Λόγια Ελληνικά

ΑΚΟΜΟΣ  = φαλακρός

α –στερ. +κόμη

(χωρίς μαλλιά)

Acomous στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ

INOX στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΑΠΑΞ

Μία φορά.

 

ΑΡΔΗΝ

 Η λέξη «άρδην» που σημαίνει «ριζικά», «εντελώς» ή «εξ ολοκλήρου». Βγαίνει από το ρήμα «αίρω».

 

ΒΑΘΜΗΔΟΝ

Βαθμιαία, λίγο λίγο, σκαλί σκαλί.

 

ΒΟΗ

Από το ρήμα βοάω.

Voice στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ

Από δεξιά προς τα αριστερά και πάλι αντίθετα.

 

ΒΡΟΧΗΔΟΝ

Πυκνά πυκνά, απανωτά, σαν βροχή.

 

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ

Οι δίδυμοι αδερφοί Κάστωρ και Πολυδεύκης, γιοι του Δία και της Λήδας, αδέρφια της ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας .Η αγάπη που τους ένωνε ήταν θρυλική. Χαρακτηρίζουμε «Διόσκουρους» «φίλους στενούς» και «αχώριστους», που τους συνδέει «βαθιά αγάπη».  Λέμε επίσης τα δίδυμα αδέρφια.

 

ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Ο Εγκέλαδος = ο σεισμός .

Σήμερα λέμε «θύμωσε ο Εγκέλαδος» που σημαίνει «γίνονται σεισμοί.»

 

ΕΠΙΜΕΝΙΔΕΙΟΣ ΥΠΝΟΣ

Ο σοφός μάντης Επιμενίδης, κατά την παράδοση, κοιμήθηκε 57 ολόκληρα χρόνια σε μια σπηλιά της πατρίδας του, της Κρήτης, όταν παιδί ακόμη, τριγύριζε στους αγρούς ψάχνοντας να βρει ένα αρνί, που ξέκοψε από το κοπάδι του πατέρα του και χάθηκε. Όταν ξύπνησε, παραξενεύτηκε που είδε τον νεότερο αδερφό του γέροντα πια. Αναφέρεται αναχρονιστικά ότι ο Επιμενίδης είναι εκείνος που κάλεσαν οι Αθηναίοι και καθάρισε την πόλη τους από το Κυλώνειον Άγος. Λέμε τη φράση για «ύπνο βαθύ», «πολύωρο» και «γαλήνιο».

 

ΕΠΙΤΡΟΧΑΔΗΝ

«Βιαστικά», «σύντομα», «περιληπτικά», από το ρήμα επιτρέχω.

 

ΕΡΙΝΥΕΣ

Φοβερές θεότητες, προσωποποίηση της θείας δίκης .Καταδίωκαν απηνώς όποιον είχε διαπράξει κάποια ανόσια πράξη τιμωρώντας το κακό και κάθε αδικία, ιδίως τους φονιάδες και τους επίορκους .Ονομάζονταν κατ’ ευφημισμόν και «Ευμενίδες». «Ευμενίδες» είναι ο τίτλος του τρίτου δράματος της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου.   

 

ΗΒΗ

HEBE στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΗΧΩ

Νύμφη που την τιμώρησε η Ήρα να επαναλαμβάνει τις τελευταίες συλλαβές μιας λέξης,  όταν φωνάζει κάποιος στο βουνό ή στο δάσος . Μεταφορικά αποκαλούμε «ηχώ» κάποιον που «επαναλαμβάνει τα λόγια ή μιμείται τις πράξεις κάποιoυ άλλου», είτε επειδή τον θαυμάζει και τον έχει για πρότυπο είτε επειδή τον έχει ανάγκη και θέλει να τον κολακέψει. 

