Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως Αθηνών υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές με τη χρήση εκμαγείων, διαφανειών, καρτών και φωτογραφικών πινάκων να ανασυνθέσουν τη ζωφόρο και να πάρουν μια γεύση της αρχαίας Αθήνας. 

Το σημαντικότερο γεγονός που διαδραματιζόταν στα Παναθήναια, τη λαμπρότερη γιορτή των Αθηναίων προς τιμήν της πολιούχου θεάς Αθηνάς, ήταν η επίσημη πομπή που κατέληγε στην Ακρόπολη. 

Αυτή την ιερή πομπή θέλησε να απαθανατίσει ο Φειδίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα, στη σύνθεση της οποίας απεικονίζονται 360 περίπου ανθρώπινες μορφές και περισσότερα από 200 ζώα. Την ίδια πομπή ακολουθήσαμε κι εμείς με τους μικρούς μας φίλους. 

Με τη μουσειοσκευή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως μας δόθηκε η δυνατότητα με εκμαγεία, διαφάνειες, κάρτες και φωτογραφικούς πίνακες, να ανασυνθέσουμε τη ζωφόρο και μέσα από την τέχνη, να ζήσουμε για λίγο στην Αθήνα της κλασικής εποχής. Συζητήσαμε τους μύθους για τους θεούς και τους ήρωες, γνωρίσαμε τη θρησκεία τους, τις λατρευτικές τους συνήθειες και την καθημερινή τους ζωή.

Την ευθύνη της οργάνωσης και παρουσίασης του προγράμματος είχε η αποσπασμένη στη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικός κ. Αργυρώ Κοκκινάκη.