Σύμπαν

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και η Αστροπύλη – Σερραϊκή Λέσχη Περιήγησης, διοργάνωσαν εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνο Δανέζη και θέμα «Το Παράξενο Καινούργιο Σύμπαν». Τον Μάνο Δανέζη παρουσίασε ο Απόστολος Γιώσας.

«Το Παράξενο Καινούργιο Σύμπαν»

Η επιστήμη όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεχόταν ως πραγματικά μόνο τα γεγονότα που γινόντουσαν αντιληπτά από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Εργαλεία μελέτης της υπήρξαν η Ευκλείδεια Γεωμετρία και η Νευτώνεια Φυσική. Tα σώματα ήταν ανεξάρτητα μεταξύ τους, και είχαν συγκεκριμένα και μετρούμενα όρια. Ο χώρος είχε 3 διαστάσεις, ενώ ο χρόνος ήταν κάτι σχετικά άγνωστο αλλά μπορούσαμε να τον μετρήσουμε με τα ρολόγια και τα ημερολόγιά μας. Μεταξύ των αντικειμένων υπήρχε σχετικό κενό, αλλά με κατάλληλα όργανα μπορούσαμε να τον αδειάσουμε. Υλικό δεν μπορούσε να γεννηθεί από το μη αισθητό, αφού το μη αισθητό ταυτιζόταν με το λογικό «τίποτα».
Σήμερα όμως όλα έχουν αλλάξει το Σύμπαν μας, αποδεικτικά πλέον, έχει τουλάχιστον τέσσερις διαστάσεις, ενώ η Νευτώνεια Φυσική και η Ευκλείδεια Γεωμετρία δεν μπορούν να ερμηνεύσουν πολλά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σήμερα. Κάθε μορφή μέσα στο Σύμπαν δεν έχει συγκεκριμένα όρια έκτασης. Το κενό είναι το πιο γεμάτο πράγμα μέσα στο Σύμπαν. Από το αισθητό τίποτα μπορεί να εμφανιστούν πραγματικά σωματίδια ύλης. Έννοιες όπως αυτές του «παρόντος», του «μέλλοντος» και του «παρελθόντος». του «εδώ» και του «εκεί» του «πάνω» ή του «κάτω» δεν έχουν πλέον επιστημονικό νόημα Στο Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας το «εδώ» είναι «παντού» και το «τώρα» ταυτίζεται με το «χθες» και το «αύριο».