 

ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ

Το κέρατο της Αμάλθειας συμβολίζει μια ανεξάντλητη πηγή αφθονίας και πλούτου. Η νύμφη Αμάλθεια τάιζε τον Δία  με γάλα που δεν τελείωνε ποτέ από το κέρατο μιας κατσίκας.

 

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ

Κατά την αρχαία παράδοση, ο κροκόδειλος, για να προσελκύσει ανθρώπινα θύματα, κλαψουρίζει σαν μικρό παιδί. Η φράση λέγεται γενικώς για οποιαδήποτε έκφραση «ψεύτικης συμπόνιας».

 

ΚΥΚΕΩΝΑΣ

Ένα παχύρρευστο ποτό από κρασί, κρίθινο αλεύρι, τυρί κατσίκας, μέλι και νερό, που το ήπιε η Δήμητρα, νηστική εννιά μέρες, μετά την αρπαγή της κόρης της, της Περσεφόνης. Η λέξη σήμερα σημαίνει «ανακάτωμα από διαφορετικά πράγματα, μπέρδεμα».

 

ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ

Υπήρχε η παλαιά πίστη ότι το πτηνό κύκνος, όταν προαισθάνεται το τέλος του ψάλλει το ωραιότερο τραγούδι του. «Κύκνειο άσμα» αποκαλείται σήμερα το «τελευταίο έργο ενός ποιητή» και γενικά ενός μεγάλου δημιουργού, που θεωρείται και το ωραιότερό του.

 

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Το θρυλικό παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης, με τα αμέτρητα δωμάτια και τους πολλούς διαδρόμους, από το οποίο η έξοδος ήταν σχεδόν αδύνατη. Σήμερα λαβύρινθο χαρακτηρίζουμε «ένa οικοδόμημα  από όπου δύσκολα βρίσκουμε την έξοδο». Μεταφορικά «μια υπόθεση πολύ μπλεγμένη».

 

ΛΑΓΧΑΝΩ

Λαμβάνω από την τύχη.

LUCK στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΝΤΑΛΟΥ

Ο Τάνταλος, ο βασιλιάς της Φρυγίας, επειδή πρόσβαλε τους θεούς, καταδικάστηκε στον Άδη στο μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Ενώ ήταν μέσα σε νερό, δεν μπορούσε να πιει ούτε σταγόνα και τα οπωροφόρα δέντρα δίπλα του απομάκρυναν τα κλωνάρια τους μόλις πήγαινε να κόψει έναν καρπό. Λέγεται για «έναν άνθρωπο τυραννισμένο από δοκιμασίες» και που «βασανίζεται από ανεκπλήρωτες επιθυμίες».

 

ΜΕΓΑΙΡΑ

Μία από τις τρεις Ερινύες. Προσωποποίηση του μίσους και του φθόνου. Σήμερα χαρακτηρίζουμε μέγαιρα μια «γυναίκα πολύ κακιά», «γκρινιάρα» και «δύστροπη», που στην ψυχή της δεν υπάρχει έλεος.

 

ΜΕΝΤΩΡ= πιστός φίλος, καλός σύμβουλος.

Αφοσιωμένος φίλος του Οδυσσέα, στον οποίο ο ήρωας εμπιστεύτηκε το σπίτι του και την οικογένειά του φεύγοντας για την Τροία.

Mentor στα αγγλικά (που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ

Οι Εσπερίδες, που ήταν κόρες της Νύχτας και του Εσπέρου, φύλαγαν στον κήπο των θεών, που ήταν στη Δύση, ένα δέντρο με χρυσά μήλα, το οποίο ήταν γαμήλιο δώρο της Γης προς την Ήρα. Ο Ηρακλής κατόρθωσε με ένα τέχνασμά του να αποκτήσει τα χρυσά μήλα και το κατόρθωμά αυτό αποτελεί έναν από τους 12 άθλους του. Σήμερα «χρυσά μήλα» λέμε τα «εσπεριδοειδή φρούτα».

