Μια διαπολιτισμική διαδρομή στην πόλη μου. Βλέπω, ζωγραφίζω, φωτογραφίζω, ερευνώ, γράφω την ιστορία της πόλης των Σερρών (16 Ιουλίου)

Σήμερα 16 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, στο ισόγειο της βιβλιοθήκης, μαζευτήκαμε 20 παιδιά ηλικίας 7 με 13 ετών. Θα ξεκινούσε μια διαδρομή στο ιστορικό παρελθόν της πόλης με ξεναγό τον κ. Γιάννη Σαπουντζή. Γίναμε τουρίστες στην πόλη μας! Πήραμε καπέλο, αντηλιακό, νεράκι, γυαλάκια, φωτογραφικές και τους δρόμους! Πολύτιμο εργαλείο μας ένα μικρό μπλοκάκι στο οποίο θα έπρεπε να σημειώνουμε ο,τιδήποτε μας έκανε εντύπωση. Κάτι σαν μικροί δημοσιογράφοι.

Πρώτος μας σταθμός το"Τζιρτζιλή"; όχι το "Ζιτζιρλή" τζαμί! Ο κ. Γιάννης μας μίλησε για το τζαμί, την ιστορία του και τον διάκοσμό του. Δε μείναμε όμως μόνο στα λόγια, είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια την ομορφιά του εσωτερικού του και υπό την ήρεμη φωνή του κ. Γιάννη σημειώναμε, σημειώναμε σημειώναμε! Επόμενος, σταθμός; Διακτινιστήκαμε σε άλλη χρονική περίοδο και από ένα οθωμανικό σε ένα βυζαντινό μνημείο, την παλαιά μητρόπολη Σερρών, των Αγίων Θεοδώρων. Ένα πολύπαθο κτίσμα το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1913. Είδαμε παλιές φωτογραφίες για το πώς ήταν τότε ο ναός και συνθέσαμε μια καλύτερη εικόνα με τα όσα ιστορικά στοιχεία μας διηγήθηκε ο κ .Γιάννης. Τελευταίος σταθμός της διαδρομής και αφού κλείσαμε ένα μεγάλο τρίγωνο στον χάρτη, το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο μπεζεστένι, την αραβική αγορά των Σερρών. Αφού ξεναγηθήκαμε στο εσωτερικό και είδαμε εκθέματα που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή, γνωρίσαμε λίγο καλύτερα το κτίριο και την ιστορία του.

Ήταν ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν, σε μέρη που πολλές φορές περνάμε απ' έξω και αγνοούμε την ιστορία και τη σπουδαιότητά τους. Ευχαριστούμε Βιβλιοθήκη! Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι οι σημειώσεις που κρατήσαμε δε θα πάνε χαμένες (όπως και κάθε επίδοξου δημοσιογράφου ή συγγραφέα), θα συγκεντρωθούν και θα συνθέσουν ένα μικρό ψηφιακό βιβλίο υπό τη δική μας συγγραφή και επιμέλεια! Θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στη σελίδα της βιβλιοθήκης.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρώην διευθυντή της βιβλιοθήκης κ. Ιωάννη Σαπουντζή, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, όπως με την ίδια συνέπεια, υπευθυνότητα και όρεξη ανταποκρινόταν στις ανάγκες της βιβλιοθήκης. Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει τις εθελόντριες που μας συνόδεψαν και μας κράτησαν ασφαλείς κατά τη διαδρομή μας. Τις κυρίες: Ειρήνη Βουτσκόγλου, Εμμανουέλα Κωνσταντινίδου,Ευαγγελία Μάλτσιου και Σοφία Πολιτίδου.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση