Πολιτιστικές Σελίδες


Booker Prize 2012

H Hilary Mantel ανακηρύσσεται η “μεγαλύτερη σύγχρονη συγγραφέας της Βρετανίας”, σύμφωνα με την Επιτροπή των Βραβείων Booker. Η φετινή απονομή εμφανίζεται απολύτως εναρμοσμένη με τα προγνωστικά, αφού η νικήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή το φαβορί της Shortlist.

Η Βρετανίδα συγγραφέας στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Booker 2012, περνά πλέον στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και η πρώτη συγγραφέας στην οποία το διακεκριμένο βραβείο απονέμεται για δεύτερη φορά.

Παραλαμβάνοντας το Βραβείο Booker, η Mantel αστειεύτηκε λέγοντας: “Περιμένεις το Booker για 20 χρόνια και μετά αντί για ένα παίρνεις δύο!”Το μυθιστόρημα “Bring up the Bodies”, ο εκκρηκτικός και “αιματηρός” δεύτερος τόμος της τριλογίας της για τη ζωή του Thomas Cromwell, του πανίσχυρου πρωθυπουργού του τρομερού βασιλιά Ερρίκου του VIII, είναι επίσης το πρώτο sequel που κερδίζει το βραβείο στα 43 χρόνια απονομής των Booker. Ο πρώτος τόμος της τριλογίας με τίτλο “Wolf Hall” :είχε τιμηθεί με το Μπούκερ πριν από τρία χρόνια.

“Αισθανόμαστε υπερήφανοι που διαβάζουμε αγγλικά”

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Sir Peter Stothasd αποκάλεσε τη Hilary Mentel τη “Μεγαλύτερη σύγχρονη πεζογράφο της Βρετανίας” και τόνισε πως “με αυτό το βιβλίο ανανέωσε τους όρους του ιστορικού μυθιστορήματος”. Όπως είπε: “¨Όταν γράφει, αισθανόμαστε υπερήφανοι που διαβάζουμε αγγλικά. Δεν πιστεύω ότι έχω διαβάσει κάποιον άλλο Άγγλο συγγραφέα τα τελευταία χρόνια, που να έχει τόσο πολύ τον πλήρη έλεγχο στον τρόπο που χειρίζεται την πρόζα και να πετυχαίνει εκείνο ακριβώς που θέλει, όπως ένας τραγουδιστής ή ένας πιανίστας”.

Έτσι η 60χρονη Χίλαρι Μαντέλ γίνεται η τρίτη συγγραφέας που βραβεύεται με το Μπούκερ για δεύτερη φορά, μαζί με τον Αυστραλό Πίτερ Κάρεϊ και τον Νοτιοαφρικανό Τζ. Μ. Κούτσι.

Το Βραβείο Booker ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του – Όχι στα μυθιστορήματα “μιας χρήσης”

Η φιλοσοφία της φετινής Shortlist βρισκόταν στον αντίποδα της περσινής που είχε προκαλέσει σάλο στη Βρετανία και είχε θέσει σε αμφισβήτηση την σοβαρότητα του Booker, καθώς είχε δώσει έμφαση στην εμπορικότητα και αναγνωσιμότητα των βιβλίων. Αντίθετα η φετινή shortlist έδωσε προτεραιότητα στην ξανα-αναγνωσιμότητα της πεζογραφίας, αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τα μυθιστορήματα της “μιας χρήσης”.

Επιμένοντας στο επίμαχο αυτό σημείο για τους Βρετανούς, ο πρόεδρος των κριτών, Sir Peter Stothasd, που είναι και ο εκδότης του Λογοτεχνικού Ενθέτου των Times, σχολίασε: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμούμε με αυτό το βραβείο, ένα κείμενο το οποίο πεθαίνει μόλις το διαβάσουμε. Υπάρχουν πολλά άρτια και καλά βιβλία, τα οποία η αλήθεια είναι πως προσφέρουν τη χάρα της ανάγνωσης, όμως δεν θα ήθελε κάποιος να τα ξαναδιαβάσει. Το βραβείο αυτό απονέμεται στα βιβλία που θα διαβάζονται στις επόμενες δεκαετίες και κάθε φορά που τα διαβάζεις, σου αποκαλύπτουν κάτι διαφορετικό”.