 

ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

Η Έριδα, θεά της φιλονικίας, θυμωμένη επειδή δεν έλαβε πρόσκληση για τους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας, έριξε ανάμεσα στις καλεσμένες ένα μήλο με την επιγραφή «τη καλλίστη», να δοθεί δηλαδή στην ομορφότερη. Το έκανε για να προκαλέσει αναστάτωση και να εκδικηθεί για τη  προσβολή που της έγινε. Σήμερα το λέμε για «κάτι που δημιουργεί αντιζηλίες» και γίνεται «αιτία τσακωμών» επειδή το θέλουν πολλοί.

 

ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

Είναι το νήμα που έδωσε στο Θησέα η Αριάδνη,  κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, για να μη χαθεί στο Λαβύρινθο.  Λέγεται για «κάθε μέσο που μας βοηθάει να βγούμε από κάποιο αδιέξοδο». 

 

ΜΟΡΦΕΑΣ

Γιος της Nύχτας και του Ύπνου, θεός των ονείρων. Όταν λέμε «βρίσκομαι στις αγκάλες του Μορφέα» εννοούμε «κοιμάμαι».

 

ΜΟΥΣΑ

Οι 9 Μούσες που ήταν θυγατέρες του Δία και της Μνημοσύνης, ήταν προστάτριες των γραμμάτων και των τεχνών. Ονομάζουμε μούσα «τη γυναίκα που εμπνέει έναν ποιητή ή έναν καλλιτέχνη». Λέμε : είναι η μούσα του.

 

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Περίφημος για το κάλλος του, νέος της μυθολογίας μας, που ερωτεύτηκε τον εαυτό του, όταν είδε τη μορφή του να καθρεφτίζεται μέσα σε ένα ρυάκι. Λέμε κάποιον ότι «ναρκισσεύεται» όταν «αυτοθαυμάζεται»,  και «ναρκισσισμό» την «υπερβολική αυταρέσκεια», τον «αυτοθαυμασμό».

 

ΝΗΣΟΙ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ

Φανταστικά νησιά κάπου στον Ωκεανό, όπου κατά τις δοξασίες των αρχαίων,  ζούσαν οι ψυχές των ηρώων και των ενάρετων ανθρώπων, οι ευτυχισμένοι, οι μάκαρες, σε κατάσταση μακαριότητας, χωρίς θλίψεις και έγνοιες, σε περιβάλλον  παραδεισένιας ομορφιάς.

 

ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Νύχτα – μέρα, το διάστημα μιας μέρας και μιας νύχτας, διάστημα 24 ωρών.

 

ΟΚΛΑΔΟΝ

Σταυροπόδι, από το ρήμα οκλάζω.

 

ΠΟΛΙΣ-ΣΟΟΣ

(Πόλις + σώζω)

αυτός που σώζει – φυλάει την πόλη

Police = αστυφύλακας στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΠΗΓΑΣΟΣ

Φτερωτό άλογο, που γεννήθηκε από το αίμα της Μέδουσας, όταν την αποκεφάλισε ο Περσέας. Ο «Πήγασος» είναι το σύμβολο της «ποιητικής έμπνευσης».

 

ΠΟΙΗΤΗΣ

Σήμερα εννοούμε τον «ποιητή στίχων».

POET = ποιητής, στα αγγλικά

 (που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΠΥΞ ΛΑΞ

Με γροθιές και με κλοτσιές .

Πυγμή =γροθιά και λάκτισμα =κλοτσιά.

 

ΡΗΤΩΡ

Αυτός που αγορεύει (μιλάει) δημόσια. Rhetor στα αγγλικά (που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΣΙΣΥΦΕΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο βασιλιάς της Κορίνθου Σίσυφος, εξαιτίας της σκληρότητάς του, καταδικάστηκε στον Άδη να ανεβάζει ένα βράχο πάνω στο βουνό, όταν όμως πλησίαζε στην κορυφή, ο βράχος κατρακυλούσε και η προσπάθεια επαναλαμβανόταν με το ίδιο αποτέλεσμα. Λέγεται για «προσπάθεια επίμονη και σκληρή, που δε φέρνει αποτέλεσμα».

 

ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΗ

Μυθολογικά τέρατα, προσωποποίηση δύο ακρωτηρίων στο στενό της Μεσσήνης που ήταν πόλη της Σικελίας. Υπήρξαν ο τρόμος των πλοίων που περνούσαν το στενό. Η φράση πέφτω από τη Σκύλα στη Χάρυβδη σημαίνει ότι πάω «από το κακό στο χειρότερο».

 

ΣΥΣΤΑΔΗΝ

Από το ρήμα συνίσταμαι και η φράση «εκ του συστάδην» που σημαίνει «από πολύ κοντά».

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Τήλε, επίρρημα όπως το τηλού :μακριά, σε μεγάλη απόσταση + φωνή.

 Telephone στα αγγλικά

 (που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Ανάκατα, άνω κάτω. Από τα ρήματα φύρω και μείγνυμι, μίσγω και μειγνύω.

 

ΥΠΕΡ-ΕΙΔΩΛΟΝ

Super Idol = Σούπερ Είδωλον, στα αγγλικά

(που είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

 

 

ΓΝΩΜΙΚΑ

 

ΜΗ ΠΑΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕ

Μην έχεις εμπιστοσύνη σε όλους.

Θαλής ο Μιλήσιος

 

ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝ

 Να μελετάς τα πάντα.

Περίανδρος ο Κορίνθιος

 

ΦΙΛΗΚΟΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΛΥΛΑΛΟΝ

Πρέπει να ακούμε τους άλλους με προσοχή και όχι να είμαστε πολυλογάδες.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος

 

ΧΑΛΕΠΟΝ ΕΣΘΛΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ

Δύσκολο να΄ναι ο άνθρωπος καλός .

Πιττακός ο Μυτιληναίος 

 

ΝΟΥΝ ΗΓΕΜΟΝΑ ΠΟΙΟΥ

Να έχεις τη λογική οδηγό στη ζωή σου.

ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

 

 ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Το μέτρο είναι άριστο.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος

 

ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ

Να μην επιθυμείς αδύνατα πράγματα.

Χίλων ο Λακεδαιμόνιος

 

ΤΕΚΝΑ ΠΑΙΔΕΥΕΙΝ

Να μορφώνεις τα παιδιά σου.

  Κλεόβουλος ο Λίνδιος

 

ΑΝΙΑΡΟΝ ΑΡΓΙΑ

Η έλλειψη απασχόλησης φέρνει την πλήξη.

Θαλής ο Μιλήσιος

 

ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ

Όλα ρέουν, όλα κυλάνε .Όλα βρίσκονται σε αέναη ροή.

Ηράκλειτος ο Εφέσιος 

 

ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΝΕΙ

Όλα προχωρούν, τίποτα δεν μένει αμετακίνητο.

Ηράκλειτος ο Εφέσιος

 

«…και όνομα μεν, δια το μη ες ολίγους άλλες πλείονας οικείν, δημοκρατία κέκληται …»

Θουκυδίδης

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

«Γράφοντας τη λέξη Επίλογος (Epilogue), λέω για άλλη μια φορά μέσα μου :είναι μία ελληνική λέξη. Σαν όλες αυτές που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς καν να το υποψιαζόμαστε. Ανώφελο να τις καταγράψουμε,  θα έπιαναν από μόνες τους ένα ολόκληρο λεξικό…»

Ζακ Λακαρριέρ

 

«Η Ελλάδα μας κληροδότησε ένα όνομα – ένα όνομα που τώρα μας απασχολεί πολύ – ΕΥΡΩΠΗ (Europe)»Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

«Ο Αριστοτέλης επεχείρησε στην ¨Λογική¨ του να αναλύσει τις μορφές της γλώσσας …Δημιούργησε πραγματικά τη βάση (base)για την επιστημονική γλώσσα.»Β. Χάιζενμπεργκ

 

«Από τις λέξεις της αγγλικής τις συχνότερα χρησιμοποιημένες, το 50% έχει ελληνική ρίζα».

