Μεγάλη Έκθεση με Χάρτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

«Μεγάλη Έκθεση με Χάρτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πόλη μας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι Σερραίοι από 3 έως 26 Ιουνίου 2009.
Ο πλήρης τίτλος της έκθεσης είναι:
Catena mundi-Άλυσις του κόσμου.
Η απεικόνιση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε χάρτες:
Από τις επαρχίες των αυτοκρατοριών στα εθνικά κράτη και την Ενωμένη Ευρώπη
Η έκθεση χαρτών της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι συνεργασία του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνικής Χαρτοθήκης, της Νομαρχιακής Επιχείρισης Πολιτισμού Σερρών, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και των συλλεκτών Α. Γαρύφαλλου, Σ. Δεμερτζή, Β. Καφταντζή, Α. Νανιόπουλου και Α. Παπαϊωάννου. Tα εγκαίνια έγιναν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009 στον εκθεσιακό χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Η έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των χαρτών στην καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης των χωρών της περιοχής εκείνης της Ευρώπης που την ονομάζουμε άλλοτε Νοτιοανατολική Ευρώπη, άλλοτε Χερσόνησο του Αίμου, άλλοτε Χερσόνησο των Βαλκανίων και άλλοτε, απλά Βαλκάνια. Είναι εκείνη η περιοχή της Ευρώπης που φαίνεται να κοσμείται από μία καδένα – περιδέραιο, εάν φανταστεί κανείς την οροσειρά των Άλπεων να ενώνεται και να αποτελεί συνέχεια της οροσειράς του Αίμου, όπως πίστευε ο χαρτογράφος G. Mercator τον 16ο αι. Catena Mundi (καδένα –περιδέραιο του κόσμου και της Ευρώπης) είναι η αναγεννησιακή ονομασία της οροσειράς του Αίμου, ένα περιδέραιο που κοσμεί τη χερσόνησο, μια αλυσίδα που ενώνει τους κόσμους και αποκτά αλληγορική σημασία σήμερα, που τρεις πλέον χώρες της χερσονήσου αποτελούν προέκταση πολιτική, πολιτιστική και οικονομική της Ευρώπης. Στόχος της εκδήλωσης είναι η εμπέδωση ενιαίας γεωγραφικής συνείδησης στην περιοχή. Επιπλέον, ο κατάλογος-λεύκωμα της έκθεσης θα αποτελέσει κατάθεση διαχρονική για το χαρτογραφικό πανόραμα των Βαλκανίων, τη διαδοχή των πολιτισμών, των αυτοκρατοριών, των εθνικών κρατών και των γεγονότων έως τις μέρες μας, καταλύτη ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ των Βαλκανίων με την απαραίτητη συνδρομή ιστορικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλων ειδικών επιστημόνων.


Φωτογραφικό υλικό  
 
Σοφία Γεωργιάδου, Πρόεδρος Δ.Κ.Β.Σ.
 
 
Στέφανος Φωτιάδης, Νομάρχης Σερρών
 
 
Βασίλης Βαφειάδης, Δ/ντής ΝΕΠΟΣ
 
 
 
Γεώργιος Τσότσος, Τοπογράφος - Μηχανικός
 
 
Αριστοτέλης Νανιόπουλος, καθηγητής Α.Π.Θ.
 
Αριστοτέλης Νανιόπουλος, καθηγητής Α.Π.Θ.
 
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Α.Π.Θ.
 
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Α.Π.Θ.
 
 
 
 
 
 

 

Έκθεση Χαρτών
Catena mundi – Άλυσις του κόσμου
Άλυσις πολιτιστική Εσπερίας και εώας Ευρώπης


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη έκθεση χαρτών των Βαλκανίων φιλοξενείται στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Πέντε συλλέκτες, ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλου, ο Σάββας Δεμερτζής, ο Βασίλης Καφταντζής, ο Αριστοτέλης Νανιόπουλος και ο Άγγελος Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνική Χαρτοθήκη, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τη ΝΕΠΟΣ, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και με τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ανέλαβαν τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Η είσοδος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτό που έδωσε στους συλλέκτες την ιδέα για μια έκθεση χαρτών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έτσι η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την ημέρα της Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, από όπου ταξίδεψε στις Σέρρες (ένα τμήμα της μόνο φιλοξενήθηκε και στην Δράμα), δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο από τους πέντε συλλέκτες είναι Σερραίοι.

Εντυπωσιακός ο αριθμός των χαρτών, η τεχνοτροπία τους και η ομορφιά τους, και ακόμη πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέσα από τους χάρτες ξεδιπλώνεται όλη η ιστορική πορεία των κρατών των Βαλκανίων. Υπάρχουν δείγματα από την προϊστορική περίοδο, χάρτες της κλασσικής περιόδου, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής, της οθωμανικής, της εποχή της δημιουργίας των εθνικών κρατών στα Βαλκάνια και της Ευρώπης του σήμερα με την είσοδο των νέων χωρών. Οι παλιότεροι χάρτες χρονολογούνται τον 15ο αιώνα και φτάνουν μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το σήμερα.
Όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής τους, ο Σάββας Δεμερτζής διευκρίνισε: «Το υλικό αντιπροσωπεύει όλες τις ευρωπαϊκές σχολές χαρτογραφίες, από την πιο πρώιμη στις πιο όψιμες, την ιταλική, την γερμανική, την ολλανδική, την γαλλική και την αγγλική, αλλά έχουμε και άλλα δείγματα. Επίσης, συναντούμε όλες τις μεθόδους εκτύπωσης, ξυλογραφία, χαλκογραφία, ατσαλογραφία, λιθογραφία».

Δεδομένου όμως ότι οι χάρτες δεν έχουν μόνο αισθητικό και πληροφοριακό ρόλο, αλλά είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο για την μελέτη της ιστορίας, ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος σχολίασε:
«Ο χάρτης είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα από αυτούς να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις πολιτικές. Οι πολιτικές λύσεις ανήκουν στους πολιτικούς, όχι στους χαρτογράφους. Πρέπει να τους δούμε ως ένα κομμάτι πολιτισμού, που ενώνει τους λαούς της Βαλκανικής, δημιουργεί γέφυρες και δεν τους χωρίζει, ανεξάρτητα από το τι έχει γίνει στο παρελθόν».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιουνίου παρουσία του Νομάρχη, Στέφανου Φωτιάδη, και του Διευθυντή της ΝΕΠΟΣ, Βασίλη Βαφειάδη, και ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των Σερραίων που παρευρέθησαν εκεί για να μελετήσουν και να θαυμάσουν τους χάρτες.

Σίγουρα δεν είναι από τις εκθέσεις που γίνονται συχνά και που παρουσιάζουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στις Σέρρες. Και υπάρχει πολύς χρόνος για να την επισκεφτούν όλοι, μέχρι και τις 26 Ιουνίου που θα φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη (10.00-13.00 και 19.00-21.00, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Εφημερίδα: Σερραϊκό Θάρρος (18/06/2009)
Χρύσα Ιακώβου