ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "GUERNICA"

Με μεγάλη συμμετοχή υποδέχτηκε το Σερραϊκό κοινό, την έναρξη των εκδηλώσεων που οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτισμού Σερρών και το παράρτημα Σερρών του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με τίτλο «ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ Παράλληλες σχέσεις ιστορίας και Πολιτισμού».
Το Σαββατο 24 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκαν στη Δημόσια Kεντρική Βιβλιοθήκη, τα εγκαίνια της έκθεσης «ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ-ΓΚΕΡΝΙΚΑ Η ιστορία ενός πίνακα» η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009.
Παρουσία του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών, κ. Πέτκογλου Ιωάννη, των αντινομαρχών κ. Καρυπίδη Παύλου και κ. Χατζηχαριστού Γεωργίου και της προέδρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών κας Σοφίας Γεωργιάδου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Κιορίδης Γιάννης και ο Διευθυντής Πολιτισμού της Ν.Α. Σερρών κ. Βαφειάδης Βασίλης αναφέρθηκαν στους εκπαιδευτικούς σκοπούς της έκθεσης και στο σύνολο των προγραμματισμένων δράσεων. Την έκθεση παρουσίασε στο κοινό η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Σύρογλου Κατερίνα, που μίλησε με θέμα: «Αισθητική προσέγγιση της Γκερνίκα».
Η έκθεση φιλοξενείται στον 4ο όροφο της Βιβλιοθήκης, που μαζί με τον 5ο όροφο αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εκθεσιακό χώρο των Σερρών. Στο ίδιο χώρο κάθε μέρα θα λειτουργεί εργαστήρι εικαστικών για παιδιά των Δημοτικών σχολείων και χώρος προβολής εικοσάλεπτου ντοκιμαντέρ για την ιστορία του περίφημου έργου.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν:

Παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και μουσικής
• Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00. Εκδήλωση με τον κ. Δημήτρη Φιλιππή, Καθηγητή Ισπανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), συγγραφέα-δημοσιογράφο, με θέμα: «1939: το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου…2009: η συνέχεια του ιδεολογικού πολέμου». Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα: «Παιδαγωγικές αποστολές και Β' Ισπανική Δημοκρατία, 1931-1936». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ομιλητή.
• Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00. Μουσική βραδιά σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος έντεχνη Ισπανική μουσική με έργα των Manuel de Falla, Granados, Lorca, Tarrega. Στο δεύτερο μέρος μουσική Φλαμένκο με συνθέσεις του Θωμά Νάτση. Παίζουν οι: Γιώργος Γούσιος - κιθάρα, Λυδία Κοκόρια - φλάουτο, Θωμάς Νάτσης - φλαμένκο κιθάρα, Γιώργος Ξανθόπουλος - cajόn.

Προβολές ταινιών για τον Ισπανικό εμφύλιο
• Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009, 21:00. «Γη και Ελευθερία» (Land and Freedom), βρετανικής παραγωγής του 2003 σε σκηνοθεσία του Κέν Λόουτς. Στα αγγλικά & ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
• Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009, 21:00. «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» (Soldados de Salamina), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Javier Cercas (2001). Ισπανικής παραγωγής του 2003 σε σκηνοθεσία του David Trueba. Στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
• Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, 20:00. «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (For whom the bell tolls), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουέι. Αμερικάνικης παραγωγής του 1943 σε σκηνοθεσία του Sam Wood. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Εσπερινό Γυμνάσιο Σερρών και
Κινηματογραφική Λέσχη Σερρών.Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