 PHILIP HOWARD

(κριτικός Λογοτεχνίας και  Γλωσσολόγος )

 

«Οι Έλληνες ανaκάλυψαν την πολιτική ζωή και την δημοκρατία (democratie)και σφυρηλάτησαν τιs δύο αυτές λέξεις ... άρχισαν να σκέπτονται για τα διάφορα καθεστώτα, αναζητώντας τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασιζόταν το καθένα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους …Τα ονόματα των καθεστώτων παραμένουν ελληνικά: η μοναρχία (monarchie) και η τυραννία (tyrannie), αν υπάρχει ένας μόνον άρχοντας, για το καλό ή το κακό – Η αριστοκρατία (aristocratie) ή ολιγαρχία (oligarchie) – αν είναι μία ομάδα… Όταν μιλάμε για αναρχία (anarchie) ή δημαγωγία (demagogie) μιλάμε ελληνικά …και ο ορισμός τους δόθηκε από την Αθήνα μια για πάντα…»

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

«Ο Κικέρων έλεγε πως η γλώσσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ξεκίνησε με 250 αγροτικές λέξεις και ότι πλούτισε το λεξιλόγιό της παίρνοντας με το τσουβάλι τις λέξεις από την ελληνική γλώσσα». 

Νικηφόρος Βρεττάκος

 

«Τα ελληνικά δεν είναι οποιαδήποτε γλώσσα, είναι η γλώσσα μοιραίων κειμένων για την ανθρωπότητα, η μήτρα του δυτικού πολιτισμού…»

 Στέλιος Ράμφος

 

«Οι Έλληνες έχουν μια λέξη για το κάθε τι.»

Εγκυκλοπαιδικό λεξικό ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ

 

«Τα λατινικά ως λόγια γλώσσα, είναι ανάτυπο των ελληνικών».

Α .ΜΕΙLLET

Γάλλος γλωσσολόγος

 

«Η Ελληνική Γλώσσα είναι ιερό κτήμα όπως ο Παρθενών».

Μαριάννα Μακ Ντόναλντ

 

«Η ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων».

Μπρούνο Σνέλλ

 

«Εδώ, στην Ελλάδα, πάνω σ’ αυτή τη γη έχουν γεννηθεί οι λέξεις, τα εντυπώματα και οι κατηγορίες του πνεύματος».

Ζακ Λακάρριερ

 

«Οποιαδήποτε άλλη γλώσσα δεν είναι παρά μια υποδιάλεκτος της ελληνικής»

Α.JACOBS

 

«Η ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων».

Μπρούνο Σνέλλ

(Καθ. Πανεπ. Αμβούργου )

 

«Δεν έχουμε αδελφούς επί της γης .Τα μόνα τα οποία μας συνδέουν με την ανθρωπότητα ολόκληρη, είναι αυτά τα μαγικά σύμβολα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ .Αυτά είναι τα διεθνή πιστοποιητικά και διαβατήριά μας…» 

Καθηγ. Διονύσιος Ζακυνθινός

 

«Μαθαίνοντας Ελληνικά, φωτίζονται τα γαλλικά που τόσο το έχουν ανάγκη…»

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

 «Το αφηρημένο και το τεχνικό λεξιλόγιο της λατινικής είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανταύγεια του ελληνικού λεξιλογίου, όπως η λατινική σκέψις είναι κόρη της ελληνικής . Σε κάθε χρονική στιγμή διακρίνονται στην λατινική καινούργιεςεισροές προερχόμενες από την ελληνική».

