Με μια βαλίτσα ταξιδεύω (07 Αυγούστου)

Τα σερραϊκά τζιμάνια* κατέκτησαν το Σινικό τοίχος! *Τζιμάνι= ο ζωηρός και έξυπνος. Τέτοιοι ήταν και οι 23 σημερινοί συνταξιδιώτες μας στο μακρύ ταξίδι προς την Κίνα! Παίξαμε Τάνγκραμ και κινέζικο σκάκι για να περάσει η ώρα μέχρι τα ετοιμαστούμε για το ταξίδι. Κόψαμε τα εισιτήριά μας (πολύ καλή προσφορά: Σέρρες-Κίνα, μόλις 0,000 ευρώ!). Συστηθήκαμε και ξεκινήσαμε το ταξίδι. Βαλίτσα γεμάτη, ηθικόν ακμαιότατον και η κ. Λένα μια πολύ καλά κατατοπισμένη ξεναγός. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα, το σινικό τοίχος, τις παγόδες και κάποια από τα ποτάμια της περιοχής. Μιλήσαμε για τον μύθο με τους 4 δράκους που είναι και τα 4 μεγαλύτερα ποτάμια της Κίνας. Είδαμε τη σημαία όπου ο φίλος μας ο Δημήτρης περιγράφοντάς την είπε κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση:" Η σημαία έχει 4 μικρά αστέρια όσα και οι δράκοι και ένα μεγάλο που είναι ο αυτοκράτορας, όπως και στον μύθο!". Μας έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που σκεφτήκαμε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο "ρομαντικός" συμβολισμός της σημαίας. Το ταξίδι μας είχα τα πάντα: βόλτες, μουσική, φαΐ, διαλογισμό, ο,τιδήποτε θα μπορούσε να μας δώσει την αίσθηση ότι πράγματι ταξιδέψαμε σε αυτόν τον μαγευτικό τόπο. Όποτε βγαίνουν τόσο καλές προσφορές, θα διοργανώνουμε τέτοια ταξιδάκια και θα σας προσκαλούμε!

Η Δ.Κ.Βιβλιοθήκη Σερρών ευχαριστεί την κ. Λένα Παπασταυροπούλου που μας συνόδεψε σε τόσες όμορφες και διασκεδαστικές δράσεις κατά τη διάρκεια των διαδρομών, ως ξεναγός, ιστοριογράφος, σύντροφος και πάνω απ' όλα ως παιδί! Επίσης, ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά τους τις εθελόντριες Μαρία και Ελένη Γάτσιου και τη Μαρία Τζουμαϊλή.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
 

Η γραπτή μαρτυρία της εθελόντριας-εμψυχώτριας κ. Λένας Παπασταυροπούλου από τις διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη Σερρών!
Διαδρομές με « πυξίδα» τη Βιβλιοθήκη……..

Όχι, όχι, όχι….δεν είναι μία απλή πυξίδα αυτή που βλέπετε…..μία «φυσιολογική» πυξίδα αυτή φίλοι μου…
οι πυξίδες-οι κανονικές- όλοι ξέρουμε ότι δείχνουν διαφορετικούς προορισμούς…
βοηθούν στα ταξίδια- ώστε να μη χάσει κανείς την κατεύθυνση του κλπ κλπ κλπ...
Εάν όμως βρεθεί κάποιος στις Σέρρες το καλοκαίρι αυτό..και κρατήσει αυτήν την πυξίδα.....ένα περίεργο
πράγμα...εξωπραγματικό – θα τολμούσα να σημειώσω- όποια κατεύθυνση και να κοιτάξεις....
είτε προς Βορρά...είτε προς Νότο...είτε πάλι προς Ανατολή ή Δύση...θα σου δείξει έναν προορισμό:
Νικολάου 20 Τ.Κ.62125 Σέρρες

εκεί, όπου στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών!!! Ένας χώρος δικός μας, όλων μας !!! Ένας χώρος, τον οποίο μπορείς να επισκεφτείς ...ό, τι ώρα θες... όποτε θες... με όποια παρέα θες ...ή και μόνος...με ό,τι διάθεση θες...και να νιώσεις σα να βρίσκεσαι σε μια προέκταση του σπιτιού σου....τόσο άνετα ..τόσο φιλικά και φιλόξενα... τόσο μαγικά και πάνω απ’ όλα ταξιδιάρικα....γιατί, πραγματικά « ταξιδεύεις».. χωρίς να κάνεις το παραμικρό βήμα... «ταξιδεύεις»... «χάνεσαι» ... «φεύγεις» ... μέσα από τα βιβλία της !!!!
Και όπως συμβαίνει με όλα τα ταξίδια ... έτσι και με αυτό ...τι άλλο;;; Αποκτάς εμπειρίες,,, ανεπανάληπτες.... «μεταμορφώνεσαι» στο καθετί που θες, στη στιγμή, τόσο απλά ...τόσο αβίαστα και γνωρίζεις τόσα πράγματα με τον πιο όμορφο τρόπο....με «τιμόνι» τις σελίδες...λευκές ή χρωματιστές... και με «καπετάνιους» τους ανθρώπους που την «υπηρετούν», μπορείς να γευτείς κάτι από τον κόσμο, να κάνεις φίλους, πραγματικούς ή φανταστικούς, να αποκτήσεις γνώσεις, που, σίγουρα κάπου θα τις αξιοποιήσεις, να βιώσεις εμπειρίες και πάνω από όλα να αγαπήσεις το βιβλίο και το διάβασμα κάνοντας «διαδρομές» :
...... εικονικές διαδρομές
...... διαδρομές στο χρόνο
...... διαδρομές στο χώρο
...... διαδρομές της σκέψης

Φέτος, το καλοκαίρι, κράτησα κι εγώ την « πυξίδα» αυτή και ταξίδεψα μαζί σας .... έχοντας ως « συνεπιβάτες» αμέτρητες γλυκές φατσούλες, που ήταν έτοιμες να «ρουφήξουν» κάθε γνώση που ξεπηδούσε μέσα από παραμύθια και ιστορίες και να «βουτήξουν» με χαρά σε κάθε παιχνίδι και δράση!! Γνώρισα και κάτι «μεγάλα» παιδιά ( βλέπε Μαρία Βραχλιώτου και εθελοντές...) που έκαναν το «ταξίδι» αυτό ακόμη πιο ενδιαφέρον, αφού συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι σε όλους τους προορισμούς. Εύχομαι ολόψυχα σε όλο το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών να έχει τη δύναμη πάντα να συνεχίζει τα «ταξίδια» αυτά μέσα από τα βιβλία για όλους εμάς και να «οδηγεί» τη Βιβλιοθήκη σε όλους αυτούς τους όμορφους «προορισμούς» έτσι ώστε όλοι εμείς, μικροί και μεγάλοι να «γευόμαστε» κάθε εμπειρία, κάθε νέα γνώση και παράλληλα να νιώθουμε περήφανοι που έχουμε μία αληθινά : Future Library

Ευχαριστώ, από καρδιάς για την εμπειρία αυτή που βίωσα
και ειλικρινά, αδημονώ, να ζήσω και πάλι!!!
Με τιμή και με σεβασμό στο έργο σας,
Παπασταυροπούλου Ελένη
Νηπιαγωγός