Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ Σερρών

 

100 χρόνια από την ίδρυσή του Ιστορικού Ομίλου «Ορφέα» Σερρών

Ο όμιλος ΟΡΦΕΑΣ Σερρών ιδρύθηκε στην πόλη μας την 1η Αυγούστου 1905 ως Μουσικογυμναστικός Σύλλογος, αλλά στην πραγματικότητα ως μυστική και ένοπλη οργάνωση.

Στην περίοδο του Μακεδονικού αγώνα υπήρξε η ψυχή και το οπλοστάσιο της ελληνικής άμυνας στην περιοχή των Σερρών, αλλά και ορμητήριο πρακτόρων, μαχητών, συνδέσμων και οδηγών. Ενεργούσε κρυφούς και φανερούς εράνους μετέφερε όπλα, μοίραζε πολεμοφόδια, έκρυβε αντάρτες, ενεργούσε σαμποτάζ, εκτελούσε κατασκόπους και προδότες. Η εν γένει δράση του κατευθυνόταν και συντονίζονταν κρυφά από το Ελληνικό Προξενείο των Σερρών.

Έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα.

Η ιστορία του ΟΡΦΕΑ ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης των Σερρών στην κρίσιμη εκείνη εποχή.

Συγχρόνως με την εθνική του δράση καλλιεργούσε την μουσική, το θέατρο και τον αθλητισμό, πραγματοποιώντας πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τόσο στο ιδιόκτητό του κτίριο όσο και στο ιδιόκτητό του γυμναστήριο. Σχεδόν αμέσως με την ίδρυση του ΟΡΦΕΑ το 1905 έκτισε και το ιστορικό του κτίριο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού αυτού κτιρίου στα θεμέλιά του τέθηκαν όπλα και σπαθιά της εποχής εκείνης.

Στο ιστορικό αυτό κτίριο του ΟΡΦΕΑ στεγάζεται σήμερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Το Δ.Σ. του ΟΡΦΕΑ διέθεσε τούτο κατόπιν συμβολικού ενοικίου θέλοντας να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας. Το κτίριο αυτό αρχικά ήταν η στέγη και το ορμητήριο των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα και το οποίο επί πολλά χρόνια φιλοξενούσε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΟΡΦΕΑ αλλά και όλων των πολιτιστικών σωματείων της πόλης, διότι ήταν το μοναδικό κτίριο στην πόλη μας που διέθετε μεγάλη αίθουσα για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Το ιστορικό αυτό κτίριο του ΟΡΦΕΑ δια της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ / ΔΙΛΑΠ/ Γ / 2246 / 43011 από 5.8.1994 του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και τις μνήμες των κατοίκων.

Ο ΟΡΦΕΑΣ από της ιδρύσεώς του για 100 χρόνια, έναν αιώνα συμμετείχε στην πολυκύμαντη και ταραγμένη ιστορική διαδρομή της περιοχής μας και των κατοίκων της και κατόρθωσε να εκπληρώσει υποδειγματικά τόσο τον πατριωτικό του σκοπό όσο και τον πολιτιστικό του ρόλο. Σήμερα ο ΟΡΦΕΑΣ συνεχίζει την λειτουργία του με στόχους τους οποίους είχε και από της ιδρύσεώς του.

Την μελέτη προστασία και προαγωγή της μουσικής, των γραμμάτων, των καλών τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού και την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης και του νομού μας.

Την προβολή και την αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας και την ηθική και υλική συμπαράσταση και ενθάρρυνση προσώπων και φορέων για έργα που έχουν σχέση με τους σκοπούς του ομίλους. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων λειτουργούν σήμερα τα εξής τμήματα:

Μικτή χορωδία με 45 χορωδούς

Θεατρική ερασιτεχνική σκηνή

Ερασιτεχνική σκηνή κουκλοθεάτρου

Τμήμα εκδόσεων και λογοτεχνίας

Τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Τμήμα κινηματογραφικής λέσχης

Αθλητικό παλαιστικό τμήμα

Οι εκδηλώσεις σήμερα πραγματοποιούνται στην νέα ιδιόκτητη αίθουσα στο κέντρο της πόλης η οποία διατίθεται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων σωματείων και φορέων της πόλης. Από της ιδρύσεώς του το 1905 και μέχρι σήμερα ο ΟΡΦΕΑΣ πραγματοποίησε πάμπολες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με την Μικτή του χορωδία, με την θεατρική ερασιτεχνική σκηνή, το κουκλοθέατρο και με τα άλλα τμήματά του.

Το 2005 ο ΟΡΦΕΑΣ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του με την πραγματοποίηση αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θα εκδοθεί πανηγυρικό επετειακό και ιστορικό τεύχος και θα κυκλοφορήσει CD με την ιστορία και τις εκδηλώσεις του ΟΡΦΕΑ από της ιδρύσεώς του μέχρι το τέλος του 2004.

