Παρτάλι

"Παρτάλι" στη Βόρεια Ελλάδα λένε το φορεμένο ρούχο, το παλιόρουχο.

"Παρτάλι" λένε και τον άνθρωπο που ξέπεσε και ζει στο περιθώριο της κοινωνίας.

"Το Παρτάλι" είναι το όνομα του κεντρικού ήρωα αυτού του μυθιστορήματος ο οποίος αναγκάστηκε να ζήσει ντυμένος με γυναικεία ρούχα, φορώντας τα παρτάλια της Ιστορίας.

Το Παρτάλι ζει στη Θεσσαλονίκη όταν τον συναντάνε οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου. Λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Είναι γύρω στα σαρανταπέντε, γοητευτικός, αινιγματικός και κρύβει μια παλιά, παράδοξη ιστορία.

Ο μύθος γύρω από τη ζωή του αλλά και η εμφάνισή του γίνονται πόλος έλξης για τους νεαρούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Ανεβάζουν θεατρικά έργα και οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές. Ο Μανουήλ, ο Μάικ και η Ζωή ανάμεσά τους.

Ο Μανουήλ στις νυχτερινές περιπλανήσεις του θα συναντήσει το Παρτάλι και θα γοητευτεί από το "μυθικό" του παρελθόν. Ποιος είναι, γιατί είναι ντυμένος έτσι, γιατί αποφεύγει το φως της καθημερινότητας;

Όσο θα ξετυλίγεται η ιστορία ενός μικρού αγοριού που το έντυναν κοριτσίστικα στην Κατοχή, τόσο και το Παρτάλι θα αποκτάει δημοσιότητα, θα γίνεται νούμερο σε καμπαρέ, θεατρική παράσταση ακόμη και σε βιβλίο "περίπτωσης μεταμφιέσων" θα βρεθεί η "περίπτωσή" του.

Όμως η παγίδα έχει ήδη στηθεί. Αποκαλύψεις και γεγονότα θα ανατρέψουν το σκηνικό της παράστασης που έχει στηθεί από το Βαρδάρι μέχρι το Πανεπιστήμιο. Τα παιδιά θα δοκιμαστούν με το πέρασμά τους σε έναν οριακό χώρο όπου η αλήθεια και ο μύθος, η καθημερινότητα και το θέαμα συγχέονται. Τα φύλα μπερδεύονται, ο ερωτισμός ανατρέπεται, οι ταυτότητες αμφισβητούνται. Η ιστορία ξαναγράφεται με τα ίδια υλικά μόνο που τώρα θέλει να συμπεριλάβει και νέες "περιπτώσεις".

"Το Παρτάλι" είναι ένα συνεχές παιγνίδι αποκαλύψεων και μεταμφιέσεων. Αιρετικό και τολμηρό αλλά και βαθιά συγκινητικό μας παρασύρει στην ίδια παγίδα που έχει στηθεί εξ αρχής και στους ήρωές μας : Στην παγίδα της αφήγησης, της απόλαυσης και της παρέκκλισης.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο

Κριτικές

κουκκίδα

Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15 Ιουνίου 2001

κουκκίδα

Βαγγέλη Αθανασόπουλου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20 Νοεμβρίου 2001

κουκκίδα

Λώρη Κέζα, ΒΗΜΑ, 1 Απριλίου 2001

κουκκίδα

Δημήτρη Κόκορη

 

 

Συνεντεύξεις

κουκκίδα

Πόλυ Κρημνιώτη, ΑΥΓΗ, 26 Απριλίου 2001

κουκκίδα

Βένα Γεωργακοπούλου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2 Σεπτεμβρίου 2001