ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

 

Ιστορικό

Στα Σέρρας, το 1957, ενώ η πόλη αρχίζει να συνέρχεται από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και την αδελφοκτόνο καταστροφή, μια ομάδα κυριών, κυρίως από τον εκπαιδευτικό χώρο, ύστερα από πρωτοβουλία της μεγάλης Μακεδόνισσας Άννας Τριανταφυλλίδου, που εκείνη τη χρονική στιγμή, ευτυχής συγκυρία, ήταν Πρόεδρος του Κεντρικού Λυκείου, ιδρύουν ανεξάρτητο σωματείο, με το εξής πρακτικό ίδρυσης και την ακόλουθη έγκριση του Πρωτοδικείου Σερρών:

Πρακτικό Ιδρύσεως

Εν Σέρραις σήμερον την 30ην του μηνός Μαΐου του 1957 έτους, ημέραν Πέμπτη και ώρα 11ην π.μ., συνήλθαμεν αι κάτωθι υπογεγραμμεναι κυρίαι και δεσποινίδες της πόλεως των Σερρών και απεφασίσαμεν την ίδρυση εν Σέρραις Σωματείου υπό την επωνυμία: «Λύκειον των Ελληνίδων Σερρών». Σκοπός του σωματείου θα είναι: 1ον) Η αναζωπύρωσις και διατήρησις των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. 2ον) Ο διαφωτισμός της μητέρας, ως προς τα καθήκοντα και τον προορισμό της και η ηθική προστασία της Μητέρας και του παιδιού, ιδία των λαϊκών τάξεων, εις τη γενικωτέραν αυτής έννοια. Αι ιδρυταί 1) Κ. Μανουσοπούλου, 2) Β. Χατζηιακώβου, 3) Κ. Παπαντωνίου, 4) Χαρίκλεια Παπαντωνίου, 5) Πόπη Θεοδωρίδου, 6) Βάσω Παντζάρη, 7) Κούλα Παπαγεωργίου, 8) Μερόπη Σκουλίδου, 9) Π. Κωνσταντινίδου, 10) Σουζάνα Γεωργιάδου, 11) Δόμνα Μπάλλα, 12) Κατίνα Γκουρνέλη, 13) Δέσποινα Φωτιάδου, 14) Πόπη Γούτα, 15) Τασία Μπιμπλή, 16) Ελένη Φωκά, 17) Κούλα Ρούφου, 18) Νέλη Παπαβασιλείου, 19) Κλειώ Οικονομίδου, 20) Χρ. Ζαφειροπούλου, 21) Τασία Πέτρου, 22) Αικ. Μικρώνη, 23) Χρ. Βέλλιου, 24) Αθηνά Ψάρρη, 25) Λίτσα Κατσινάκη, 26) Όλγα Μαντζάκα, 27) Ξαν. Πασχαλίδου, 28) Ελπίς Αθανασιάδου, 29) Κατίνα Καλαϊτζή, 30) Άννα Ευθυμίου, 31) Σταυρούλα Τζεμαΐλα, 32) Μιμίκα Χατζηστεργίου, 33) Ρένα Δάνα, 34) Ασπασία Ρόβου, 35) Ελένη Χρηστίδου, 36) Ελευθερία Μαυρίδου και 37) Βάσω Κηροπλάστου.

Αρθ. 365

Το δικαστήριο των εν Σέρραις Πρωτοδικών Συγκείομενον εκ των Δικαστών Νικολάου Αποστολοπούλου, Προέδρου, Εισηγητού, Σπυρίδωνος Ρούσκα και Ευστρατίου Κοντοφρύδη. Συνεδρίασε εν τω ακροατηρίω του την 13ην Ιουνίου 1957, παρουσία του Εισαγγελεύοντος Δικηγόρου Χρήστου Ραβάνη (κωλυομένου του Εισαγγελέως και των αμέσως αυτού αναπληρωτών) και της Γραμματέως Αναστασίας Χατζηανέστη, ίνα δικάση επί της αιτήσεως: της αιτούσης προσωρινής επιτροπής του εν Σέρραις συσταθέντος και εδρεύοντος Σωματείου υπό την επωνυμία «Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών» αποτελουμένης εκ των 1) Χαρίκλειας Παπαηλιού 2) Δόμνας Μπάλλα και 3) Χρυσούλας Βέλλιου, παραστασών δια του πληρεξουσίου των δικηγόρου Δημητρίου Παπαηλιού. Επειδή η υπό κρίσιν αίτησις διώκουσα την αναγνώρισιν του. Επειδή εν τω καταστατικώ του υπό αναγνώρισιν Σωματείου.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Δέχεται την υπό κρίσιν αίτησιν....... Εκρίθη, απεφασίσθη και εδημοσιεύθη εν Σέρραις τη 15 Ιουνίου 1957.

