Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών μαζί με την υποστήριξη του συλλόγου φίλων της βιβλιοθήκης ξεκίνησε στις αρχές Νοέμβρη του 2012, πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά δημοτικού (συγκεκριμένα Β΄ Δημοτικού) με θέμα τα παρεξηγημένα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας και πρόγραμμα για τα νηπιαγωγεία με θέμα τους μύθους του Αισώπου. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Από τη βιβλιοθήκη πέρασαν συνολικά 514 μαθητές από 20 σχολεία.

Τα παιδιά των δημοτικών άκουσαν τις ιστορίες μερικών από τα πιο γνωστά μυθικά τέρατα όπως η Μέδουσα, ο Μινώταυρος, ο Κένταυρος, ο Κύκλωπας. Μίλησαν για την ιστορία τους, τα οικογενειακά τους και μέσα από παιχνίδι διασκέδασαν με την κωμική πλευρά αυτών των μυθικών μορφών, γιατί και οι κακοί της μυθολογίας έχουν ψυχή και πολλές φορές και χιούμορ!
Από την άλλη, τα παιδάκια των νηπιαγωγείων γνώρισαν τον μεγάλο έλληνα παραμυθά, τον Αίσωπο και μέσα από τις ιστορίες του τζίτζικα, των μερμηγκιών, του λαγού και της χελώνας, πήραν κάποια μηνύματα ζωής. Συμμετείχαν στη δραματοποίηση των ιστοριών και έφτιαξαν χειροτεχνίες- ενθύμια για το σπίτι! Ποιος είπε ότι ένα βιβλίο μπορεί να είναι μόνο «διάβασμα»; Εμείς το κάνουμε θέατρο, ταινία, διαφήμιση, ποίηση, κολλάζ, γρίφο και παιχνίδι!

Επισκέψεις Δημοτικών Επισκέψεις νηπιαγωγείων
Μέδουσα   Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας
Κένταυρος   Ο λαγός και η χελώνα
Κύκλωπας Πολύφημος  
Μινώταυρος    

 
Εμψυχώτριες Δράσεων (με αλφαβητική σειρά):
Καλογρηά Ελένη (νηπιαγωγός)
Κουφογάζου Νατάσα (δασκάλα)
Νιτσάγια Μπέτη (νηπιαγωγός)

Υπεύθυνη Δράσεων
Βραχλιώτου Μαρία