Εκδήλωση προς τιμήν της παιδαγωγού Ευθαλίας Αδάμ (12/3/2001)

Η Σερραία Ευθαλία Αδάμ , απόφοιτος του Ζαππείου Παρθεναγωγείου στην Πόλη, αφού μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη στα παιδαγωγικά, υπηρέτησε στο Ζάππειο της Πόλης, επί 45 χρόνια, ως διδάσκουσα (1882 - 1885), ως υποδιευθύντρια (1885 - 1887) και ως διευθύντρια του Παρθεναγωγείου (1888 - 1927).

Όταν αποχώρησε από την υπηρεσία της και κατέφυγε στην Αθήνα, παρέλαβε μαζί της το προσωπικό της αρχείο, που περιλαμβάνει τα εξής: 

33 γράμματα του Κωνσταντίνου Ζάππα, με έξοδα του οποίου σπούδασε 

27 προσφωνήσεις της ιδίας προς τις τελειόφοιτες του Ζαππείου 

3 γράμματα οικουμενικών πατριαρχών, συγχαρητήρια, με την ευκαιρία αξιολόγησης της προσφοράς της 

1 γράμμα του πατριάρχου Ιεροσολύμων, με το αυτό περιεχόμενο 

1 γράμμα της Ακαδημίας Αθηνών, αγγελτήριο βράβευσής της 

1 γράμμα της Γ. Γραμματείας των Ανακτόρων ευχαριστήριο για ευχές εόρτιες 

6 ποιήματα μαθητριών και θαυμαστών της 
το «Δίπλωμα απονομής συντάξεως» του Ελληνικού Δημοσίου 

2 φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Ζάππα 

1 σύντομο βιογραφικό σημείωμα 

Την έκδοση του αρχείου της Ευθαλίας Αδάμ πραγματοποίησε, το 2000, η κίνηση «Της καθ' ημάς Ανατολής», στη σειρά Μνήμες, αρ. 4, του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών. Την έκδοση επιμελήθηκαν οι Πηνελόπη Στάθη και Αδαμάντιος Στ. Ανεστίδης , σ' ένα τόμο, σε σχήμα 20,5 Χ 14,4 εκ. και σελίδες 256, υπό τον τίτλο: « Μνήμη Ευθαλίας Αδάμ, Διευθύντριας του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως 1860 - 1954, το αρχείο της ». 

Ο τόμος που εκδόθηκε περιλαμβάνει όλο το αρχείο της Ευθαλίας Αδάμ, εκτός από τα ποιήματα των μαθητριών και θαυμαστών της. 

Η παρουσίαση του τόμου έγινε στις Σέρρες, στις 23 Νοεμβρίου 2001, στην αίθουσα της Σερραϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας, από τον συνεπιμελητή της έκδοσης Αδαμάντιο Στ. Ανεστίδη, που τώρα είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. 

 

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση