1000 και δύο βιβλία

Η on line συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών με τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη. Στην ειδική στήλη που ενημερώνεται πολύ τακτικά ο συγγραφέας παρουσιάζει βιβλία που αγάπησε, που μίσησε και όχι μόνον. Βιβλία απ' όλο τον κόσμο, κάθε είδους (με έμφαση την λογοτεχνία και το δοκίμιο), κείμενα χωρίς ημερομηνία λήξης, μυθιστορήματα που ακόμη και αν δεν τα διαβάσατε θα αναγκαστείτε να τα διαβάσετε και στην καλύτερη περίπτωση να νιώσετε ότι τα έχετε διαβάσει.
   

Συγγραφέας: Ουμπέρτο Έκο
Tίτλος: Η ομορφιά της λίστας
Eκδότης: Καστανιώτη
Xρονολογία έκδοσης: 2010
Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 19 Μαΐου 2018


Στην Ιλιάδα παρατηρούμε δύο τρόπους αφήγησης. Ο πρώτος εμφανίζεται όταν ο Όμηρος περιγράφει την ασπίδα του Αχιλλέα: πρόκειται για μια ολοκληρωμένη φόρμα στην οποία ο Ήφαιστος έχει απεικονίσει όλα όσα γνώριζε για μια πόλη, τις γύρω αγροτικές περιοχές, τους πολέμους, τις ειρηνικές της τελετουργίες. Ο άλλος τρόπος εκδηλώνεται όταν ο ποιητής δεν κατορθώνει να πει πόσοι και ποιοι ήταν οι Αχαιοί πολεμιστές: τότε ζητά βοήθεια από τις μούσες αλλά αναγκάζεται να περιοριστεί στον λεγόμενο κατάλογο των πλοίων, ο οποίος ολοκληρώνεται με ένα "και τα λοιπά".
Αυτός ο δεύτερος τρόπος παρουσίασης απαρτίζει τη λίστα ή τον κατάλογο. Υπάρχουν λίστες που γράφονται για πρακτικούς σκοπούς και είναι πεπερασμένες, όπως η λίστα όλων των βιβλίων μιας βιβλιοθήκης· υπάρχουν όμως και λίστες που θέλουν να περιλάβουν ποσότητες μη μετρήσιμες, λίστες που δεν ολοκληρώνονται ποτέ, που φτάνουν στα όρια του άπειρου.
Όπως δείχνει το νέο αυτό βιβλίο του Έκο και η ανθολογία που αυτό περιλαμβάνει, η ιστορία της λογοτεχνίας όλων των εποχών είναι πλούσια σε λίστες, από τον Ησίοδο ως τον Τζόις, και από τον Ιεζεκιήλ ως τον Καλβίνο. Πρόκειται για καταλόγους που συχνά φτιάχνονται για την ίδια την ευχαρίστηση της απαρίθμησης ή για τη χαρά να συνδέει κανείς στοιχεία που καμιά ιδιαίτερη σχέση δεν έχουν μεταξύ τους. Το βιβλίο αυτό όμως δεν αναφέρεται μόνο στη λογοτεχνία αλλά προσπαθεί να δείξει ότι και οι εικαστικές τέχνες είναι ικανές να περιλάβουν επίσης καταλόγους που συνεχίζονται στο άπειρο, ακόμα κι όταν η απεικόνιση μοιάζει να περιορίζεται αυστηρά από την ίδια την κορνίζα του ζωγραφικού έργου. Το αποδεικνύει η πλούσια εικονογράφηση αυτού του βιβλίου που δεν απευθύνεται σε "ειδικούς" αλλά σε όλους όσοι αγαπούν τα μυστήρια της γραφής και της εικόνας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Λίστα όλων των βιβλιών