Πολιτιστικές Σελίδες


Συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στα διεθνή λογοτεχνικά βραβεία του Δουβλίνου IMPAC


Το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μυθιστόρημα γραμμένο στα αγγλικά ή μεταφρασμένο στα αγγλικά. Οι προτάσεις των υποψήφιων μυθιστορημάτων κατατίθενται από 123 βιβλιοθήκες μεγάλων πόλεων απ? όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της πόλης του Δουβλίνου με την οικονομική υποστήριξη του IMPAC, μιας κορυφαίας αναπτυξιακής εταιρείας και προσβλέπουν στην προώθηση της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Το βραβείο ξεκίνησε να απονέμεται το 1996 και έχει ήδη απονεμηθεί στους Χαβιέ Μαρίας, Μισέλ Ουελμπέκ, Ταχάρ Μπεν Τζελούν, Κολμ Τοίμπιν, Περ Πέτερσον και στην Χέρτα Μύλερ και στον Ορχάν Παμούκ προτού βραβευτούν με το Nobel. αλλά και σε πρωτοεμφανιζόμενους όπως ο Ράου Χαγκ. Η αξία του βραβείου ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100.000 λιρών.
Κάθε βιβλιοθήκη καταθέτει μέχρι 3 τίτλους και έτσι σχηματίζεται η μεγάλη λίστα μυθιστορήματος ενώ πολλές φορές συμπίπτουν στις επιλογές τους. Η λίστα αυτή είναι αποδεικνύει την πολιτική κάθε χώρας στην μετάφραση στα αγγλικά, μιας γλώσσας η οποία προς τον παρόν είναι κυρίαρχη και μπορεί να επιβάλλει ξένους συγγραφείς διεθνώς. Έτσι, για φέτος, υποψήφια είναι 153 μυθιστορήματα εκ των οποίων μόνον 38 προέρχονται από 16 ξένες.
Είναι φυσικό λοιπόν, οι περισσότερες χώρες να προτείνουν δικά τους μυθιστορήματα πρόσφατα μεταφρασμένα στα αγγλικά. Από την Ελλάδα ψήφισαν φέτος οι Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες της Βέροιας και των Σερρών.

Λίστα όλων των άρθρων