Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ»

 

Το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ», είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006.

Ενδεικτικά οι σκοποί του συλλόγου, μεταξύ άλλων είναι: (άρθρο 2 του καταστατικού μας με Α. Μ 1713/12-1-2006, Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών)

1. Η διερεύνηση και καταγραφή των Ηπειρωτών που είναι εγκατεστημένοι στο Ν. Σερρών, καθώς και η διερεύνηση και καταγραφή των Ηπειρωτών φοιτητών που σπουδάζουν της σχολές Α.Ε.Ι & Τ.Ε.Ι των Σερρών.

2. Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ηπειρωτών που είναι εγκατεστημένοι στο νομό Σερρών.

3. Η συμπαράσταση του σωματείου με κάθε τρόπο στους Ηπειρώτες φοιτητές και στα μέλη του.

4. Η καταγραφή των εθίμων της ηπειρώτικης κουλτούρας.

5. Η δημιουργία βιβλίων και λεξικού με τις ηπειρώτικες παλιές εκφράσεις.

6. Η δημιουργία σεμιναρίων παραδοσιακού χορού για χοροδιδασκάλους.

7. Η περισυλλογή του ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού υλικού.

8. Η δημιουργία τράπεζας αίματος με την εθελοντική αιμοδοσία των μελών, ώστε να καλύπτονται οι τυχόν ανάγκες των μελών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

9. Η δημιουργία ομάδων εργασίας με αντικείμενο το χορό, το τραγούδι, τη μουσική, τη φωτογραφική τέχνη, τη λαϊκή υφαντική, την παραδοσιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική και γενικά κάθε αντικείμενο που σχετίζεται με τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή.

10. Η αρχειοθέτηση του καταγεγραμμένου πολιτιστικού υλικού που έχουν τα μέλη, καθώς και η ίδρυση βιβλιοθήκης, φωτοθήκης, βιντεοθήκης κ.ά.

11. Η δημιουργία παραδοσιακής εκπομπής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του νομού, με τραγούδια, ήθη, έθιμα και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

 

 

 

Οι σκοποί του Συλλόγου επιδιώκονται:

1. Με την ενεργοποίηση, την συσπείρωση και δραστηριοποίηση όλων των μελών του Συλλόγου καθώς και την συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις που θα οργανώνονται από τον παρόντα σύλλογο.

2. Με την συνεργασία και την κοινή δράση με όλους τους εδρεύοντες στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό Συλλόγους που έχουν τις ίδιες επιδιώξεις και τους ίδιους σκοπούς.

3. Με την ίδρυση λέσχης και βιβλιοθήκης .

4. Με την οργάνωση καλλιτεχνικών και πνευματικών συγκεντρώσεων, ήτοι θεατρικών παραστάσεων, χορών κλπ και τη δημιουργία χορωδίας και χορευτικού συγκροτήματος .

5. Με την χρησιμοποίηση κάθε εν γένει μελετητικού ή επιμορφωτικού μέσου (μελέτες, συνδιαλέξεις, σεμινάρια, συσκέψεις, εκδόσεις, συναυλίες, χοροεσπερίδες κλπ) .

6. Με την συγκέντρωση λαογραφικών στοιχείων, την ηχογράφηση των δημοτικών τραγουδιών και την κινηματογράφηση των ηθών και εθίμων του γάμου και άλλων πανηγυρικών εκδηλώσεων .

7. Με την συγκέντρωση και διατήρηση των γνήσιων Ηπειρώτικων ενδυμασιών και διαφόρων παλαιών αντικειμένων .

Αν και νεοσύστατος ο σύλλογός μας, έχει δραστηριοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει στο ενεργητικό του δύο τμήματα ενηλίκων και ένα τμήμα παιδικό, όπου διδάσκονται χοροί και τραγούδια από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αλλά κατά βάση όμως χοροί και τραγούδια της Ηπείρου.

Παράλληλα λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπου νέοι αλλά και ενήλικες μαθαίνουν με μεγάλο ζήλο και μεράκι παραδοσιακά μουσικά όργανα της πατρίδας μας.

Εκδηλώσεις

Με την ίδρυσή του ο σύλλογός μας έλαβε μέρος για δύο συνεχόμενες χρονιές στην κορυφαία εκδήλωση των απόδημων Ηπειρωτών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος – την κοπή της «Πίτας των Ηπειρωτών», – η οποία λαμβάνει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ. Ε. Φ).

Επίσης συμμετείχε δύο φορές στο Πολιτιστικό χωριό που διοργανώνει η ΔΕΠΚΑ Σερρών αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις στο Νομό (Σιδηρόκαστρο, Λευκώνας, Ν. Τυρολόη, Αχινός, Αγ. Ελένη, Βαλτοτόπι, Βαμβακιά, Ροδολίβος).

Η συμμετοχή του συλλόγου μας επεκτείνεται και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο (Αριδαία, Καβάλα, Δήμος Συκεών Θεσ/νίκης, Ασβεστάδες Ν. Έβρου και Ηράκλειο Κρήτης).

Στόχος της συμμετοχής και των χορευτικών ανταλλαγών του συλλόγου, είναι η μελέτη και ανάδειξη της διαφορετικότητας της μουσικο- χορευτικής παράδοσης και η ανακάλυψη των κοινών λαογραφικών στοιχείων που συνθέτουν την έννοια του Ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού.

 

Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών « Ο ΠΥΡΡΟΣ » 
 

 

Στρυμόνος 14 – Τ. Κ 62124 Σέρρες
Τηλ & φαξ: 23210 21102
Email 1: Pyrrosdance@mail.gr
Email 2: kaselor@otenet.gr