ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Π. ΛΑΜΠΑΡΔΗ "Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΠΑΘΙΩΝ"

Το νέο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 7:30 το βράδυ στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, η ΝΕΠΟΣ, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και οι Εκδόσεις Πατάκη.
Το βιβλίο παρουσίασε η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη.

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες και έλκει την καταγωγή του από την Ανατολική Θράκη. Η πρώτη του επαφή με την συγγραφή έγινε όταν σε ηλικία 15 χρόνων περίπου ένιωσε έντονη την ανάγκη να γράψει. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τον πεζό λόγο και διάφορα μικρά διηγήματα τα οποία αργότερα, θεωρώντας τα απέριττα, έκαψε. Αργότερα και ενώ σπούδαζε μηχανικός, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με τη λογοτεχνία.
Η πρώτη εκδοτική του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1997 με το βιβλίο «Υπόθεση Ζωής», σκιαγραφώντας το πέρασμα ενός ανθρώπου από τον πνευματικό χώρο του Αγίου Όρους στην προσπάθειά του να βρει την λύτρωση. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2002, μετά από τρία χρόνια έρευνας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημα «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου», που μεταφράστηκε στη τουρκική γλώσσα και του απενεμήθη το βραβείο “Λογοτεχνίας και Πνευματικών αξιών” από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων.
Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Οι Φύλακες της Ανατολίας» από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου αποκαλύπτει ένα κρυφό κόσμο στα βάθη της Ανατολής.

Το Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Η Κοιλάδα των Σπαθιών» από τις εκδόσεις Πατάκη, ένα μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα Τα τελευταία χρόνια ο Πασχάλης Λαμπαρδής, έχοντας διακόψει κάθε άλλη του δραστηριότητα, ασχολείται αποκλειστικά με τα γράμματα και την ιστορική έρευνα.Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Παρουσίαση του βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή

Η παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή «Η κοιλάδα των σπαθιών» έγινε στις 16 Φεβρουαρίου στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και οι εκδόσεις Πατάκη.
Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη σε μορφή συζήτησης με το συγγραφέα (κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον), ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ηθοποιοί από την θεατρική σκηνή «Θυμέλη». Πάρα πολύς κόσμος παρευρέθη εκεί και η ανταπόκρισή του ήταν ιδιαίτερα θερμή.
Έχοντας καταγωγή από Σέρρες, ο Πασχάλης Λαμπαρδής ασχολήθηκε από μικρός με την λογοτεχνία και «Η κοιλάδα των σπαθιών» είναι το τέταρτο του βιβλίο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στο Βυζάντιο του 11ου αιώνα.
Για τους λόγους που διάλεξε αυτό ως θέμα του βιβλίου του είπε τα εξής:
«Με το βιβλίο μου ήθελα να βγάλω την βυζαντινή ψυχή. Ορμώμενος από όσα συμβαίνουν σήμερα με την παρακμάζουσα πολιτική, την οποία υπαρκτά πλέον βλέπουμε στη ζωή μας, πήρα το έναυσμα να ασχοληθώ με μια εποχή η οποία ήταν πολύ καίρια για τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας, ο 11ος αιώνας, μια εποχή παρακμής όπου βλέπουμε την αρχή του τέλους για την βυζαντινή αυτοκρατορία και σημάδια εκείνων των καιρών τα βλέπουμε σήμερα και στη δική μας πολιτική ζωή. Εκτός αυτού, με ενδιέφερε η εποχή γιατί τότε συνέβησαν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις, οι μεγαλύτερες ανατροπές της ζωής μας και της ιστορίας, οι οποίες μας έχουν φέρει στο σήμερα. Προσπάθησα να εμβαθύνω λίγο στα πράγματα και να δείξω με το δικό μου πρίσμα πώς ήταν η ματιά προς την ανατολή».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας ασχολείται με την Ανατολή. Ήδη τα δυο προηγούμενα βιβλία του έχουν ανάλογο θεματικό άξονα. «Είχα πει πως τα τελευταία τρία βιβλία μου είναι μία άτυπη τριλογία. Η Ανατολή είναι μαγεμένη οπότε έχω το ερέθισμα να ασχοληθώ μαζί της. Από πολύ νωρίς δέθηκα με την Ανατολή και με συνεπήρε τόσο που ήθελα να μείνω εκεί. Ταυτόχρονα κάνω έναν εσωτερισμό στην ιδιοσυγκρασία των ηρώων μου, τους δοκιμάζω, και με αυτό θέλω να δώσω και ένα μήνυμα στους αναγνώστες ότι η ζωή περνάει μέσα από πολλές δοκιμασίες, και γι’ αυτό θα πρέπει να δείξουν τις απαραίτητες αντοχές για να μπορέσουν να σταθούν στο ύψος τους».
Όσο για το ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες: «Η μελέτη του παρελθόντος είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας γιατί μας εγείρει τη φαντασία, δείχνει πόσο πιο πλούσιος ήταν ο κόσμος μας, άρα και ο εαυτός μας. Πρόκειται για μια εσωτερική αναζήτηση που περνά μέσα από την αυτογνωσία. Στο τελευταίο αυτό βιβλίο η λογοτεχνία συναντά την ιστορία, τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ένα πανόραμα του βυζαντινού κόσμου».
Για τα λογοτεχνικά δρώμενα σε μια στείρα κατά τα άλλα εποχή σχολίασε: «Ειδικά στη σημερινή εποχή υπάρχει το φαινόμενο ότι ο καθένας μπορεί να γράψει ένα βιβλίο και έτσι παρουσιάζεται μεγάλη παραγωγή. Αυτό από την μια είναι καλό γιατί ανεβάζει το πνευματικό ιδεώδες των Ελλήνων, δείχνει ότι έχουν αναζητήσεις και χαίρομαι για αυτό, αλλά από την άλλη επιδρά αρνητικά στην καλή λογοτεχνία».
Τις Σέρρες μάλιστα τις βρίσκει ιδιαίτερα δραστηριοποιημένες σε πολιτιστικά ζητήματα: «Γνωρίζοντας άλλες πόλεις, μπορώ να κάνω σύγκριση. Είναι ιστορική πόλη, οπότε αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει ένα ανάλογο κλίμα. Έχει βγάλει καλούς λογοτέχνες και γενικά τις τελευταίες δεκαετίες έχει μια πολιτιστική άνθιση. Πέρα από αυτά όμως βλέπω την διαφορά σκέψης που υπάρχει στο σερραϊκό πληθυσμό και σε πληθυσμούς άλλων πόλεων. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση. Οι Σερραίοι δεν στέκονται μόνο στο επιφανειακό. Σε άλλες πόλεις δεν υπάρχει τέτοια αναζήτηση».
Στην ερώτηση αν έχει την ίδια άποψη και για τη σερραϊκή νεολαία είπε: «Η νεολαία πραγματικά ζει σε έναν άλλο κόσμο και θα πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα τα νέα παιδιά. Γι’ αυτό και θέλω να πηγαίνω σε σχολεία και να έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Τα παιδιά από μόνα τους διψάνε να ακούσουν. Η λογοτεχνία είναι ένα μέσο για να δοθούν καλά στοιχεία στα νέα παιδιά, γι’ αυτό πρέπει να τους φέρουμε κοντά σε αυτήν. Βέβαια η διδασκαλία της λογοτεχνίας δεν είναι αρκετή, γι’ αυτό και επαινώ τις τάσεις κάποιων σχολείων να καλούν συγγραφείς, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο τον συγγραφέα για να δουν πώς γίνεται η παραγωγή ενός βιβλίου».

Ιακώβου Χρύσα
Εφημερίδα Σερραϊκό Θάρρος (19/02/2009)