Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς Σερρών και Νιγρίτης

Προλογικό Σημείωμα

Το Μαξίμειο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καρπός της ανυστάκτου και φιλοκάλου ποιμαντικής ευαισθησίας του μακαριστού προκατόχου μας κυρού Μαξίμου, αποτελεί μια πνευματική κυψέλη όπου θεραπεύονται κατά τρόπον άριστον οι τέχνες και ο πολιτισμός, ήτοι η πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη κοσμική μουσική, η αγιογραφία, η εκμάθηση μουσικών οργάνων. Η εργώδης και φιλότιμη αυτή προσπάθεια συνιστά μια έμπρακτη προσφορά αγάπης και ευθύνης της τοπικής μας Εκκλησίας προς το φιλόθεο, φιλότεχνο, φιλόμουσο και φιλόκαλο πλήρωμα της και ιδίως προς την χρυσή ελπίδα μας, την νεολαία, προσπάθεια που αξίζει ανάλογης αποδοχής και στηρίξεως από όλους μας. Το υψηλό ήθος, η άριστη κατάρτιση και επάρκεια των διδασκάλων των διαφόρων Σχολών στο γνωστικό τους αντικείμενο, το μεράκι και η αγάπη για το έργο, η άρτια υποδομή και η δική μας συνεχής πατρική φροντίδα και μέριμνα, συνθέτουν τις πλέον ευοίωνες προϋποθέσεις για τη συνέχιση και την περαιτέρω προαγωγή της ευλογημένης αυτής προσπάθειας.
Ευχόμενος εκ μέσης καρδίας πλουσίαν καρποφορίαν στις δραστηριότητες του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου για το νέο ιεραποστολικό έτος, επικαλούμαι σε όλους, διδασκάλους και διδασκομένους, δαψιλή την χάριν και την ευλογία του Αγίου Θεού.

 

 

 

 

 

 

 

     Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

 

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης « Άγιος Νικήτας ο Νέος», λειτουργεί στην πόλη μας από 15/ετίας, διασώζει και καλλιεργεί την ελληνική μουσική παράδοση (Βυζαντινή και Δημοτική), διδάσκοντας περί τους 80 μαθητές, από τους οποίους το 50% σχεδόν είναι μαθητές ηλικίας 11-18 ετών.
Παραρτήματα της σχολής λειτουργούν στην Ηράκλεια, στη Νιγρίτα και στη Μαυροθάλασσα.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής:
Είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και λειτουργεί ως ισότιμη με τα Κρατικά ωδεία. Η φοίτηση είναι πενταετής για τη λήψη Πτυχίου Βυζ. Μουσικής και επταετής για τη λήψη διπλώματος Βυζ. Μουσικής.
Λειτουργεί και Ταχύρρυθμο τμήμα για Ιεροψάλτες (φοίτηση τριετής). Διδάσκονται και παραδοσιακά όργανα, όπως Ταμπουράς, Ούτι, Λαούτο, Κανονάκι, Παραδοσιακά Κρουστά, Κλαρίνο και Παραδοσιακό Βιολί.

 

Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας


Η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας άρχισε να λειτουργεί ίο 1992.
Βασικός σκοπός της σχολής είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας των σπουδαστών σε όλες τις περιόδους της Βυζαντινής Αγιογραφίας» και τα σύγχρονα ρεύματα παρέχοντας τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις.
Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα (τετραετή»). Τα μαθήματα αρχίζουν Σεπτέμβριο και Ιανουάριο.
Διδάσκονται:
Ελεύθερο σχέδιο, βυζαντινό σχέδιο με μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, ξυλομπογιές, διακοσμητική, χρώμα με αυγοτέμπερα και ψυχρές κόλλες, τοιχογραφία, φορητές εικόνες και Θεωρητικά μαθήματα: θεολογία της εικόνας και ιστορία της τέχνης.
Από το σχολικό έτος 1998-99 ξεκίνησαν και παιδικά τμήματα ζωγραφικής αγιογραφίας για ηλικίες 7-14 ετών. Από το 2005-2006 γίνονται μαθήματα προσωπογραφίας και πορτρέτα με ελαιογραφία.
Η σχολή έχει φιλοξενήσει, μέχρι το 2004, 370 σπουδαστές, εκ των οποίων έχουν ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο οι 110.
Η σχολή Αγιογραφίας λειτουργεί απόγευμα 5- 10μ.μ. και το Σάββατο το πρωί
Παρέχεται βεβαίωση σπουδών αναγνωρισμένη από την Εκκλησία.

 

Χορωδία και Ορχήστρα της Σχολής Β. Μ.

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής έχει συσταθεί και χορωδία, με την επωνυμία Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μαξιμείου Ιδρύματος Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης «Αγιος Νικήτας ο Νέθς», η οποία με τις εμφανίσεις της υλοποιεί τους υψηλούς στόχους της Σχολής.
Αποτελείται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ερμηνεύει ύμνους από την εκκλησιαστική μουσική μας παράδοση, μελοποιημένους από υμνωδούς που ανήκουν στον κλασικό χώρο.
Επίσης στη Σχολή μας συνεστήθη και λειτουργεί Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, από Καθηγητές και Σπουδαστές της Σχολή μας.

 

Σύλλογος Παιδική ορχήστρα - χορωδία Ι. Μ. Σερρών & Νιγρίτης

Εδώ και αρκετά χρόνια στις φιλόξενες αίθουσες του «ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ» (πνευμα
τικού και πολιτιστικού κέντρου Ι. Μ. Σ. & Ν.) στεγάζονται και αναπτύσσονται οι πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του συλλόγου «Παιδική ορχήστρα-χορωδία Ι. Μ. Σερρών - Νιγρίτης».
Στόχος και σκοπός του είναι να προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα παιδιά να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους γνωρίζοντας από κοντά την ομορφιά τη 8 μουσικής.
Καταξιωμένοι δάσκαλοι και δασκάλες, με μεράκι και ενδιαφέρον, με ήθος και υπευθυνότητα διδάσκουν με ατομικό μάθημα σε παιδιά ηλικίας από 6-18 ετών, διάφορα μουσικά όργανα (Πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, ακορντεόν, φλογέρα) και σε οργανωμένες τάξεις θεωρία της μουσική» και σολφέζ.
Παράλληλα τα παιδιά συμμετέχουν στην χορωδία του συλλόγου και στην ορχήστρα. Στην διάρκεια της χρονιάς δίδεται η ευκαιρία για να διοργανωθούν μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην πόλη μας η σε άλλες όπου μας προσκαλούν.
Οι γονείς καλούνται χωρίς ενδοιασμό να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στον κατάλληλο χώρο και περιβάλλον και να τους δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της μουσικής.
Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Μητροπολίτης μας που ως πατέρας με στοργή και ποιμαντική ευαισθησία σε αρμονική συνεργασία με τις κυρίες-μέλη του Δ.Σ. φροντίζουν για την άρτια και αποδοτική λειτουργία του συλλόγου.
Οι εγγραφές και οι ανανεώσεις εγγραφών για τα παλιά μέλη γίνονται κάθε Σάββατο πρωί (10-12π.μ.) και κάθε απόγευμα (7-9μ.μ.) στα γραφεία του συλλόγου, στον Α' όροφο του «ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ» (Ν. Νικολάου 21)
Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 23210 54161 (συλλόγου) και 23210 53765 (γραμματεία» Μαξιμείου).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ


Οι εγγραφές των μαθητών για κάθε σχολικό έτος στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας γίνονται κάθε εργάσιμη μέρα από 1 έως και 30 Σεπτεμβρίου, 9-1π.μ. και 6-9μμ., στο «ΜΑΞΙΜΕΙΟΝ Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (Νίκου Νικολάου 21)
Ειδικότερα οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, που θα λειτουργήσει στη Νιγρίτα, θα απευθύνονται στον π. Γεώργιο Κελεμπέκη, εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (τηλ. 23220 22507).
Έναρξη μαθημάτων για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: 15 Σεπτεμβρίου, για τη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας: 1 Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 23210 53765 και 23210 53435, Fax: 23210 53231