Ένα βραβείο για …αποτοξίνωση!

Από την πλευρά της η Χίλαρι Μαντέλ που έχει ήδη ξεκινήσει να συγγράφει τον τρίto τομο της τριλογίας, είπε ότι θεωρεί το Βραβείο “Μία ψήφο εμπιστούνης” και μια “Πράξη πίστης” . Όμως δεν είναι και μια μεγάλη ευθύνη; Στην ερώτηση αυτή η ίδια είπε στους δημοσιογράφους: “Όταν ξεκινάω να γράφω, τα ξεχνάω όλα αυτά, διότι κάθε μέρα έχει καινούργια προβλήματα. Υπάρχει ο αγώνας με το ίδιο σου το θέμα και με μια κενή οθόνη”. Είπε επίσης πως θεωρεί το “Bring up the Bodies” πολύ πιο επιτυχημένο βιβλίο από το “Wolf Hall”, πιθανότατα μάλιστα να βρίσκεται και στην κορυφή.

Την προηγούμενη που είχε κερδίσει το Booker, η Hilary Mantel, στην ερώτηση που ξα ξοδέψει το χρηματικό έπαθλο των £ 50.000, του βραβείου, είχε απαντήσει “Sex, drug and rock’nroll”. ¨ετσι αυτή το φορά δήλωσε πως θα τα δώσει για…. αποτοξίνωση! Ϋστερα όμως έδωσε μια απάντηση πιο προσγειωμένη λέγοντας “Πιθανότατα στη σύνταξή μου”.

Επιλογή με αυστηρά λογοτεχνικά κριτήρια

Χρειάστηκαν 2 ώρες και 16 λεπτά για να καταλήξει στην επιλογή της η φετινή Κριτική Επιτροπή και ο πρόεδρος Sir Peter Stothasd δήλωσε πως η απόφαση προέκυψε με αυστηρά λογοτεχνικά κριτήρια. ‘Οπως είπε το “Bring up the Bodies” “Είναι μια αιματηρή ιστορία, όμως η Hilary Mentel είναι μια συγγραφέας στην οποία η σκέψη υπερισχύει από το αίμα και χρησιμοποιεί τη δύναμη της πρόζας για να συνθέσει αναλογίες σε ηθικό επίπεδο, να μιλήσει για την ανασφάλεια της πολιτικής ζωής εκείνα τα χρόνια και να υπανιχθεί τις ομοιότητες που υπάρχουν με τη σημερινή πολιτική ζωή”.

Η φετινή shortlist των Βραβείων Booker είχε θεωρηθεί ώς ο “θρίαμβος των αουτσάϊντερς”. Στους έξι φιναλίστ, εκτός από την Hliary Mantel και τον Will Self που είναι καταξιωμένοι συγγραφείς, συμμετείχαν δύο πρωτοεμφανιζόμενοι Jeet Thayil και Alison Mooreκαι δύο μυθιστοριογράφοιTan Twang Eng και Deborah Levy που δεν ανήκουν στο mainstream λογοτεχνικόκατεστημένο και είχαν αγωνιστεί να βρουν εκδοτικό οίκο. Τελικά όμως η “ζυγαριά” της Κριτικής Επιτροπής έγειρε προς την πλευρά των καταξιωμένων και του επικρατέστερου φαβορί.


Της Ελπίδας Πασαμιχάλη, bookbar.

ΥΓ H Χίλαρι Μαντέλ συμπεριλαμβανόταν στα λογοτεχνικά σεμινάρια της ΔΚΒΣ το 2008 με το μυθιστόρημά της «Πέρα από το μαύρο». Δείτε σχετική σελίδα.

Λίστα όλων των άρθρων