Χριστόφορος Μελλίδης - Christophoros Mellides

 

 

Βιογραφικό

Ο ζωγράφος Χριστόφορος Μελλίδης γεννήθηκε το 1952 στις Σέρρες όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται από το 1977 επαγγελματικά με την ζωγραφική. Έκανε ελεύθερες σπουδές στο σχέδιο και την ζωγραφική. Αποτυπώνει στα έργα του την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής του. Το 1983 ίδρυσε το κέντρο Αρχιτεκτονικής και Παράδοσης Σερρών όπου παρουσιάζει την μεγάλη συλλογή του από έργα και σχέδια παραδοσιακών οικισμών της Μακεδονίας, που απόκτησε μετά από πολύχρονη ερευνητική εργασία. Για την εργασία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία - λευκώματα «Οι παραδοσιακές βρύσες των Σερρών», «Τα Νεοκλασικά των Σερρών», «Οι πόρτες των Σερρών», και «Η πέτρα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Σερρών». Έργα του έχει εκθέσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φιλοτέχνησε το επίσημο σήμα του Δήμου Σερρών.

 

 

 

 

Centre of Architectural Tradition

The Centre of Architectural Tradition deals with searching, recording and preserving the Hellenic architectural heritage and tradition.

It was established by the painter-artist Christophoros Mellides, who has been working
on the systematical depiction and portrayal of the traditional buildings, for twenty years. The artist has been awarded a prize by the Athenian Academy for this particular research.

Nowadays, the Architectural Tradition Centre possesses an exceptional and exquisite collection of drawings, sketches and photographs that concern traditional houses, ovens, fountains and bridges; also, photographs regarding traditional crafts and trades, that are now lost but not forgotten.

Centre of Architectural Tradition

Ethnikis Antistasis 40

62122  Serres

Tel. 2321 0 27994

 

 

 

Δημιουργίες

 

 

 

Τα Νεοκλασικά των Σερρών

Από το βιβλίο «Τα Νεοκλασικά των Σερρών» του Χρ. Μελλίδη Ένας τρόπος διάσωσης της παράδοσης μας, είναι η καταγραφή των αξιόλογων κτισμάτων της αρχιτεκτονικής παράδοσης με αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, σκαριφήματα, προπλάσματα, σχέδια με ζωγραφικές και φωτογραφικές απεικονίσεις, όχι μόνο των κτισμάτων αλλά και των λαογραφικών εκδηλώσεων και των εθίμων και κάθε άλλου δεδομένου της παράδοσης που δεν είναι εδώ τόπος κατάλληλος για ανάπτυξη.

Το σπουδαίο αυτό έργο έχει αναλάβει, αρκετά χρόνια τώρα, ένας νέος Σερραίος ζωγράφος, ο Χριστόφορος Μελλίδης, ο οποίος με υπομονή και αφοσίωση εργάζεται στην συστηματική απεικόνιση κάθε εικαστικού στοιχείου της ιστορικής παράδοσης των Σερρών, από τις ανάγλυφες μαρμάρινες κρήνες της πόλης αλλά ιδίως της Ιστορικής Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου - που αποτελεί ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο - και πρόσφατα με την συγκέντρωση πολύτιμων σκαριφημάτων και σχεδίων από τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα των Σερρών που, δυστυχώς ούτε η ανακήρυξη τους σε διατηρητέα θα μπορέσει να διασώσει.

Όπως και σε άλλες ιστορικές πόλεις συνέβη, έτσι και εδώ τα ιστορικά και πολύτιμα αυτά παραδείγματα, τις περισσότερες φορές, μετά τον χαρακτηρισμό τους, πεθαίνουν ως διατηρητέα. Οι ευαίσθητοι καλλιτέχνες με το έργο τους διασώζουν τις μνήμες με τον άριστο τρόπο, μεταπλασμένες μέσα από το χωνευτήρι της ψυχής τους.

Οι αισθαντικοί δημιουργοί ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, γλύπτες, ποιητές, εξαγλαϊζουν τις πολύτιμες μορφές του κόσμου που φεύγει και τις διασώζουν για τις επόμενες γενεές.

Επιτελούν ένα έργο πατριωτισμού, μια λέξη που έχει, δυστυχώς, ξεθωριάσει στις μέρες μας. Τους αξίζουν για το έργο και τις θυσίες τους έπαινοι, συγχαρητήρια και ευχές.

Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστήμιου Ακαδημαϊκός .

 

 

 

 

Έργα του στην πόλη των Σερρών

Δ.Ε.Η.

 

 

 

 

Πάρκο (Παλιό Στρατιωτικό Φούρνο)

 

Πάρκο (Παλιό Στρατιωτικό Φούρνο)

 

 

 

 

 

 

 

Προσωπικές φωτογραφίες

 

 

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Ο Ζωγράφος δημιουργεί

   

Με τον Οδυσσέα Ελύτη (Αθήνα 1981)

Με την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ (1992)

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ARCHITECTURAL TRADITION CENTRE
Εθνικής Αντίστασης 40
62122  Σέρρες
Τηλ. 2321 0 27994