ERNOUT MEILLET

 

«Μαζί με τις λέξεις συνδυάζονται και οι αναλύσεις. Ακόμα μια ελληνική λέξη: ανάλυση (analyse) σημαίνει να διαλύεις τα στοιχεία ενός πράγματος, να το χωρίζεις στα συστατικά του».

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

«Η αρμονία (harmonia) είναι κλάδος της Μουσικής, δύσκολος και σκοτεινός, ιδίως για όσους αγνοούν την ελληνική. Για να την ερμηνεύσουμε είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε λέξεις ελληνικές που δεν έχουν αντίστοιχες στη λατινική».

Vitruvious

 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ - ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

 Ο Δημοσθένης έλεγε ότι πολλές φορές του ερχόταν να ευχηθεί να χαθούν οι κακοί,  φοβόταν όμως, μήπως με την ευχή αυτή, ερημωθεί εντελώς η πόλη. 

 

Έλεγε ο Θαλής σε μια συντροφιά ότι ο θάνατος δεν διαφέρει σε τίποτα από τη ζωή. Κάποιος τότε τον ρώτησε : «Αφού είναι έτσι, γιατί δεν προτιμάς το θάνατο;»

Ο φιλόσοφος απάντησε : «Ακριβώς γιατί δεν διαφέρει σε τίποτα από τη ζωή».

 

«Λόγω της φτώχειας του ο Διογένης ζητούσε βοήθεια από κάποιον με τα εξής λόγια : «Αν έδωσες σε άλλον,  δώσε και σε μένα. Αν δεν έδωσες σε κανένα,  τότε άρχισε από μένα»!

 

Είπε κάποιος στον φιλόσοφο Στίλπωνα:

«Η κόρη σου σε ντροπιάζει με τη ζωή που κάνει».

Εκείνος απάντησε: «Η τιμή που της δίνω εγώ είναι μεγαλύτερη από τη ντροπή που μου δίνει εκείνη

 

 Ρώτησαν τον Διογένη πότε πρέπει να γευματίζει κανείς, κι αυτός απάντησε:

«Ο πλούσιος γευματίζει όταν θέλει και ο φτωχός όταν έχει»!

 

 Ο Κλεόστρατος σε κάποιον που του είπε:

«Δεν ντρέπεσαι να μεθάς;»

απάντησε:

«Και εσύ δεν ντρέπεσαι να δίνεις συμβουλές σε μεθυσμένο;»

 

Μία γερόντισσα δικαζόταν μπροστά στον βασιλιά Φίλιππο. Καθώς τον έβλεπε να νυστάζει, τον παρακάλεσε, ανεβάζοντας τη φωνή της να της δώσει το δικαίωμα της έφεσης. Ο Φίλιππος ρώτησε απορημένος:

- Και σε ποιόν θα υποβάλεις την έφεση;

- Στον Φίλιππο όταν θα είναι ξύπνιος!

 

ΠΗΓΕΣ

  • Αρχαία Ελληνικά ΑΝΕΚΔΟΤΑ, Σωκράτη Γκίκα, Εκδ. Σαββάλας

  • Η Αρχαία Ελληνική σκέψη στο νεοελληνικό λόγο, Ιωάννα Παπαζαφείρη, Εκδ. ΣΜΙΛΗ

  • «Προσωκρατικοί φιλόσοφοι Σοφιστές. Ιστορικές Φράσεις .

  • ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Ιωάννης Σταματάκος «ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ»

  • Συναντήσεις με την Αρχαία Ελλάδα, Ζακλίν ντε Ρομιγύ, Εκδ. ΤΟ ΑΣΤΥ

  • Ετυμολογικές και σημασιολογικές ανιχνεύσεις, Απ. Μ. Τζαφεροπούλου, Εκδ. Γεωργιάδης

  • ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ, Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου, Εκδ. Γεωργιάδης

 

 

Ειρήνη Γιώσα

Μαθήτρια ΣΤ' τάξης

20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών