ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ένας πυρήνας δημιουργίας που απαντά στην κρίση με έργο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ- ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 2011-2012 της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ.


Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δ.Κ.Β.Σ υπό την Προεδρία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου αφουγκράστηκε τις ανάγκες της εποχής και με την καινοτόμο αυτή δράση έδωσε την ευκαιρία στους Σερραίους να αποτελέσουν οι ίδιοι τον πυρήνα της δημιουργίας. Ένας βασικός κανόνας στη γραφή κινηματογραφικού σεναρίου είναι «να μιλά η δράση και όχι τα πολλά λόγια». Και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται ότι κάνει η Δ.Κ.Β.Σ.
Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 και ώρα 8:30 μμ στον 1Ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, έλαβε χώρα η τελευταία συνάντηση των συμμετεχόντων, «που ήταν πολλοί και πιστοί», όπως αυτοχαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης. Ο μεγάλος αριθμός όσων αποφάσισαν να «μπουν» στον όμορφο κόσμο της Δημιουργικής Γραφής αλλά και της τεχνικής ενός ξεχωριστού λογοτεχνικού είδους, του Κινηματογραφικού Σεναρίου, αναδεικνύει τη σύγχρονη ανάγκη για αληθινή δημιουργία, έκφραση, επαναπροσδιορισμό και πραγματική ελευθερία στη σκέψη.
«Από την αρχική ιδέα, στη δημιουργία»
Έχοντας ως αρχή ότι κάθε άνθρωπος που κατέχει το λόγο και τη γραφή είναι ένας εν δυνάμει συγγραφέας και σεναριογράφος, ήρθε η τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής να εξελίξει την έμφυτη αυτή τάση.
Η Δημιουργική Γραφή και τα Σεμινάρια Σεναρίου της Δ.Κ.Β.Σ είχαν ως στόχο να προσφέρουν μια πλήρη εικόνα γύρω από τη συγγραφή σεναρίου, την πρώτη ύλη μιας κινηματογραφικής ταινίας. Το εργαστήριο είχε διαλογικό χαρακτήρα κι έδινε στους συμμετέχοντες την πρωτοβουλία να προτείνουν τις δικές τους ιδέες, να «πλάθονται» ιστορίες. Υπήρξαν Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής, προσωπικές ασκήσεις Επινόησης, που λειτούργησαν ως αφορμή και ώθηση, με στόχο να υπάρξει ο πρώτος σπόρος της δημιουργίας –η έναρξη της γραφής. Ξεκινώντας από τις γενικές αρχές, τη δομή, την τεχνική σεναρίου, τους ήρωες, και χαρακτήρες, τις εικόνες και την περιγραφή τους, τις ανατροπές και τις ιστορικές αναδρομές (flash back), την αξία αγωνίας και έντασης, ακολούθησε η προώθηση σεναρίου (από τη συγγραφή στην υλοποίηση και το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα), τα όρια του σεναριογράφου, ο ρόλος του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη στο τελικό αποτέλεσμα.
Κάθε συνάντηση ήταν χωρισμένη σε Ενότητες, με θεωρία και πρακτική άσκηση :
1. Σχεδιασμός του σεναρίου. Η σημασία της Αρχής και του Τέλους. ’ξονες. Πως στήνεται μια ιστορία. Γραφή, βίωμα, εμπειρία.
2. Πλοκή. Έμπνευση και έρευνα, η επιλογή του υλικού, ο εντοπισμός θεμάτων. Καλλιέργεια του ύφους, εξέλιξη και ενίσχυση της πλοκής.
3. Ηρωες και χαρακτήρες. Δημιουργία, «κατασκευή» και ανάπτυξη ηρώων, η εξέλιξή τους.
4. Διάλογοι. Γραφή «αληθινών» διαλόγων που λειτουργούν μέσα στο έργο. Το παιχνίδι της επινόησης, «ξεκλείδωμα» της φαντασίας, δημιουργία εικόνων. Ένταση, υπερβολή, ρεαλισμός, ανατροπή, έκπληξη, αγωνία, αναδρομές στο παρελθόν.
5. Σενάριο και καθημερινότητα, σενάριο και επικοινωνία. Το σενάριο μέσα στη Ζωή. Τρόποι μεταφοράς της εμπειρίας και των προσωπικών προσλήψεων στο χαρτί. Ψυχολογία του γράφοντος.
6. Εμπλουτισμός και τελικό φιλτράρισμα. Η αξία της δεύτερης, τρίτης γραφής. Αναζήτηση σκηνοθέτη και παραγωγού. Πνευματικά δικαιώματα. Από τη δημιουργία του σεναρίου στην ταινία.
7. Λογοτεχνία και Σενάριο. Από τις σελίδες ενός βιβλίου στις σελίδες του σεναρίου. Η δημιουργία εικόνας και διαλόγου, προκειμένου να μεταφερθεί ένα βιβλίο στη μεγάλη οθόνη.


Στο κλείσιμο του κύκλου της Δημιουργικής Γραφής, ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Σαπουντζής, (ήταν η τελευταία ημέρα της πολυετούς πορείας του στη ΔΚΒΣ) δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από την ανταπόκριση των Σερραίων, συγκινημένος από τον αριθμό και τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση. Στην τελετή λήξης παρούσα ήταν η κ. Στέλλα Ευθυμιάδου, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΚΒΣ καθώς και η κ. Μαρία Βραχλιώτου, Βιβλιοθηκονόμος.
Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία για την «Ηθική του γράφοντος και την ευθύνη των συγγραφέων» από τη Σοφία Σωτηρίου. Τέλος, το λόγο πήραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, ακολουθώντας με συνέπεια τη μέθοδο των συναντήσεων. Κατόπιν δόθηκαν οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής από τη συγγραφέα και σεναριογράφο Σοφία Σωτηρίου, που είχε την ευθύνη και επιμέλεια του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής-Σεμινάρια Σεναρίου της Δ.Κ.Β.Σ.
Ο κ. Βασίλης Μάγειρας, με την εξαιρετική μουσική που επέλεξε για το κλείσιμο της τελετής, μετρίασε τη συγκίνηση όλων και επικράτησε η χαρά για το δημιουργικό παρόν και μέλλον όλων των εν δυνάμει συγγραφέων.

 

Φωτογραφίες από την τελευταία συνάντηση των συμμετεχόντων