Μουσικοί ορίζοντες


Σύντομο Ιστορικό

Ο Σερραϊκός φιλόμουσος λαός έχει να επιδείξει μουσική δράση από τα τέλη του περασμένου αιώνα.

Η έντονη πολιτιστική του δράση την εποχή αυτή, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες των δύσκολων καιρών, δηλώνει το πάθος του, το δυναμισμό, την αγάπη και αφοσίωση του για τη μουσική.

Η εμφάνιση των πνευστών μουσικών οργάνων, μέσα από οργανωμένα πλέον πολυφωνικά σχήματα, κυρίως Φιλαρμονικές, κατά τις αρχές του 20ού αιώνα, με την έντονη ευρωπαϊκή αύρα τους και το έντεχνο ύφος των ακουσμάτων τους, είναι η ηχηρή επιλογή των Σερραίων μουσικών και φίλων της μουσικής για την εξάλειψη του τουρκικού αμανέ, που εκφραζόταν μέχρι τότε από σχήματα λαϊκών οργανοπαικτών. Ο ήχος επομένως των χάλκινων πνευστών έχει σημειολογική ιστορική σημασία:

Προαναγγέλλει τον άνεμο της ελευθερίας που θα έρθει το 1913, και επιβεβαιώνει ότι η μουσική και ο πολιτισμός της είναι, εκτός των άλλων, οιωνός μηνυμάτων ειρήνης και ελευθερίας.

Οι Φιλαρμονικές της πόλης μας, κατά συνοπτικό χρονολογικό πίνακα που προκύπτει από τα "Στοιχεία για την εξέλιξη της μουσικής στις Σέρρες" (περίοδος 1904-1975) του Γιώργου Κ. Αγγειοπλάστη, από το αρχείο του οποίου και οι παρακάτω 6 φωτογραφίες, και από το προσωπικό αρχείο της πολιτιστικής εταιρείας ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (1999 και εντεύθεν), έχουν ως εξής:

1904 Ιδρύεται η πρώτη Φιλαρμονική των Σερρών ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, μετέπειτα ΟΡΦΕΑ. Την ίδια εποχή οι Σέρρες διαθέτουν τέσσερις άλλες φιλαρμονικές: της Ελληνικής Κοινότητας, του Γυμνασίου, της Κεντρικής Αστικής Σχολής και της Τουρκικής Φρουράς.

1914 Ο Μουσικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ οργανώνει φιλαρμονική - Περίοδος απραξίας μέχρι το 1918 εξαιτίας των πολέμων και των καταστροφών.

1920 Ο ΟΡΦΕΑΣ οργανώνει 60μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα. Κατά την περίοδο που ακολουθεί, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, διαθέτει δύο πλήρη τμήματα φιλαρμονικών: μπάντα του συλλόγου και φιλαρμονική νέων. Πολυπληθή φιλαρμονική διαθέτει επίσης για μεγάλο διάστημα το Οικοτροφείο Αρρένων.

1945 Ο Δήμος Σερρών οργανώνει φιλαρμονική αμέσως μετά την απελευθέρωση.

1957 Η Νομαρχία αποδέχεται απόφαση του Δήμου για τη σύσταση Συνεργείου Φιλαρμονικής - Αξιοσημείωτη δραστηριότητα μέχρι και το 1963-1964.

1971 Ο ΟΡΦΕΑΣ συστήνει μπάντα νέων με την εποπτεία και την οικονομική στήριξη του Δήμου.

1975 Η Φιλαρμονική του Ορφέα εντάσσεται και τυπικά στο Δήμο.

Μειωμένη δραστηριότητα μέχρι και το 1991. Ενδιάμεση περίοδος αναδιοργάνωσης του συγκροτήματος από το 1987 με συνταξιούχους στρατιωτικούς μουσικοδιδάσκαλους.

1999 Τον Οκτώβριο του 1999 η Δημοτική Αρχή Σερρών, με Δήμαρχο τον κ. Ζήση Μητλιάγκα, αποδέχθηκε την πρόταση του Αρχιμουσικού Τάσου Αρβανιτίδη, για την επανίδρυση της φιλαρμονικής του Δήμου [που από το 1980 ακολούθησε φθίνουσα πορεία χωρίς σημαντική δραστηριότητα, μέχρι την πλήρη διάλυση της] και το Νοέμβριο του 1999 του ανατέθηκε επίσημα η επανίδρυση της.

Τη νέα Φιλαρμονική ο Τάσος Αρβανιτίδης οργάνωσε με την στήριξη διακεκριμένων Κερκυραίων Αρχιμουσικών, κατά τα πρότυπα των Κερκυραϊκών και Ευρωπαϊκών Φιλαρμονικών, κάτι που για πρώτη φορά συναντούμε στην ιστορία των Φιλαρμονικών της πόλης μας.

Η νέα Φιλαρμονική, υπό τη διεύθυνση του νέου Αρχιμουσικού, είχε εξήντα επίλεκτους σολίστες και αναδείχθηκε σε ολοκληρωμένο σχολείο μουσικής που προσέφερε δωρεάν μουσική εκπαίδευση. Για πρώτη φορά, οργανώθηκε από τον ίδιο, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής που στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της μέχρι το τέλος του 2003, διοργάνωσε εβδομήντα πέντε λαμπρές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ο τότε Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, αείμνηστος Μάξιμος, την αποκαλούσε δημόσια το στολίδι της πόλης.

