Το μεγαλείο του Ουρανού (Αστρονομία)

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής της δράσης, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποίησε ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Όπως είναι γνωστό, στόχος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι να προωθήσουν μια νέα αντίληψη σύμφωνα με την οποία η πολιτισμική διάσταση της εκπαιδευτικής πράξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου, ενώ ταυτόχρονα, η διδακτική πράξη προβάλλει τη γνώση όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο προς την αποκατάσταση της αυθεντικής επικοινωνίας του παιδιού με το περιβάλλον του, μέσα από συλλογικές συμμετοχικές διαδικασίες και με την αξιοποίηση του κατάλληλου εποπτικού υλικού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε έχει τίτλο Το μεγαλείο του Ουρανού (Αστρονομία). Σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν να φέρει το παιδί κοντά στο συναρπαστικό κόσμο στον οποίο ζούμε και το μυστηριώδες «κενό» που ονομάζουμε διάστημα, μέσα στο οποίο ταξιδεύει ο πλανήτης Γη, μαζί με αναρίθμητα ουράνια σώματα.

Μέσα από το πρόγραμμα προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως: τι είναι το Σύμπαν, πότε γεννήθηκε, τι είναι ο Γαλαξίας, πως και γιατί κινείται η Γη, ποια είναι η συμπεριφορά άλλων πλανητών, γιατί έχει περισσότερο κρύο σε ξαστεριά, σχετικά με τη NASA και την ESA, θα μπορούσαν οι αστεροειδείς να χρησιμεύσουν στον άνθρωπο, ποιο είναι το ψυχρό-τερο μέρος του ηλιακού συστήματος, απειλούμαστε από την ζώνη των αστεροειδών, πόσο θα καίει ακόμη ο ήλιος, ερυθροί γίγαντες και λευκοί νάνοι, ηλιακές κηλίδες, αρχαίοι και σύγχρονοι αστρονόμοι, και πολλά άλλα θέματα για τον φανταστικό κόσμο του διαστήματος.

   

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε εικονογραφημένα βιβλία για το διάστημα και τα ουράνια σώματα και οπτικοακουστικό υλικό (CD ROMs και DVD) ενώ οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά ζωγραφίζοντας το δικό τους αστερισμό σε χαρτόνι. Παράλληλα στους μαθητές που το παρακολούθησαν δόθηκε κατάλογος με πλούσιο θεματολόγιο για να επιλέξουν αυτό που τους εκφράζει και να προχωρήσουν σε μια δημιουργία με σκοπό να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που προκηρύξαμε με τη λήξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα απευθύνονταν μαθητές της Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ & Β΄ τάξης Γυμνασίου και θα ολοκληρωθεί το μήνα Μάρτιο του 2005. Παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεών του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην οποία κατασκευάσαμε και στήσαμε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό σκηνικό με πίνακες στους οποίους αναπαριστανόταν διάφοροι αστεροειδείς και πλανήτες έτσι ώστε να γίνεται ελκυστικότερη αλλά και πιο πρακτική η διδασκαλία. Την ευθύνη της οργάνωσης και της παρουσίασής είχε ο Απόστολος Γιώσας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων της Αστρονομίας και του Διαστήματος» με τη συμπαράσταση του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

   

Η τελετή λήξης με τη συμμετοχή όλων των μαθητών που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προγραμματίστηκε για το μήνα Απρίλιο όταν θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες των παιδιών, θα γίνει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο, θα δοθούν αναμνηστικά συμμετοχής σε όλα τα παιδιά και θα βραβευθεί η καλύτερη κατασκευή. Στην ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού η Βιβλιοθήκη μας προσφέρει μια εκδρομή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Θεσσαλονίκης - Πλανητάριο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει στα παιδιά ο Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ευγενιδίου Ιδρύματος, αστροφυσικός καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας κ. Διονύσιος Σιμόπουλος.