Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών English version
 1ος Κύκλος Λογοτεχνικων Σεμιναρίων 1999 - 2000 
 
 

«Τόμας Μαν: η θανατερή γοητεία της λογοτεχνίας»

Πολλοί θεωρούν (το Μαγικό Βουνό) ως την πιο ολοκληρωμένη εισαγωγή στον πολιτισμό μας. Στο μυθιστόρημα αυτό προαναγγέλλονται και εξετάζονται όλα τα θέματα που εξακολουθούν να τροφοδοτούν ως σήμερα τους προβληματισμούς μας 
Ίταλο Καλβίνο, σχόλιο για το Μαγικό Βουνό
 

Ο Τόμας Μαν γεννήθηκε στο Λύμπεκ, κοντά στη Βαλτική, στις 6 Ιουλίου 1875. Καταγόταν από αστική οικογένεια εμπόρων. Ο αδελφός του Χάινριχ Μαν υπήρξε επίσης ένας σημαντικός συγγραφέας. Μετά το θάνατο τον πατέρα του δεν ακολούθησε τη μητέρα του με τα αδέλφια του στο Μόναχο. Πήγε στην Ιταλία όπου και έγραψε το μυθιστόρημα "Μπούντενμπροκ" που τον καθιέρωσε ως σημαντικό συγγραφέα από πολύ νεαρή ηλικία. 

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος συνέβαλε ανασταλτικά στην εξαιρετική του πορεία. Ακολούθησαν νουβέλες και διηγήματα ώσπου το 1924 έγραψε το μνημειώδες έργο "Το Μαγικό Βουνό", τη μυθική μετάθεση των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών συζητήσεων όλης αυτής της περιόδου. 

Λόγω της αντίθεσής του με τον Ναζισμό βρέθηκε στην εξορία. Τότε έγραψε την τετραλογία "Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του". Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετήθηκε απέναντι στα διλήμματα της Γερμανίας και της Ευρώπης με τον "Δόκτωρ Φάουστους" ενώ με το τελευταίο και ανολοκλήρωτο έργο του "Φέλιξ Κρουλ", το οποίο πηγάζει από την εποχή της νεότητάς του, διαπιστώνει για άλλη μια φορά τα περίπλοκα διλήμματα που θέτει ο πολιτισμός αλλά και η ίδια η ζωή. 

Το 1929 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου ενώ για την Γερμανική λογοτεχνία κατέχει, για την εποχή του, μια θέση ανάλογη μ΄ αυτή του Γκαίτε στη δική του εποχή. Το έργο του, μια ογκώδης σειρά από μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα όπου καταγράφονται η παρακμή της παλιάς Ευρωπαϊκής τάξης και η κατάδυσή του μέσα στην απανθρωπιά, παραμένει απαράμιλλο. Μέσα σ' αυτό έργο ενσωματώνει, με το ιδιόρρυθμο ύφος του, απόψεις και σκέψεις των Γερμανών φιλόσοφων Σοπενάουερ και Νίτσε, του συνθέτη Βάγκνερ αλλά και των μεγάλων Σκανδιναβών και Ρώσων μυθιστοριογράφων του 19ου αιώνα. 

Αυτό που καταφέρνει ο Τόμας Μαν να συνεισφέρει στην "μοντερνικότητα" του μυθιστορήματος είναι να θέσει την συνείδηση στο κέντρο του μυθιστορήματος και να την ενσωματώνει στην μυθιστορηματική δράση. Ταυτόχρονα αντιπαραθέτει ένα σύνολο από αλληλένδετα προβλήματα που επαναλαμβάνονται συνεχώς με ποικίλες μορφές - η σχέση σκέψης και πραγματικότητας, καλλιτέχνη και κοινωνίας, πραγματικότητας και χρόνου. Χαρακτηριστικό του έργου του είναι η γοητεία που ασκούν η πνευματικότητα, ο έρωτας και ο θάνατος. Πάντως η θανατερή μαγεία της γραφής του Τόμας Μαν του εξασφάλισε την λογοτεχνική αιωνιότητα. Τα έργα του μας μιλάνε ακόμη και το πιο σημαντικό μας πονάνε ακόμη. 

Πέθανε στην Ζυρίχη τον Αύγουστο του 1955, μακριά από την Γερμανία και πάλι.

επιστροφή

Κορυφή Σελίδας
 

 

Ν. Νικολάου 20, 621 24 Σέρρες - Τηλ. (2321) 098550-5 - Fax : (2321) 058015