Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Στράτη "Ιστορία της Πόλεως των Σερρών", με την τιμητική παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου του Α΄, 6/5/2001

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με την τιμητική παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου του Α΄, διοργάνωσε εκδήλωση για να παρουσιάσει το βιβλίο του Ευαγγέλου Στράτη " Ιστορία της πόλεως Σερρών ".

Το βιβλίο αποτελεί την Γ΄ συμπληρωμένη έκδοση και εκδόθηκε στα πλαίσια της σειράς " Σειρά Εκδόσεων για την Πόλη και το Νομό Σερρών " της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών με α/α 5. Εκδόθηκε με τη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο και μια ιδιαίτερα μοναδική πηγή πληροφοριών που αποκτά όμως μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι το προλογίζει η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο Α΄. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νεόδμητο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι Σερρών . Το πρωτοφανές για τα σερραϊκά δεδομένα πλήθος που παραβρέθηκε (λόγω του μεγάλου αριθμού που προσήλθαν στην εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε και το μικρό αμφιθέατρο στο οποίο γινόταν ταυτόχρονη προβολή μέσω video projector) είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πρωτότυπη παρουσίαση βιβλίου. Η ομιλία του εισηγητή κ. Πέτρου Σαμσάρη συνοδευόταν από την προβολή διαφανειών σε γιγαντοοθόνη με τη βοήθεια Η/Υ ενώ με δραματουργική παρέμβαση υποδυόταν το συγγραφέα ο κ. Παναγιώτης Δεληκανλής σε ένα σκηνικό εποχής που κατασκευάστηκε γι αυτό το σκοπό. Τους ομιλητές παρουσίαζε στο κοινό η Βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών κ. Κωνσταντίνα Τρέντου. 

Η Πρόεδρος της Εφορείας κ. Σοφία Γεωργιάδου-Σωτηρίο υ προσφώνησε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τους παριστάμενους, ευχαριστώντας τον ιδιαίτερα για την υψίστη τιμή που γίνεται στη Βιβλιοθήκη με την παρουσία του. Έκανε μικρή αναδρομή στις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης που ξεκίνησαν από το 1988. Αναφέρθηκε στον λόγο που επέλεξε η Βιβλιοθήκη το συγκεκριμένο βιβλίο, για επανέκδοση, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας επί λέξει ότι : 

"Ο Ευάγγελος Στράτης, ως ο παλαιότερος ιστορικός, γίνεται ο συνεκτικός ιστός του απώτερου παρελθόντος με το παρόν και δίνει την σκυτάλη της ιστορίας σ΄ όσους μεταγενέστερους τίμησαν με την πέννα τους την πόλη μας", όπως στον εισηγητή της παρουσίασης κ. Πέτρο Σαμσάρη , φιλόλογο-αρχαιολόγο και μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης. Τελειώνοντας, επανέλαβε ότι: "Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, θέλησε μέσω του έργου του συγγραφέα να επαναφέρει στη μνήμη μας τη σημαντική προσφορά του" και να παραδώσει, κατά την επιθυμία του, "εις τον φιλοπάτριδα και ευγενή λαό των Σερρών", ένα αξιόλογο βιβλίο που έγραψε "από φυσική στοργή προς το ιερό έδαφος της πεφιλημένης πατρίδος του". 

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Πέτρου Σαμσάρη όπως προαναφέρθηκε και ο οποίος μεταξύ άλλων είπε : 

