ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου χώρου στο κτίριο της βιβλιοθήκης ο οποίος θα φιλοξενούσε το παιδικό της τμήμα, υπήρξε ένα από τα βασικά όνειρα της διεύθυνσης και του προσωπικού της βιβλιοθήκης. Είναι πεποίθησή μας ότι το βιβλίο και το διάβασμα από μικρή ηλικία είναι μια όμορφη συνήθεια που διαπλάθει χαρακτήρες, πλουτίζει τις γνώσεις και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με νέες εμπειρίες. Όλο αυτό όταν υποστηρίζεται από έναν όμορφο, λειτουργικό και φιλόξενο χώρο είναι σίγουρο ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα. Παράλληλα, δίνει μια νέα ανάσα στο χώρο της βιβλιοθήκης που παύει να είναι ένας απλός δανειστής βιβλίων και μεταμορφώνεται σε χώρο χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Η ευκαιρία για επαναλειτουργία και διαμόρφωση του παιδικού τμήματος της βιβλιοθήκης στον 1ο όροφο, δόθηκε από το Future Library, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συμμετείχε και εξακολουθεί να αποτελεί ενεργό κύτταρο αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει προβεί σε πρακτική υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας ενός Δικτύου Καινοτόμων Βιβλιοθηκών.

Έτσι, ξεκίνησε η ανακαίνιση του παιδικού μας τμήματος την 1η Οκτώβρη του 2012. Στόχος της αναμόρφωσης του χώρου ήταν και είναι να ελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών και να προκαλέσει άμεσο αίσθημα οικειότητας. Λόφος, χορτάρι, σπιτάκι, χρώμα, συνθέτουν ένα χώρο ευέλικτο και πολυμορφικό που θα μπορεί να προσαρμόζεται στην εκάστοτε χρήση τους: σημεία ανάγνωσης, χώροι εργαστηρίων, σημεία με διαδραστικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό, χώροι διεξαγωγής παραστάσεων και δραματοποιήσεων βιβλίων, σημεία με παιχνίδια, χώροι ηλεκτρονικών υπολογιστών με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και σημεία δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας των παιδιών με τις άλλες βιβλιοθήκες.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, τα έπιπλα αλλά και τα καινούργια βιβλία, εντάσσονται, λειτουργικά και αισθητικά, στους χώρους με τέτοιο τρόπο, ώστε να συντελούν στη δημιουργία ενός μαγικού κόσμου, που θα ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα των παιδιών και θα αλληλεπιδρά μαζί τους, μετατρέποντας τη βιβλιοθήκη σε ένα ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς τους και, εν κατακλείδι, σε ένα σημείο αναφοράς της ζωής τους.

Ας δώσουμε λοιπόν το μήνυμα: Η βιβλιοθήκη αποτελεί κέντρο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ο χώρος όπου μεγάλοι και παιδιά μπορούν να δραπετεύουν από την πραγματικότητα μέσα από τη φαντασία και το παιχνίδι και να αισθάνονται σα στο σπίτι τους.

Η παιδική βιβλιοθήκη αποτελείται από 10.000 περίπου τόμους βιβλίων. Η συλλογή προσφέρεται σε παιδιά ηλικίας 1-12 ετών και για εφήβους. Αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:

• Βιβλία προσχολικής ηλικίας (εικονογραφημένες ιστορίες, βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά).
• Βιβλία για παιδιά 6-8 ετών (εικονογραφημένα, παραμύθια, μικρές ιστορίες κλπ.).
• Βιβλία για παιδιά 9-12 ετών (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, περιπέτειες, πνευματικάπαιχνίδια, θέατρο, ποίηση, κόμικς κλπ.).
• Βιβλία για εφήβους (ελληνική και ξένη λογοτεχνία).
• Βιβλία γνώσεων (ιστορία, μυθολογία, θρησκεία, γεωγραφία, τέχνη, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιογραφίες, Η/Υ, φυσικές επιστήμες κλπ.).
• Οπτικοακουστικό υλικό με ταινίες video και κασέτες παραμυθιών.
• CD-ROMs με θέματα φυσικής ιστορίας, τέχνης, ιστορίας, γεωγραφίας, θρησκείας, πολιτισμού κλπ.

Εντυπώσεις από τη βιβλιοθήκη

Ρίξτε μια ματιά στην πορεία των εργασιών

 
 
 
 
 
 

 

Τα βιβλία γνώσεων είναι ταξινομημένα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Melvil Dewey (DDC Dewey 21th ed) ως εξής :
  

000

Γενικά θέματα-Η/Υ-Βιβλιοθηκονομία

100

Φιλοσοφία-Ψυχολογία-Λογική-Ηθική

200

Θρησκεία-Μυθολογία

300

Κοινωνικές επιστήμες (Οικονομία - Δίκαιο - Εκπαίδευση Λαογραφία)

400

Γλώσσα-Λεξικά

500

Θετικές επιστήμες (Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία - Γεωλογία)

600

Εφαρμοσμένες επιστήμες (Ιατρική - Μηχανική - Γεωργία - Τεχνολογία)

700

Τέχνη (Αρχιτεκτονική - Γλυπτική - Ζωγραφική - Μουσική - Αθλητισμός)

800

Λογοτεχνία

900

Γεωγραφία-Ιστορία-Βιογραφίες

Στο τέλος κάθε ταξινομικού αριθμού αναγράφεται το σύμβολο (π) που δηλώνει ότι το βιβλίο ανήκει στην παιδική βιβλιοθήκη. Οι υπόλοιπες κατηγορίες υποδιαιρούνται, όπως παρακάτω:
   

ΕΙ

Εικονογραφημένες ιστορίες

ΕΠ

Ελληνικά παραμύθια

ΞΠ

Ξένα παραμύθια

ΕΛ

Ελληνική λογοτεχνία

ΞΛ

Ξένη λογοτεχνία

ΕΕΛ

Εφηβική ελληνική λογοτεχνία

ΕΞΛ

Εφηβική ξένη λογοτεχνία

ΕΕΛ

Εφηβική ελληνική λογοτεχνία

CL

Ξενόγλωσση παιδική λογοτεχνία

ΕΛ*

Ελληνική παιδική λογοτεχνία (6-8 ετών)

ΞΛ*

Ξένη παιδική λογοτεχνία (6-8 ετών)


Όλα τα βιβλία της παιδικής βιβλιοθήκης είναι καταχωρημένα στον Η/Υ με το σύστημα ΑΒΕΚΤ 5.6 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρών αναγνωστών. 

Η παιδική βιβλιοθήκη προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα βιβλία και να εξοικειωθούν με αυτά και το διάβασμά τους. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως από την οικονομική, κοινωνική τους κατάσταση και την καταγωγή τους.