 

 

Η πορεία του «ΟΡΦΕΑ» μέσα στο χρόνο

Βρισκόμαστε στις παραμονές του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ελληνισμός δίνει σκληρή μάχη για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους. Το Ελληνικό Προξενείο Σερρών προσπαθεί μέσα από την ίδρυση σωματείων να περάσει το μήνυμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της εθνικής έξαρσης γεννιέται ένα νέο σωματείο, με το όνομα «ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ», που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρίσιμες εκείνες στιγμές του έθνους.

Η ιστορική ημέρα είναι η 1 Αυγούστου 1905. Μία ομάδα από 12 νέους Σερραίους, κυρίως επαγγελματίες, με την προτροπή του Ελληνικού Προξενείου Σερρών, συγκεντρώθηκαν στο καφενείο του Βολιώτη και αποφάσισαν να ιδρύσουν σωματείο με το όνομα «ΟΡΦΕΑΣ». Το σωματείο θα είχε εξωτερικά πολιτιστική δραστηριότητα, στην πραγματικότητα όμως θα δρούσε μυστικά για τον Μακεδονικό Αγώνα και το Προξενείο. Το νέο σωματείο θα στεγασθεί σε ένα ενοικιασμένο οίκημα στην συνοικία Ταξιαρχούδι (προς Βορρά, της Παλαιάς Μητρόπολης). Τα πρώτα τμήματα δραστηριότητας θα είναι: Το Γυμναστικό, το Θεατρικό, το Μουσικό (Μπάντα και Χορωδία) και το Κυνηγετικό. Με πρώτο πρόεδρο τον Κικόπουλο Γεώργιο ο «ΟΡΦΕΑΣ» θα αναπτύξει αμέσως μια σημαντική πολιτιστική και εθνική δραστηριότητα. Η πορεία του μέσα στο χρόνο θα αφήσει έντονα τα σημάδια της πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή των Σερρών.

Η πρώτη κύρια προσφορά του «ΟΡΦΕΑ» ήταν η συμμετοχή του στο Μακεδονικό Αγώνα, σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδος στις Σέρρες και ιδιαίτερα με τον Πρόξενο Αντώνιο Σαχτούρη. Τα μέλη του «ΟΡΦΕΑ» ενεργούσαν κρυφούς και φανερούς εράνους, μετέφεραν όπλα και μοίραζαν πολεμοφόδια στις ένοπλες ομάδες. Έκρυβαν μαχητές και κατασκεύαζαν κρυψώνες, διατηρώντας καταλύματα σε διάφορα μέρη της πόλης.

Παράλληλα η δραστηριότητα του «ΟΡΦΕΑ» απλώνεται στον πολιτιστικό τομέα.

Στις αρχές του 1907 δημιουργείται η Φιλαρμονική του «ΟΡΦΕΑ» και οι συναυλίες που δίνει εντυπωσιάζουν το κοινό, που γεμίζει τις αίθουσες για να τις παρακολουθήσει. Επίσης την εποχή εκείνη κάνει την εμφάνισή του το θεατρικό τμήμα και παρουσιάζει στο κοινό αξιόλογα έργα όπως «η Δάφνη», «ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «η Γκόλφω» κ.α. Η μουσική και θεατρική παιδεία αναπτύσσονται σημαντικά. Σταθμός στην ιστορική διαδρομή του «ΟΡΦΕΑ» είναι η ανέγερση του ιδιόκτητου θεάτρου του. Το περίφημο αυτό οικοδόμημα εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουλίου 1909 και αποτελεί μέχρι σήμερα «κόσμημα» για την πόλη.

Με αφετηρία πλέον την αίθουσα αυτή ο «ΟΡΦΕΑΣ» ξεκινά μια καινούρια πολιτιστική δραστηριότητα που φτάνει μέχρι σήμερα. Πέρασε από πολλές δυσκολίες και ανέστειλε μερικές φορές τις δραστηριότητές τους, (Α και Β παγκόσμιος πόλεμος), χωρίς να πάψει ποτέ να υπάρχει.

Στον πολιτισμό αλλά και στον αθλητισμό (ποδόσφαιρο, στίβος, πάλη) έχει να επιδείξει λαμπρά επιτεύγματα. Για τις επιτυχίες αυτές ο «ΟΡΦΕΑΣ» τιμήθηκε από πολλούς φορείς κατά την μακρόχρονη ιστορία του (Χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Σερρών το 1955, Βραβεία για το χορωδιακό τμήμα, Χρυσό μετάλλιο από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το 1988 κ.α.)

Ένας σημαντικός σταθμός της νεότερης ιστορίας του «ΟΡΦΕΑ» είναι η ανέγερση του νέου κτιρίου, που στεγάζει την αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία (1980. Στην νέα αυτή αίθουσα θα συνεχίσει ο «ΟΡΦΕΑΣ» τις διάφορες δραστηριότητές του παράλληλα με τις επιτυχημένες εμφανίσεις του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

1905 – 2005: Ένας αιώνας δράσης και προσφοράς. Ένας αιώνας «ΟΡΦΕΑΣ». Ας τον γιορτάσουμε λοιπόν.

 

Νίκος Κεραμιτσόπουλος