Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών English version
 2ος Κύκλος Λογοτεχνικων Σεμιναρίων 2000 - 2001 
 
 

«Στρατής Τσίρκας : Ενας Πεζογράφος του
καιρού μας»

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του, ο Στρατής Τσίρκας δεν έχει πάψει να απασχολεί εν εκτάσει τόσο τους αναγνώστες όσο και τους κριτικούς ή τους ακαδημαϊκούς ερευνητές (τους τελευταίους όλο και περισσότερο). Και το κέρδος ενός τέτοιου στοιχήματος είναι, σε κάθε περίπτωση, μεγάλο. 

Μολονότι ηλικιακά ο Τσίρκας ανήκει στη γενικά του '30, γεννημένος το 1911, τη χρονιά που γεννήθηκε και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ίδιος πέρασε με το έργο του στη συνείδηση των νεότερων ως καθαρά μεταπολεμικός συγγραφέας: ένας συγγραφέας που κατόρθωσε μέσα από τη μείζονα τριλογία του, τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες", να δώσει όχι μόνο το πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και των απαρχών του ελληνικού Εμφυλίου στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα μεγάλα ανθρώπινα πάθη, όπως εκφράζονται, σε διαχρονική κλίμακα, στον έρωτα και στο θάνατο ή στις συγκρούσεις και στις αντιπαραθέσεις για τη κατοχή και τη νομή της εξουσίας. 

Ο κόσμος του Τσίρκα στις Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι ο κόσμος ενός τεράστιου ανθρωπολογικού ψηφιδωτού, όπου παίζουν σχεδόν τα πάντα: η πολιτική και η ηθική αντίσταση στο ναζισμό, οι εσωκομματικές διχογνωμίες και ρήξεις της Αριστεράς, οι περιπέτειες των ιδεών και της τέχνης κατά τη διάρκεια μιας έντονα μεταβατικής όσο και εξαιρετικά ολισθηρής εποχής, αλλά και η μεγάλη δύναμη της λαϊκής ψυχής, οι μοιραίες και έκδοτες γυναίκες, οι ταπεινές φιλοδοξίες και τα υψηλά οράματα, ή η ετερογένεια των πολιτισμών και η συνύπαρξη των πιο αντιθετικών διαφορετικοτήτων και ταυτοτήτων. Οργανικός διανοούμενος της Αριστεράς, προικισμένος διηγηματογράφος, κριτικός με πολιτική οξύνοια και, πρωτίστως, σπουδαίος μυθιστοριογράφος, ο Τσίρκας μπαίνει στον καινούργιο αιώνα με όλες τις προϋποθέσεις για μια εγγυημένη συνέχεια. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες δοκιμάζουν από την αρχή την τύχη τους στις νέες γενιές, ξεκινώντας έναν καινούργιο κύκλο ερμηνειών και αναπαραστάσεων, που αποδεικνύουν πως τα βιβλία της τριλογίας βρίσκονται σε μιαν εν προόδω δυναμική, η οποία μετά τον κριτικό σάλο της δεκαετίας του '60 και την καθολική αποδοχή της μεταπολιτευτικής περιόδου μπαίνει στα χρόνια μας στην ωρι-μότερη φάση της: στη φρόνιμη επαναξιολόγηση και στην καλά αιτιολογημένη όσο και εκ των πραγμάτων απροκατάληπτη αναγνώριση. 

 

Ποιήματα :

1937 Φελλάχοι 

1938 Το λυρικό ταξίδι 

1946 Προτελευταίος αποχαιρετισμός και το Ισπανικό ορατόριο 

Διηγήματα :

1944 Αλλόκοτοι άνθρωποι 

1947 Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός 

1954 Ο ύπνος του θεριστή 

1957 Νουρεντίν Μπόμπα 

1966 Στον κάβο 

1978 ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 

Μυθιστορήματα :

Ακυβέρνητες Πολιτείες 

1960 Α΄ Η ΛΕΣΧΗ 

1962 Β΄ ΑΡΙΑΓΝΗ 

1965 Γ΄ Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ 

1976 ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ 

Έγραψε επίσης μελέτες για τον Δημοσθένη Βουτυρά, Νίκο Νικολαϊδη, Κωνσταντίνο Καβάφη και μετέφρασε έργα ξένων πεζογράφων από τα Αγγλικά και Γαλλικά.  

επιστροφή

Κορυφή Σελίδας
 

 

Ν. Νικολάου 20, 621 24 Σέρρες - Τηλ. (2321) 098550-5 - Fax : (2321) 058015