Μονοκονδυλιές (6 Ιουλίου)

Σήμερα στις 10 το πρωί, στο ισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, μαζευτήκαμε 20 επίδοξοι ζωγράφοι ηλικίας 7 με 9 ετών, για να μάθουμε την τέχνη της μονοκονδυλιάς. Μας περίμενε η κ. Μαρία που για άλλη μια φορά, μας είχε έναν καλεσμένο έκπληξη. Όπως μας είπε και η ίδια πρόκειται για έναν πολύ καλό της φίλο από την μακρινή Ισπανία, τον οποίο μπορεί και να γνωρίζουμε. Πού να το φανταζόμασταν ότι επρόκειτο για τον διάσιμο κ. Σαλβαδόρ Μονοκονδυλί που είναι πολύ γνωστός για τις μονοκονδυλιές του! Ο κ. Σαλβαδόρ με τα σπαστά ελληνικά του μας εξήγησε από πού προέρχεται η λέξη "Μονοκονδυλιά". Στη συνέχεια μας μίλησε για άλλον έναν πολύ γνωστό ζωγράφο, τον Παμπλό Πικάσσο ο οποίος είναι πολύ γνωστός για τους πίνακές του της τεχνικής του κυβισμού. Μας μίλησε λίγο για τον κυβισμό και για τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου ζωγράφου και στη συνέχεια περάσαμε στα έργα των μονοκονδυλιών του.

Μας έδειξε ένα βίντεοόπου ο ίδιος ο Πικάσσο ζωγράφιζε με μονοκονδυλιά πάνω σε ένα τζάμι. Μας εξήγησε ότι στην τεχνική αυτή ο ζωγράφος δε σηκώνει από το χαρτί το εργαλείο με το οποίο ζωγραφίζει μέχρι να τελειώσει το σχέδιό του. Οι μονοκονδυλιές του Πικάσσο είναι πολλές και εντυπωσιακές, σχεδόν σαν ζωντανές. Στη συνέχεια, ο κ. Σαλβαδόρ μας έδειξε κάποια έργα δικά του, τα οποία ήταν αφηρημένης τέχνης. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, είναι λίγο τρελούτσικος και βρίσκει ομορφιά στα περίεργα και ασύμμετρα πράγματα. Στη συνέχεια με την καθοδήγησή του περάσαμε στην πράξη και εκπλαγήκαμε και οι ίδιοι από τις ικανότητές μας. Τις καλύτερες ζωγραφιές μας τις κράτησε ο κ. Σαλβαδόρ για να τις εκθέσει σε συναδέλφους του στην Ισπανία. Μάθαμε να γράφουμε και το όνομά μας με μονοκονδυλιά και από 'δώ και πέρα, θα είναι η προσωπική υπογραφή των έργων μας!

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σαλβαδόρ Μονοκονδυλί που μας βοήθησε να καταλάβουμε τις μονοκονδυλιές με τις συμβουλές και την καθοδήγησή του, την κ. Μαρία Βραχλιώτου που διοργάνωσε τη συνάντηση με τον κ. Μονοκοδυλί και την κ. Τζουμαιλή Μαρία για την πολύτιμη βοήθειά της. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους τις πολύτιμες εθελόντριές μας: Κλεοπάτρα Βλάχου, Ελένη Γάτσιου, Γεωργίας Λαμβδά και Πηνελόπη Καλαμπαλίκα.


Video από την εκδήλωση


Φωτογραφίες από την εκδήλωση