Παρουσίαση Βιβλίου του Γ. Καλπούζου "ΙΜΑΡΕΤ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ"

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου «Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού» είναι το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, του οποίου η παρουσίαση έγινε στις 18 Φεβρουαρίου στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, σε μια εκδήλωση διοργανωμένη από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο, το βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η παρουσίαση έγινε από την Αλεξάνδρα Κούτλη, φιλόλογο, και τον Χριστόφορο Τσούτση, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου.
Ο Γιάννης Καλπούζος κατάγεται από την Άρτα και εκτός από μυθιστορήματα έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, διηγήματα και έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια.
Συγκεκριμένα το “Ιμαρέτ”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγγραφέα, «είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα με φόντο την ιστορία. Εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Άρτα το 1854. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένα τουρκόπουλο κι ένα ελληνόπουλο, γίνονται φίλοι, αφού πρώτα γίνουν ομογάλακτοι, η Τούρκισσα μάνα θηλάζει και τα δύο. Διαδοχικά τα δυο αυτά αγόρια αφηγούνται, ο καθένας από την σκοπιά του, για τη ζωή που κυλάει τα επόμενα 28 χρόνια. Το μυθιστόρημα όμως επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, γιατί αυτό που με ενδιέφερε ήταν να ανακαλύψω τους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Άρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι».
Ο λόγος που επέλεξε αυτήν την ιστορική περίοδο: «Πιστεύω ότι όταν κάποιος επιστρέφει στο παρελθόν αποστασιοποιείται από τους σημερινούς καιρούς και η απόσταση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το παρελθόν χωρίς αφορισμούς και δαιμονολογίες και να διδαχτούμε πράγματα. Αναφερόμαστε πάντα στην οθωμανική αυτοκρατορία κάνοντας λόγο για ένα βάρβαρο και δυναστικό καθεστώς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Παράλληλα όμως υπάρχει αυτό που λέμε κοινωνική ιστορία των λαών, που διαφέρει από την εξουσία και έχει να κάνει με τους κώδικες που βρίσκουν οι λαοί για να επικοινωνήσουν και να συνυπάρξουν. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα πράγματα, πάμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως συνέβαινε εκείνα τα χρόνια. Με ενδιέφερε επίσης να μπω στον κόσμο του άλλου, του Τούρκου, του Εβραίου, του εξισλαμισμένου Έλληνα, ώστε να δω τα πράγματα και από την δική του σκοπιά, ώστε να μην υπάρχει μόνο η δική μας μονοδιάστατη αντίληψη».
Όσον αφορά στο μήνυμα του βιβλίου: «Καταρχάς πρόκειται για μυθιστόρημα, οπότε ο αναγνώστης ταξιδεύει σε αυτό που λέμε ονειρική πολιτεία του λόγου και της φαντασίας. Από εκεί και πέρα, το μήνυμα είναι ότι οι ανεκτικές κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν να δώσουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα».
Σχετικά με την λογοτεχνική δραστηριότητα των ημερών είπε: «Η παραγωγή είναι πάρα πολύ πλούσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα βιβλία είναι καλά. Υπάρχουν και καλά και κακά βιβλία. Από εκεί και πέρα, παίζει ρόλο και πώς προβάλλονται τα βιβλία και πώς φτάνουν στους αναγνώστες».
Σχολιάζοντας την προβολή των βιβλίων σε σχέση με την διαδεδομένη χρήση του internet: «Θεωρώ ότι το internet μπορεί να βοηθήσει το βιβλίο. Στην Ελλάδα η χρήση του δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσο στο εξωτερικό, όπου ένας συγγραφέας δημοσιεύει κάποιες σελίδες από το νέο του βιβλίο στο διαδίκτυο και αμέσως γίνεται γνωστός σε εκατομμύρια αναγνώστες. Είναι ένα μέσο ύψιστης σημασίας, αρκεί βέβαια να γίνεται η πρέπουσα χρήση».
«Πάνω από όλα εγώ αισθάνομαι ποιητής», είπε ο Γιάννης Καλπούζος. «Έχω εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Παραμιλητό των σκοτεινών θεών” και “έρωτας νυν και αεί”, και η δεύτερη ευτύχησε να είναι και στη μικρή λίστα των Κρατικών Βραβείων 2008. Θεωρώ την ποίηση την πιο μεγάλη τέχνη και την πιο μεγάλη προσφορά προς τον δημιουργό. Η μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση που μπορώ να δεχτώ είναι γράφοντας ποίηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν λατρεύω και τον πεζό λόγο».
Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από προβολή φωτογραφικού υλικού και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την μουσική ομάδα του Νίκου Έξαρχου, από την οποία ακούστηκαν τραγούδια των οποίων τους στίχους έγραψε ο συγγραφέας αλλά και μελοποιημένα ποιήματα του.


Χρυσάνθη Ιακώβου
«Σερραϊκό Θάρρος» 21/2/2009
 
 Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