Παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γρηγοριάδη: "Το Παρτάλι"  (14/6/2001)

Η παρουσίαση του μυθιστορήματος "Το Παρτάλι", του Θεόδωρου Γρηγοριάδη διοργανώθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και το Βιβλιοπωλείο Δ. Μαρνέρη την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2001. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών Γιάννης Σαπουντζής ο οποίος αναφέρθηκε και στα λογοτεχνικά σεμινάρια που οργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη με το συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.

Την παρουσίαση του συγγραφέα έκανε στη συνέχεια η δημοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου η οποία μίλησε προσωπικά για το Θεόδωρο Γρηγοριάδη αφού τους συνδέει μακροχρόνια φιλία και είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την συγγραφική του πορεία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βιβλίο. Η Αριάδνη Παπαφωτίου αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο στην δημιουργική γραφή και πώς αυτό ολοκληρώνεται. 

Στην ομιλία του ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα αρχίζοντας από τον ίδιο τον τίτλο του μυθιστορήματος. Έδωσε την ετυμολογία του ("Παρτάλι" είναι το κουρέλι, το παλιόρουχο και μεταφορικά ο περιθωριακός άνθρωπος). Η λέξη χρησιμοποιείται ευρέως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά είναι παντελώς άγνωστη στη Νότια Ελλάδα. 

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός παράδοξου ανθρώπου που είναι ντυμένος με γυναικεία φορέματα και κυκλοφορεί τις νύχτες στο Βαρδάρη. Το όνομά του είναι " Παρτάλι ". Δυο φοιτητές θα γνωριστούν μαζί του και θα γοητευτούν από την παρουσία του γενικότερα και την ιστορία που έχει να τους διηγηθεί το Παρτάλι. Μια παλιά ιστορία που ξεκινάει από τα χρόνια της Κατοχής και φτάνει ως τις μέρες της μεταπολίτευσης οπότε και αρχίζει η πλοκή του βιβλίου. 

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι από τη μια μεριά οι φοιτητές, ο Μανουήλ, ο Μάικ, η Ζωή, η Πένυ και από την άλλη ο κόσμος που περιστρέφεται γύρω από το Παρτάλι. Το Πανεπιστήμιο και το Βαρδάρι. Ο παλιός κόσμος της μεταπολεμικής Ελλάδας και η καινούργια εποχή της μεταπολίτευσης.

Οι δύο κόσμοι αντιπαρατίθενται και μέσα από τις συγκρούσεις θα φανερωθούν παλιά μυστικά και καταστάσεις. Βασικός παράγων στην εξέλιξη του μύθου η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης την περίοδο εκείνη. Άλλο βασικό θέμα του βιβλίου το στοιχείο της μεταμφίεσης που καθορίζει την πορεία των ηρώων και τους επαναπροσδιορίζει σε καινούργιους ρόλους.

Ο συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα ενώ στη συζήτηση που επακολούθησε ακούστηκαν και απόψεις του κόσμου για το βιβλίο αλλά και για τη σημερινό μυθιστόρημα. 

Η βραδιά τελείωσε με υπογραφές βιβλίων. Μία μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί έξω από το βιβλιοπωλείο από τους αδελφούς Μανδηλιώτη κάλυπτε με εικόνα όσους στεκόντουσαν έξω από τον χώρο της παρουσίασης.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση