Δημιουργικέ​ς δράσεις του Μαΐου με τίτλο «Οι βιβλιοθήκες ανθίζουν και θυμούνται»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακαινισμένη παιδική βιβλιοθήκη μία νέα, πιο δημιουργική εποχή. Με αφορμή το αποκορύφωμα της Άνοιξης αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), η βιβλιοθήκη μας σας προσκαλεί να πάρετε μέρος σε δημιουργικές δράσεις και εργαστήρια με θέμα τη φύση και τα Μουσεία. Ελάτε να ανακαλύψετε τις νέες υποδομές μας και να πάρετε μέρος σε δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργία, καινοτομία, επικοινωνία και μάθηση.

Οι δράσεις μας χωρίζονται σε αυτές που απευθύνονται στα σχολεία και σε αυτές που αποτελούν ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρεται.

Δράσεις που απευθύνονται σε σχολεία:

Δευτέρα 13 έως Παρασκευή 18 Μαΐου, πρωινές ώρες.
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων τα σχολεία μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τις δράσεις:
Ένα λιοντάρι στο Παρίσι της Beatrice Alemagna. Ταξιδεύουμε νοερά στην μεγάλη πρωτεύουσα, επισκεπτόμαστε τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης και μιλάμε με αγάλματα που ζωντανεύουν και μας διηγούνται την ιστορία τους.
Θησαυροί μέσα στο χώμα & Στο μουσείο της Μαρίζας Ντεκάστρο. Θα μιλήσουμε για το τι είναι Μουσείο και θα παίξουμε με έννοιες και αντικείμενα σαν γνήσιοι Μουσειολόγοι.
Για παιδιά Α-Γ’ Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή:

Πέμπτη 9 Μαΐου, 7.00-8.15 το απόγευμα.
Γνωριμία με την Ανθοδετική τέχνη. Καταρχάς οπλιστείτε με δημιουργική διάθεση και φέρτε ένα γλαστράκι από το σπίτι (διαμέτρου 15-18 εκ.), καρπούς ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Κόψτε μερικά λουλούδια και πρασινάδες από κήπους ή χωράφια κι ελάτε να φτιάξουμε παρέα μια σύνθεση σε γλάστρα κι ένα στεφανάκι. Με την Γεωπόνο, MLA Αρχιτέκτονα Τοπίου Βάγια Καρυπίδου.
Για παιδιά 5-10 ετών και τους συνοδούς τους. Με προεγγραφή.

Παρασκευή 10 Μαΐου, 11.00-12.30 το πρωί
Θα υπάγω εις τους κήπους…. Γνωρίζουμε την ποικιλία, την ομορφιά και την χρησιμότητα των κήπων από τους θρυλικούς κήπους της Βαβυλώνας, μέχρι τους βοτανικούς κήπους στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στη συνέχεια μεταμορφώνουμε το γρασίδι της Βιβλιοθήκης σε ένα πολύχρωμο κήπο με λουλούδια.
Για παιδιά 8-11 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη 16 Μαΐου, 7.00-8.00 το απόγευμα.
Κήποι στην Τέχνη. Ελάτε να επισκεφτούμε τους ομορφότερους κήπους μέσα από τα μάτια του Μονέ, του Βαν Γκογκ και άλλων ζωγράφων.
Για παιδιά 6 -11 ετών. Με προεγγραφή. [Η δράση]

Δευτέρα 20 Μαΐου, 7.00-8.00 το απόγευμα.
Τα πουλιά από το Α έως το Ω. Γνωρίζουμε την ποικιλία των πουλιών μέσα από βιβλία γνώσεων και παραμύθια της Βιβλιοθήκης. Ζωγραφίζουμε τα δικά μας φανταστικά πουλιά και τα αφήνουμε να κουρνιάσουν στη Βιβλιοθήκη
Για παιδιά 7-11 ετών. Με προεγγραφή  [Η δράση]

Πέμπτη 23 Μαΐου, 7.00-8.15 το απόγευμα.
Ψηφιακά ταξίδια: Μουσεία του κόσμου από την πολυθρόνα μας. Με όχημα τους υπολογιστές της Βιβλιοθήκης ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε Λαογραφικά κι Εθνολογικά μουσεία στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γνωρίζουμε τον πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων τους μέσα από παιχνίδια της ιστοσελίδας τους. Με την Ιστορικό-Μουσειολόγο Χριστίνα Πλούτογλου & τη Νηπιαγωγό-Μουσειολόγο Βαλεντίνα Σουμιντούμπ.
Για παιδιά από 7-12 ετών. Με προεγγραφή.  [Η δράση]

Σάββατο 25 Μαΐου & 1 Ιουνίου, 10.30-1.30 το μεσημέρι (2 συναντήσεις)
Μαθηματικά και μελέτη με την WolframAlpha. Ανακαλύψτε τις δυνατότητες της WolframAlpha και κάντε την συνεργό σας στα μαθηματικά και τη μελέτη μετατρέποντας τις σχολικές υποχρεώσεις σε μια ευχάριστη και συναρπαστική υπόθεση. Δείτε πως η διαφορετική αυτή μηχανή αναζήτησης δημιουργεί τις απαντήσεις τη στιγμή που τη ρωτάτε!! Με την ομάδα Webvistas. . Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν στη Βιβλιοθήκη τον προσωπικό τους φορητό υπολογιστή.
Για παιδιά Ε & ΣΤ Δημοτικού και ενήλικους συνοδούς. Με προεγγραφή.

Δευτέρα 27 Μαΐου, 7.00-8.00 το απόγευμα.
Ο κήπος με τις μυρωδιές! Ελάτε να δημιουργήσουμε τον πιο μυρωδάτο κήπο, το πιο μυρωδάτο μπαλκόνι με θεραπευτικά και αρωματικά βότανα (μέντα, δυόσμο, λεβάντα κ.λ.π.). Με τον κηποτέχνη Παύλο Τασιόπουλο.
Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή.