Επισκέψεις στα σχολεία του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη

Ο συνεργάτης της ΔΚΒΣ, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συνεχίζει και φέτος, τις επισκέψεις του σε σχολεία του νομού Σερρών μια πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών που είχε αρχίσει πριν από χρόνια με την Κινητή Βιβλιοθήκη. Ο σκοπός των συναντήσεων αυτών έχει σκοπό όχι μόνον την γνωριμία των μαθητών με έναν συγγραφέα αλλά και σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με στόχο τη μύηση τους στα μυστικά της δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και γραπτά των μαθητών. Σημαντικό ρόλο στις συναντήσεις αυτές παίζουν και οι καθηγητές οι οποίοι αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την διοργάνωση στους χώρους των σχολείων.

Σε μια δεύτερη φάση ενθαρρύνονται οι μαθητές να γράψουν ένα κείμενο μυθοπλασίας για να τα διαβάσει ο συγγραφέας και να τους προτείνει εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης, διορθώσεις κλπ. Η συμμετοχή των μαθητών είναι ιδιαίτερα ζεστή και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί και υλοποιηθεί συναντήσεις στα εξής σχολεία:
3ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Νιγρίτας, ΕΠΑΛ Ζίχνης, 1ο Λύκειο Σερρών, Μουσικό Σχολείο, 5ο Γυμνάσιο Σερρών, 2ο Λύκειο Σερρών, Γυμνάσιο Πεντάπολης και το φροντιστήριο ΚΟΡΥΦΗ.

 

Επίσκεψη στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών (09/11/2010)
 

Στις 9/ 11/ 2010 επισκέφτηκε το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Σερρών, και το τμήμα Γ3, ο συνεργάτης της ΔΚΒΣ και συγγραφέας κ. Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ύστερα από πρόσκληση μας, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν ένα συγγραφέα, που τις περισσότερες φορές μόνο κατ΄ όνομα γνωρίζουν και αισθάνονται ότι είναι κάποιο πρόσωπο «μυθικό» ή που ζει απομονωμένο από τους ανθρώπους . Ως ένα υπαρκτό πρόσωπο, λοιπόν, ο κ. Γρηγοριάδης μίλησε με ιδιαίτερη αμεσότητα στα παιδιά, τους εξήγησε πώς συλλαμβάνεται αρχικά μια ιδέα και πώς αυτή παίρνει σάρκα και οστά καταλήγοντας σε ένα λογοτεχνικό έργο. Μάλιστα, ο κ. Γρηγοριάδης παρακίνησε τα παιδιά να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο και ίσως κάποια από αυτά να εξελιχθούν στους επόμενους νέους λογοτέχνες. Τα παιδιά, που τις προηγούμενες μέρες είχαν διαβάσει ένα διήγημα του, του υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις, στις οποίες ο κ. Γρηγοριάδης απάντησε με τρόπο κατανοητό για τα παιδιά διαφωτίζοντας με την ερμηνεία του τις όποιες απορίες τους.
Θα ήθελα, λοιπόν, εκ μέρους όλης της τάξης να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Γρηγοριάδη για την παρουσία του στο σχολείο και να ευχηθώ το παράδειγμά του να το μιμηθούν και άλλοι.

Η φιλόλογος της τάξης
Στάγκου Μιλιάννα

Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Νιγρίτας (11/11/2010)
grigoriadis_ (22) grigoriadis_ (23) grigoriadis_ (24)

Η Διευθύντρια, οι καθηγήτριες φιλόλογοι, Σταμπουλή Χρυσάνθη και Καστανά Παναγιώτα καθώς και οι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης (Γ) τάξης του Γυμνασίου και των τριών τμημάτων, ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη για τον χρόνο που διέθεσε και τη συνεργασία με τις καθηγήτριες και τους μαθητές/-τριες της Γ' τάξης κατά την ημέρα συνάντησης

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΡΟΣΕΛΤΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΑ.Λ Ν. Ζίχνης (14/12/2010)

Εκ μέρους της σχολικής βιβλιοθήκης του ΕΠΑ.Λ Ν. Ζίχνης και της Διεύθυνσης του σχολείου μας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την άμεση ανταπόκριση σας στο αίτημα μας για επίσκεψη στο χώρο μας ,του διακεκριμένου συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη.
Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των μαθητών για την λογοτεχνία.