 

Κατά ευτυχή συγκυρία Πρόεδρος του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων του Αθηνών, είναι η Άννα Τριανταφυλλίδου, και σε επιστολή της στις 3/12/1957 το Λύκειο Ελληνίδων εγκρίνει τη λειτουργία του τοπικού Λυκείου. Έτσι αρχίζει η ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών.

ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ

Για την διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού, έχει δημιουργήσει μια πλούσια ιματιοθήκη από 600 φορεσιές, αντιπροσωπευτικές όλων των διαμερισμάτων της πατρίδας μας, στην πλειοψηφία τους αυθεντικές. Επί πλέον έχει ερευνήσει και καταγράψει τις τοπικές φορεσιές του Ν. Σερρών, τις οποίες παρουσίασε το έτος 1997 στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και στο πολεμικό μουσείο στην Αθήνα, το 1999, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Λ.Ε.Σ. συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θες/νίκη για την Μακεδονία, μεγάλη χορευτική εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, με σύνθημα «η Μακεδονία και η Θράκη είναι εδώ». Για τη αναζωπύρωση του δεσμού με τον απόδημο Ελληνισμό, τα απιδιά του Λ.Ε.Σ. γιόρτασαν τα Ελευθέρια της πόλης μας, τον Ιούνιο του 1997, με τους απόδημους Σερραίους του Μονάχου, την 25 η Μαρτίου 1998 με τους πολιτικούς πρόσφυγες της πόλης Κρνόβ Τσεχίας, την 25 η Μαρτίου 2000 με τους φοιτητές της Ελληνικής Κοινότητας στο Ιάσιο της Ρουμανίας και την 25 η Μαρτίου 2001 με τους πολιτικούς πρόσφυγες της πόλης Βραΐλα Ρουμανίας. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων του Μακεδονικού αγώνα το 2004, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στους τάφους των Μακεδονομάχων στην Δ. Μακεδονία. Το Λ.Ε.Σ. συμμετέχει σε όλες τις ιστορικές επετείους και επισκέπτεται τους φρουρούς των συνόρων μας. Με την ευκαιρία Εθνικών επετείων, έχει διοργανώσει ομιλίες με θέματα: Σοφία Βέμπο, η φωνή της Ελλάδος Η συμβολή της Ελληνίδας στον πόλεμο του 1940 Διονύσιος Σολωμός κι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Παιδεία και Κοινωνική ζωή στα Τουρκοκρατούμενα Σέρρας Τα Ιερά Παλλάδια των Σερρών. Τέλος παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση σχολείων στη Β. Ήπειρο.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Για της προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, το Λ.Ε.Σ. τιμήθηκε: από το τμήμα τροχαίας Σερρών από την ομοσπονδία Σερραϊκών συλλόγων Αθήνας από τη Σερραϊκή ένωση Θες/νίκης από το μουσείο Σαρακατσάνων της πόλης μας από τον Ροταριανό Όμιλο Σερρών από τη λέσχη ΛΑΪΟΝΣ Στρυμονιάς και από το Δήμο Σερρών.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών (Λ.Ε.Σ.) διοικείται από 15μελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο, με τετραετή θητεία.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ (14 ο Δ.Σ.):

Πρόεδρος Στέλλα Ελευθεριάδου

Α' Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνα Φιδάνη
Β' Αντιπρόεδρος Μαίρη Χαβαλέ-Κωνσταντινίδου
Γεν. Γραμματέας Ελευθερία Παπανίκου
Ειδική Γραμματέας Μαρία Κορακά- Γιοβάνη
Ταμίας Αγγέλα Δορκοφύκη- Μυτιληναίου
Εφορίες: Έφοροι Ιματιοθήκης Αντιγόνη Μάτη, Μαίρη Κασαπίδου
Έφοροι Χορευτικού Μαρία Κοσιτζή, Αναστασία Τσομλεκτσή, Όλγα Σαββίδου
Έφοροι Αρχείου Μαρία Κορακά-Γιοβάνη, Νυκτοπάτη Πόπη
Έφοροι Λαογραφικού Υλικού Στέλλα Ελευθεριάδου, Ελευθερία Παπανίκου, Όλγα Σαββίδου, Δήμητρα Αθανασίου
Έφοροι Φιλολογικού Ελευθερία Παπανίκου, Κωνσταντίνα Φιδάνη, Όλγα Σαββίδου
Κοσμήτωρ Ιφιγένεια Καρεκλά-Χατζηγρηγορίου