"Ο Ευάγγελος Γ. Στράτης γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1867 στο Ροδολίβος Σερρών. Ο πατέρας του Γεώργιος καταγόταν από την Πλεσίβιτσα (το σημερινό Πλαίσιο), κοινότητα της επαρχίας Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας. Το έτος 1855 εγκαταστάθηκε στο Ροδολίβος, όπου το 1866 νυμφεύτηκε τη γηγενή Ελισάβετ. Απέκτησαν έξι παιδιά. Ο πρωτότοκος γιος Ευάγγελος, αφού παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα στη γενέτειρά του, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών πήγε στην πόλη των Σερρών, για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο. Μετά την αποφοίτησή του από αυτό άσκησε το επάγγελμα του δημοδιδάσκαλου. Το 1892 συνέχισε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών, όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα κλασικής φιλολογίας. Συμπλήρωσε τις γνώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Δίδαξε στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη και στο Γαλάζιο της Ρουμανίας. Επέστρεψε οριστικά στην πατρίδα του, όπου διορίστηκε αρχικώς το 1897 διευθυντής του Ημιγυμνασίου του Δοξάτου και μετά στο Παρθεναγωγείο Σερρών. Υπήρξε παντρεμένος με τη Σερραία δασκάλα Αφροδίτη, το γένος Σίμου Σιμώτα. Απέκτησαν ένα γιο, το Γεώργιο, που σπούδασε στην Αθήνα ιατρική. 

Η διπλή βουλγαρική κατοχή στην πόλη των Σερρών διατάραξε τη γαλήνη του συγγραφέα. Η αποχώρηση των βόρειων κατακτητών συνοδεύτηκε με βανδαλισμούς και αγριότητες. Όλη του η υλική και πνευματική περιουσία παραδόθηκε δύο φορές στην αδυσώπητη πυρά. Ο ίδιος και ο μονάκριβος γιος του Γεώργιος οδηγήθηκαν βιαίως μαζί με άλλους συμπολίτες τους σε εξευτελιστική ομηρία. 

Μετά την απελευθέρωση της πόλης ο συγγραφέας αφοσιώθηκε απερίσπαστος στο πνευματικό του έργο. Κατέγραψε τα ιστορικά λείψανα του ένδοξου παρελθόντος και ίδρυσε το πρώτο μικρό αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Μελέτησε επίσης τον παλιό κώδικα της Μητρόπολης Σερρών και τα χειρόγραφα της γειτονικής μονής του Τιμίου Προδρόμου, πριν από την αρπαγή τους από τους Βουλγάρους και τα χρησιμοποίησε ως πηγές στο έργο του. 

Πέθανε την 1η Μαρτίου του 1926 σε ηλικία 59 ετών. Αναπαύεται στο Α΄ Κοιμητήριο της πόλης των Σερρών. 

Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Ευάγγελου Στράτη περιλαμβάνει τρεις αξιόλογες μονογραφίες και επτά ερευνητικές του συνεργασίες σε έγκριτες επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις. 

Ιδιαίτερη αξία για την εποχή του είχε η πρώτη πραγματεία του συγγραφέα με τίτλο "Ιστορία της πόλεως Σερρών". Τυπώθηκε το 1909 στο Πατριαρχικό τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης. Το έτος 1926 ο Δήμος Σερρών ανέλαβε την επανέκδοση του βιβλίου αυτού και τώρα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη προχώρησε στην τρίτη φωτομηχανική επανέκδοση από αντίτυπο της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου. Στην τελευταία αυτή έκδοση προστέθηκε ο πρόλογος του Πατριάρχη, εκτενής εισαγωγή, αναλυτικό ευρετήριο κυρίων ονομάτων και στο τέλος έγχρωμοι πίνακες".

Στο τέλος της εκδήλωσης η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών δια της προέδρου της Εφορείας κ. Σοφίας Γεωργιάδου-Σωτηρίου και του Διευθυντή κ. Ιωάννη Σαπουντζή προσέφεραν στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τον Α΄ ως αναμνηστικό δώρο, ζωγραφικό πίνακα που φιλοτέχνησε και προσέφερε αφιλοκερδώς ειδικά γι αυτό το σκοπό ο Σερραίος ζωγράφος κ. Νικόλαος Κολόμβος . Ο πίνακας αναπαριστά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη της πόλης των Σερρών. 

Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη σε εστιατόριο της πόλης. 

 

VIDEO

 

 

Ομιλία του Πατριάρχη

Πρόποση του Πατριάρχη