Η Υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης
Τσουμάνη Ευαγγελία

Επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Σερρών (11/01/2011)

Αξιότιμε κ. Σαπουντζή
Στις 11 Ιανουαρίου 2011 ο κ. Θεόδωρος Γρηγοριάδης πραγματοποίησε λογοτεχνικό σεμινάριο στο σχολείο μας, όπως αυτό είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, της οποίας επιτυχώς προΐστασθε.
Ο κ. Γρηγοριάδης συνεργάστηκε επί δύο ώρες με τους 60 μαθητές της Α' λυκειακής τάξης του σχολείου μας. Τις εργασίες συντόνισαν οι φιλόλογοι της τάξης, Παπαδημητρίου Μαρία και Κοντού Μαρία. Το σεμινάριο παρακολούθησαν τέσσερις άλλοι καθηγητές φιλολογικών μαθημάτων.
Τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη συνεργασία κρίθηκαν και από τους διδάσκοντες και από τους μαθητές θετικά και επιπλέον λειτούργησαν παραγωγικά σε βάθος χρόνου στο μάθημα της λογοτεχνίας.
Σημειώνω ότι μετά τη συνάντηση διατυπώθηκαν αιτήματα από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλων τάξεων, για να πραγματοποιηθεί το λογοτεχνικό σεμινάριο και στις δικές τους τάξεις.


Ο Διευθύντρια
Δήμητρα Τσεσμετζή
Φιλόλογος

Επίσκεψη στο 5ο Γυμνάσιο Σερρών (13/01/2011)

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και συναντήθηκε με μαθητές της Γ' τάξεως στα πλαίσια του προγράμματος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών «Συναντήσεις με το συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη»
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του για θέματα λογοτεχνίας και δημιουργικής ανάγνωσης.
Μετά την επιτυχημένη αυτή συνάντηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τη Δ.Κ.Β.Σ όσο και το συγγραφέα για τη χαρά που μας πρόσφεραν.
συνέχεια.

Ο Διευθυντής
του 5ου Γυμνασίου Σερρών
Ταχινοζλής Νικόλαος

Επίσκεψη στο 2ο Λύκειο Σερρών (15/02/2011)
grigoriadis_ (10) grigoriadis_ (11) grigoriadis_ (12) grigoriadis_ (13) grigoriadis_ (14) grigoriadis_ (15) grigoriadis_ (16) grigoriadis_ (17) grigoriadis_ (18) grigoriadis_ (19) grigoriadis_ (20) grigoriadis_ (21)

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου ο συγγραφέας κος Θεόδωρος Γρηγοριάδης επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και συναντήθηκε με ομάδα μαθητών από τη Β΄Λυκείου για πάνω από δύο ώρες.
Ήταν μια συνάντηση που την προετοιμάζαμε από καιρό. Για μας η χαρά ήταν μεγάλη για πολλούς λόγους. Πρώτα-πρώτα γιατί πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αγαπητό και καταξιωμένο συγγραφέα με είκοσι και πλέον χρόνια διαρκούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Δεύτερον, γιατί πρόκειται για έναν βορειοελλαδίτη συγγραφέα, με καταγωγή από την περιοχή του Παγγαίου, βορειοελλαδίτη και στην καταγωγή αλλά και στη ματιά, θα έλεγα, αφού η Βόρεια Ελλάδα είναι παρούσα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο έργο του. Επιπλέον, τον Θεόδωρο τον Γρηγοριάδη τον νιώθουμε, θα μας επιτρέψετε, κάπως ‘δικό μας’, μιας και δραστηριοποιείται και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Τέλος, η αίσθηση αυτή ότι είναι σάρκα από τη σάρκα μας ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει εργαστεί ως καθηγητής αγγλικής για πολλά χρόνια στα δημόσια σχολεία. Όλα αυτά φάνηκαν και στον αντίκτυπο που είχε η παρουσία του στα παιδιά.
Με λόγο μεστό και άμεσο, με φυσική προσήνεια και γλυκύτητα και την ευγένεια του βαθιά καλλιεργημένου ανθρώπου ο κος Γρηγοριάδης μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη, τη λογοτεχνία. Μοιράστηκε με τα παιδιά τη μέχρι τώρα συγγραφική του διαδρομή, εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει ενεργητικός αναγνώστης και πώς η δημιουργική ανάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργική γραφή, ενθάρρυνε τους μαθητές να διαβάζουν συστηματικά λογοτεχνία και να γράφουν και προσφέρθηκε με προθυμία να διαβάσει τα γραπτά τους και να τους βοηθήσει. Έτσι, κατάφερε γρήγορα να ξεκλειδώσει τις ψυχές των μαθητών, οι οποίοι τον βομβάρδισαν στην κυριολεξία με κάθε είδους ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε υπομονετικά, χωρίς επιτήδευση, με απλή και σύγχρονη ματιά, με μια ανάλαφρη γοητεία που γέμισε την αίθουσα χαμόγελα. Φεύγοντας μας άφησε πλήρεις και πεινασμένους ταυτόχρονα, να θυμόμαστε τις στιγμές αυτές με μια γλυκιά νοσταλγία και να ελπίζουμε σε συνέχεια.

Λίλα Σκέμπερη
ΠΕ02, ΜΔΕ στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ
υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης
2ου Γ/σίου Σερρών

Επίσκεψη στο 1ο Λύκειο Σερρών (18/02/2011)

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνει και φέτος η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών σε συνεργασία με το συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Θόδωρο Γρηγοριάδη, το σχολείο μας προσκάλεσε το συγγραφέα για ένα λογοτεχνικό εργαστήρι με τους μαθητές του Α2 τμήματος της Α΄ Λυκείου.
Μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βασιλικής Ζέττα, ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης επισκέφτηκε το σχολείο την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 και για δύο ώρες μίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη λογοτεχνία αλλά και για θέματα δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης. Στο ζωντανό διάλογο που αναπτύχθηκε οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα το συγγραφέα και το έργο του και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους δημιουργικής και λογοτεχνικής γραφής. Διατύπωσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του έργου ενός συγγραφέα και ζήτησαν να πληροφορηθούν για τα στοιχεία που εμπνέουν και ωθούν στη συγγραφή μιας ιστορίας.
Με άμεσο και κατανοητό τρόπο ο συγγραφέας κ. Γρηγοριάδης τους μίλησε για την αγάπη του για το διάβασμα ήδη από τα εφηβικά χρόνια και την ικανότητα να καταγράφει ιστορίες που συνέθετε αρχικά με τη φαντασία του και στη συνέχεια τις επεξεργαζόταν τόσο από ιδεολογική όσο και από αισθητική σκοπιά.
Οι μαθητές για δυο ώρες έμειναν καθηλωμένοι και στην αποτίμηση της δράσης την επόμενη μέρα κατέγραψαν τις θετικές τους εντυπώσεις.
Πιο συγκεκριμένα πολλοί μαθητές είπαν ότι παρακινήθηκαν να ασχοληθούν με την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων αλλά και με απόπειρες δημιουργικής γραφής. Έτσι η δράση κρίνεται θετική για την προώθηση της φιλαναγνωσίας των νέων σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και οι ενασχόληση τους με τα ψηφιακά μέσα, αλλά και για τη σχέση των μαθητών με το μάθημα της λογοτεχνίας.
Ως υπεύθυνη καθηγήτρια νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και τον κ. Θ. Γρηγοριάδη για την ενδιαφέρουσα εμπειρία που προσέφεραν στους μαθητές και της μαθήτριες του σχολείου μας.

