Ταξιδεύοντας τον Παπαδιαμάντη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Σερρών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής της δράσης, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποίησε ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε είχε τίτλο Ταξιδεύοντας τον Παπαδιαμάντη. Σκοπός του προγράμματος ήταν να φέρει το παιδί κοντά στους Έλληνες κλασσικούς μέσα από μια σειρά βιβλίων σε σύγχρονη ελληνική γλώσσα και με ευχάριστη εικονογράφηση που σχεδιάστηκαν με την ελπίδα ότι η διδασκαλία της λογοτεχνίας μπορεί να γίνει ‘διασκεδαστική’.

Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλάμβανε εικονογραφημένα βιβλία του Παπαδιαμάντη, οπτικοακουστικό υλικό (βιντεοκασέτα, κασέτα με μουσική, διαφάνειες από την εικονογράφηση των βιβλίων) καθώς και έντυπο υλικό (αποσπάσματα από τα πρωτότυπα κείμενα, ενημερωτικά φυλλάδια, πληροφορίες για το συγγραφέα, κ.α.). Επίσης προτάσεις για δραστηριότητες, θεατρικά παιχνίδια και άλλες ιδέες οι οποίες μπορούσαν να συμπεριληφθούν ατόφιες ή προσαρμοσμένες, ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. 

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του προγράμματος λειτουργούσε έκθεση που περιλάμβανε έργα του συγγραφέα όπως επίσης και άλλα κείμενα της κλασσικής ελληνικής λογοτεχνίας σε νέα απόδοση και με την κατάλληλη εικονογράφηση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, είτε φέρνοντας σε πέρας δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας το υλικό που τους είχε δοθεί, είτε παίρνοντας μέρος σε ομαδικά παιχνίδια.

Την ευθύνη οργάνωσης και παρουσίασης του προγράμματος είχε η αποσπασμένη στη Βιβλιοθήκη για τη σχολική χρονιά 2002-2003 εκπαιδευτικός κ. Δώρα Γκένιου.