2003 Την 29-9-2003 άλλαξε η Δημοτική Αρχή και ο επελθών Δήμαρχος Μωυσιάδης αποφάσισε μονομερώς, για δικούς του λόγους, να αντικαταστήσει τον ανωτέρω Αρχιμουσικό.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Οραματισθήκαμε τη δημιουργία ενός Βαλκανικού Μουσικού Φεστιβάλ, ως γέφυρας πολιτισμού, που θα φέρει πιο κοντά τους λαούς των Βαλκανίων, καταργώντας το φράγμα των συνόρων και της γλώσσας, πράγμα, που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να πραγματώσει, χωρίς να παραβλέπουμε τη συμβολή του και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το Σεπτέμβριο του 2002, στην αίθουσα Γ. Χρηστίδης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, η τότε εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων και μετέπειτα Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σερρών, Σοφία Γεωργιάδου- Δικηγόρος, και ο Διευθυντής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Σερρών Τάσος Αρβανιτίδης, μετά από επίπονες προσωπικές τους προσπάθειες, συγκάλεσαν εκπροσώπους επισήμων πολιτιστικών φορέων Βαλκανικών χωρών, σε κοινή σύσκεψη με επίσημους τοπικούς φορείς της πόλης και υπέγραψαν Σύμφωνο πολιτιστικής συνεργασίας για τη δημιουργία Βαλκανικού Μουσικού Φεστιβάλ στις Σέρρες.

Η ανάγκη διαχείρισης του Βαλκανικού Μουσικού Φεστιβάλ από έναν, αυτοτελή και ανεξάρτητο πλέον από τροχοπέδη αδρανών τοπικών ταγών, νομικό φορέα, οδήγησε τους εμπνευστές της πολιτιστικής ιδέας του Φεστιβάλ: Τάσο Αρβανιτίδη και Σοφία Γεωργιάδου, στη σύσταση της Αστικής, μη κερδοσκοπικής, πολιτιστικής, εταιρείας, με την επωνυμία ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, με ιδρυτές και εκπροσώπους τους ιδίους. Οι εκπρόσωποι των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, αρχές Σεπτεμβρίου του 2003, έχοντας την ηθική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, διοργάνωσαν το 1ο Βαλκανικό Μουσικό Φεστιβάλ στις Σέρρες.

Το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ εγκαινίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λομβέρδος [4.9.2003], υπό τους ήχους της νεοϊδρυθείσας Βαλκανικής Ορχήστρας ARION, της Φιλαρμονικής Ορχήστρα Δήμου Άγκυρας Τουρκίας, καλλιτεχνών του πολιτιστικού οργανισμού FOMGED Κων/πολης, της ορχήστρας εγχόρδων της Όπερας του BLAGOEVRAD Βουλγαρίας, της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής ΑΡΙΩΝ, καθώς και Βαλκανίων καλλιτεχνών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, σε κεντρικά σημεία της πόλης, στον Αϊ-Γιάννη Σερρών και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

Η πρόεδρος του Βαλκανικού Φεστιβάλ κ. Σοφία Γεωργιάδου αναπτύσσει την ιδέα και το σχεδιασμό του Φεστιβάλ στους Βαλκάνιους εκπροσώπους και τις αρχές της πόλης.

 

Η πρόεδρος του Βαλκανικού Φεστιβάλ κ. Σοφία Γεωργιάδου, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής και Τούρκοι επίσημοι επί σκηνής.

 

Ο μαέστρος Τάσος Αρβανιτίδης παρουσιάζει τη Βαλκανική Ορχήστρα "ΑΡΙΩΝ". Σέρρες 16 Μαΐου 2004

 

Η δημοφιλής mezzo soprano της Τουρκίας Nur Yoldas

 

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Σοφία Γεωργιάδου απονέμει τιμητική διάκριση στον Διευθυντή Ορχήστρας κ. Ahmet Soylu

 

 

 

5ο Βαλκανικό Μουσικό Φεστιβάλ

 

ΑΔΡΙΑΝΟΎΠΟΛΗ - 4ο Βαλκανικό Μουσικό Φεστιβάλ.

 

 

 

Διεθνές Φεστιβάλ Κων/πόλης. 16/07/2004

 

Ο Τούρκος εκπρόσωπος πολιτισμού απονέμει τιμητική πλακέτα μετά το τέλος της συναυλίας στους εκπροσώπους της εταιρίας "ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

 

Ο μαέστρος Τάσος Αρβανιτίδης διευθύνει το κοινό της Άγκυρας που τραγουδά με ενθουσιασμό. 10/08/2008

 

Το προσωπικό της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα στην Ελληνοτουρκική συναυλία, ενώ η Τουρκάλα τραγουδίστρια Nur Joldas τραγουδά με την κυρία Σοφία Γεωργιάδου

 

Μουσικοί της Βαλκανικής Ορχήστρας "ARION" Αρβανιτίδης στο μπάσο και Άκης Γκόσιος στη Ποντιακή λύρα

 

Οι καλλιτέχνες της Ορχήστρας ΑΡΙΩΝ Βαία Γκότση, Μαρινέλα Τσαλουχίδου, Σωκράτης Παπαιωάνου, Γιάννης Γκόσιος και Ιφιγένεια Χατζηγιάννη ενθουσίασαν το κοινό με ελληνικούς ρυθμούς και τραγούδια. Αδριανούπολη - KIRKPINAR FESTIVAL - 25.06.2005

 

 

 

VIDEO