Ζέττα Βασιλική

grigoriadis_ (25) grigoriadis_ (26) grigoriadis_ (27) grigoriadis_ (28) grigoriadis_ (29) grigoriadis_ (30) grigoriadis_ (31) grigoriadis_ (32)
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Πεντάπολης (17/03/2011)

Την Πέμπτη 17-3-2011 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας το συγγραφέα κ. Θεόδωρο Γρηγοριάδη. Στη δίωρη συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν στο συγγραφέα μια σειρά από ερωτήσεις για το έργο του, τις δυσκολίες του, την έμπνευση του και πολλά άλλα θέματα που τα ενδιέφεραν. Ο κ. Γρηγοριαδής ανταποκρίθηκε με πολλή διάθεση, φιλικότητα και προσήνεια. Το αποτέλεσμα ήταν να διεξαχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που άρεσε ιδιαίτερα στους μαθητές, αφού τους έδωσε τη ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά, την προσωπικότητα και τις απόψεις ενός συγγραφέα, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα σχολεία μας.

Θα θέλαμε από καρδιάς, να ευχαριστήσουμε τον κ. Γρηγοριάδη για την ανταπόκριση του και την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές μας για νέους προβληματισμούς και καινούριους δρόμους σκέψεις.

Με τιμή
Ο Διευθυντής
Αρδανιώτης Δημήτριος

Επίσκεψη στο ΓΕΛ Ν. Σκοπού (12/04/2011)

Αξιότιμε κ. Σαπουντζή,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δώσατε, να συναντηθούν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Ν. Σκοπού με το συγγραφέα κ. Θ. Γρηγοριάδη. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες και οι μαθητές μας κατέκλυσαν το συγγραφέα με ερωτήσεις σχετικά με τη συγγραφή βιβλίων και τη λογοτεχνία γενικότερα. Ο ίδιος ο συγγραφέας απλός και προσιτός απάντησε στις ερωτήσεις τους και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και κάποια από τα παιδιά θέλησαν να έχουν μια επιπλέον επαφή με τον κ. Γρηγοριάδη. Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την ευκαιρία να λειτουργήσει το σχολείο πέρα από τα στενά πλάισια του ωρολογίου προγράμματος.

Η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης
Κλεονίκη Παυλίδου


Επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Σερρών


 
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Σκουτάρεως (14/04/2011)

Αξιότιμε κ. Σαπουντζή,

Μετά την ιδιαίτερα δημιουργική συνάντηση που είχαν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Σκουτάρεως με το συγγραφέα κ. Θ. Γρηγοριάδη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας να εντάξετε στις δραστηριότητες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών επισκέψεις του συνεργάτη σας σε σχολεία.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον κ. Γρηγοριάδη για θέματα συγγραφικής έμπνευσης και γραφής, ταλέντου και καλλιέργειάς του. Τα παιδιά θέλησαν να μάθουν ακόμα για τα στάδια που περνά ένα λογοτεχνικό έργο μέχρι να φτάσει στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η καταξίωση ενός λογοτέχνη (βραβεία ή εμπορική επιτυχία;) και τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου αναγνωστικού κοινού.

Ο συγγραφέας, προσιτός και κατανοητός, έπεισε τους μαθητές για την αναγκαιότητα της λογοτεχνίας ως εξωσχολική ενασχόληση αλλά και ως μέσο για τη βελτίωση της σχολικής τους επίδοσης.

Εμείς ευχόμαστε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να συνεχιστεί το νέο σχολικό έτος και τα παιδιά ελπίζουν σε μια δεύτερη συνάντηση.

Με εκτίμηση

Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης
Γιάννα Μπουζαλά
Η φιλόλογος της τάξης
Κατερίνα Σαββίδου


 

grigoriadis__(33) grigoriadis__(35) grigoriadis__(36)