Παρουσίαση βιβλίου: Χάρτες

Οι «Χάρτες» στις Σέρρες

 Τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2008 παρουσιάστηκαν οι «Χάρτες» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, στο χώρο όπου διοργανώνονται και τα λογοτεχνικά σεμινάρια. Στην αρχή η πρόεδρος του Δ.Σ Σοφία Γεωργιάδου αναφέρθηκε συνοπτικά στα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και στην συνέχεια ο Θ.Γ διάβασε  διηγήματα από το βιβλίο του. Όπως εξήγησε και ο ίδιος θεωρεί πια ξεπερασμένες και κουραστικές τις παρουσιάσεις βιβλίων, με ένα πάνελ ειδικών, όπου μιλάνε ασταμάτητα για το βιβλίο χωρίς εκείνο καν να ακούγεται και ειδικά με τις αναγνώσεις των ηθοποιών που το θεατρικό ύφος τους, ορισμένες φορές, αποπροσανατολίζει τις προθέσεις του γραπτού λόγου. Αστειευόμενος τόνισε ότι αδικεί όσα δεν επέλεξε και ειδικά τα πιο τολμηρά ή συγκινητικά.

Η ανάγνωση συμβάδιζε με το ύφος κάθε διηγήματος με αποτέλεσμα να «ακουστεί» το κείμενο όπως θα το ήθελε ο ίδιος ο συγγραφέας. Άλλωστε αυτή η τακτική ακολουθείται για χρόνια στο εξωτερικό: οι συγγραφείς διαβάζουν και μιλάνε για το έργο τους.

Ο Θ.Γ τόνισε ότι οι Χάρτες αποτελούν μία σύνοψη των όσων έχει γράψει και θα ήθελε να γράψει στο μέλλον, είναι ένα λογοτεχνικό αρχείο ανθρώπων και ιστοριών. Ανάμεσα στα 70 διηγήματα περιλαμβάνονται ιστορίες διαφορετικού λογοτεχνικού είδους και γι αυτό κάθε αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με κάποιες συγκεκριμένες ιστορίες. Εξήγησε ότι η επιλογή των τόπων και των χώρων σαφώς σχετίζεται με τις προσωπικές του διαδρομές και εμπειρίες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εκλειφθεί κάθε βιβλίο ως βιογραφία του συγγραφέα. Τέλος ο Θ.Γ τόνισε ότι οι συγγραφείς λογοτεχνίας (σε αντίθεση με τους συγγραφείς «είδους» δηλ. αστυνομικών, ερωτικών ή ιστορικών βιβλίων)  ρισκάρουν συνεχώς αφού, αλλάζοντας θεματολογία και ύφος κάθε φορά, «χάνουν» το πλατύ αναγνωστικό κοινό αλλά ευτυχώς στηρίζονται από μια πιστή αναγνωστική βάση.

 Σ.Κ

 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