ΧΟΡΩΔΙΑ

Το Λ.Ε.Σ. διαθέτει και γυναικεία χορωδία. Τα μέλη της χορωδίας, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της χορωδίας του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Θηλέων Σερρών, που ίδρυσε το 1981 η δασκάλα και πρώτη καθηγήτρια μουσικής στο εν λόγω Γυμνάσιο, Ελπίδα Βεηλεξίδου. Την χορωδία διευθύνει ο μουσικός Χρήστος Καλλίας, ενώ η απόδοση του τραγουδιού γίνεται με τη συνοδεία πιάνου. Η χορωδία του Λ.Ε.Σ. έχει εμφανιστεί στο πολεμικό μουσείο στην Αθήνα, στην εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, και στο Σιδηρόκαστρο. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην πόλη μας κι απέσπασε τα καλύτερα σχόλια, ενώ πλαισιώνει και τις φιλολογικές εκδηλώσεις του Λ.Ε.Σ.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων φιλολογικού περιεχομένου. Θεσμοθετημένες εκδηλώσεις είναι:
α) Γιορτή της μητέρας Το Λ.Ε.Σ. γιορτάζει τη μητέρα στις 2 Φεβρουαρίου, γιατί η ημέρα αυτή συνδέεται με την Υπαπαντή του Χριστού μας, το σαραντισμό, δηλαδή, της Παναγιάς μας. Η 2α Φεβρουαρίου είναι η παραδοσιακή Ελληνική γιορτή της μητέρας που επικράτησε να εορτάζεται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Πολύ αργότερα καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο παγκόσμιος εορτασμός της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
β) Γιορτή της γυναίκας Το Λ.Ε.Σ. πρωτοστατεί στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, καθ’όσον ο πρωταρχικός καταστατικός του σκοπός είναι η εξύψωση της θέσεως της Ελληνίδας στην κοινωνία. Η ιδρύτρια του, Καλλιρρόη Παρρέν, υπήρξε από τις πρώτες Ελληνίδες που ασχολήθηκαν με γυναικεία θέματα και το 1887 με την εφημερίδα των Κυριών, που εξέδωσε και προκάλεσε σεισμό στα γεγονότα της εποχής εκείνης, ζητούσε νομικά δικαιώματα και ψήφο στις γυναίκες και άνοιξε το δρόμο για γυναικείες διεκδικήσεις. Δικαίως ο Γρ. Ξενόπουλος την ονόμασε «απόστολο της γυναικείας χειραφέτησης».

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ερευνά, καταγράφει κι ετοιμάζει θέματα λαογραφικού περιεχομένου, όπως: Έθιμα γέννας και βάφτισης Νανουρίσματα Έθιμα 12ημέρου Ιστορία του σίτου και του άρτου Νύφες της παράδοσης Το 1993 αναβίωσε τον γάμο του Ξηροτόπου με τη συμμετοχή και των κατοίκων του χωριού. .

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χιλιάδες νέοι, νέες κι ενήλικες της πόλης μας και της περιοχής μας διδάχθηκαν και διδάσκονται τα δημοτικά μας τραγούδια και τους δημοτικούς μας χορούς από δασκάλους με μεράκι και σαφή γνώση. Ιδιαίτερα διδάσκονται τους τοπικούς χορούς (Ν. Σερρών) από δασκάλους με συνεχώς ανανεωμένες γνώσεις στους παραδοσιακούς χορούς και, κυρίως, με μεράκι και αγάπη για την παράδοση. Επί το πλείστον οι δάσκαλοι γνωρίζουν τους χορούς ύστερα από επιτόπια επαφή με τους γεροντότερους των χωριών και καταγραφή στοιχείων σχετικά με τη μουσική και τους χορούς κάθε τόπου. Πολλές φορές, οι μεγαλύτεροι στην ηλικία χωριανοί, διδάσκουν οι ίδιοι τους χορούς στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων. Εκτός από τα διάφορα σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν οι δάσκαλοι του Λ.Ε.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμμετέχουν και σε προγραμματισμένα σεμινάρια που διοργανώνει το κεντρικό Λύκειο της Αθήνας για τους δασκάλους και εφόρους του χορού. Σήμερα λειτουργούν καθημερινά, τμήματα για παιδιά, εφήβους και τμήματα φοιτητών και ενηλίκων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Προσεγγίσαμε κοινωνικά θέματα και στηρίζαμε κοινωνικές ομάδες στις δυσκολίες της ζωής τους. «Χορέψαμε για τη ζωή», λέγοντας όχι στα ναρκωτικά για τα παιδιά της Ιθάκης στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Χορέψαμε για το «παιδικό χωριό Β. Ελλάδος», για τα παιδιά του δικού μας ΚΑΑΜΕΑ και του Ειδικού Σχολείου, και για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Διαθέσαμε το προϊόν από τα «Λαζαρίτικα κάλαντα» στις 15-4-2006 σε συμπολίτη μας, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, που ύστερα από τροχαίο ατύχημα, επείγει η μεταφορά του στο εξωτερικό. Με την ίδια σκέψη, ότι βασικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής παράδοσης είναι το φιλότιμο που αναδεικνύει την ανθρωπιά μας, διοργανώσαμε τα τρία τελευταία χρόνια, με το «ΔΙΚΤΥΟ TV .» το «δέντρο της αγάπης», για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 33, 62122, Σέρρες

Τηλέφωνο: 23210 23390

Fax: 2321053988

Email: les@les.gr