Διαδρομές στο μουσικό παρελθόν της πόλης (7 Ιουλίου)

Αυτή τη φορά, «χωθήκαμε» στα έγκατα της βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα στο πολύ σημαντικό μουσικό αρχείο του κ. Γιώργου Αγγειοπλάστη. Ξεναγός μας στις διαδρομές στο μουσικό παρελθόν της πόλης ήταν μαζί με τον κ. Γιώργο και η κ. Κατερίνα Αγγειοπλάστη που μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία, μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο όπου οι φωτογραφίες του αρχείου άρχισαν ξαφνικά να ζωντανεύουν και να βγάζουνε φωνή. Όμως, δε θα είχε νόημα ένα τέτοιο ταξίδι χωρίς την επαφή με τα βασικά στοιχεία της μουσικής, γι’ αυτό η κ. Κατερίνα, μουσική φύση από μικρή, αφού μας γνωρίστηκε καλύτερα μαζί μας μέσα από μουσικοπαιχνίδι γνωριμίας, μας σύστησε στην κ. Μουσική η οποία θα μας συνόδευε στο ταξίδι μας.

Γνωρίσαμε τις νότες, το πεντάγραμμο, τα μουσικά όργανα και μάθαμε να ξεχωρίζουμε τη μουσική από τους απλούς ήχους. Μάθαμε τι είναι μουσικός κανόνας και τον εφαρμόσαμε στην πράξη τραγουδώντας το «τρένο»: «Είμαι σ’ένα τρένο, που με ανεβάζει και με κατεβάζει και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα, τσού τσούφ τσούφ!». Στη συνέχεια, φτιάξαμε παζλ με ορισμένες από τις εικόνες του μουσικού αρχείου και ξεκίνησε η εξερεύνηση του παρελθόντος. Εντοπίσαμε τις εικόνες στο χώρο και για όλες ο κ. Αγγειοπλάστης μας διηγήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η κ. Κατερίνα μας μοίρασε μικρά βιβλιαράκια με φωτογραφίες στις οποίες απεικονιζόταν ο κ. Αγγειοπλάστης . Διώξαμε τον κ. Γιώργο από την αίθουσα και καταστρώσαμε ένα σχέδιο ερωτήσεων που θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα βλέπαμε στις φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ο κ. Αγγειπλάστης επέστρεψε στο χώρο και τον βομβαρδίσαμε με ερωτήσεις: Πού τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες; Γιατί φοράτε άσπρα; Πόσα αγόρια και κορίτσια είχε η χορωδία; Τι ηλικία έχετε στη φωτογραφία; Γράψαμε αρκετές πληροφορίες στο προσωπικό μας βιβλιαράκι μουσικής (αν και παραλείψαμε την ηλικία του κ. Γιώργου γιατί είναι προσωπικό δεδομένο!), ενώ οι μικρότεροι ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση. Από τη βιβλιοθήκη φύγαμε με ένα μικρό βιβλιαράκι ιστορίας της μουσικής που γράψαμε οι ίδιοι, αλλά και με μεγάλη αίσθηση της δίψας, καθώς είναι μια από τις παρενέργειες των ταξιδιών πίσω στο παρελθόν (γι΄ αυτό να μην τα δοκιμάζετε μόνοι στο σπίτι. Ελάτε στη Βιβλιοθήκη!).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Γιώργο Αγγειοπλάστη για την περίφημη δουλειά που έχει κάνει στο μουσικό αρχείο αφιερώνοντας άπλετο προσωπικό χρόνο, αλλά και για την φιλοξενία των παιδιών στο χώρο του αρχείου. Επίσης, την εμψυχώτρια της δράσης και νηπιαγωγό κ. Κατερίνα Αγγειοπλάστη που με ευρηματικότητα κατάφερε να εξιτάρει το ενδιαφέρον των παιδιών για το μουσικό παρελθόν της πόλης των Σερρών. Ευχαριστούμε την εθελόντριά μας κ. Πέτκογλου Θεανώ για την εξαίρετη δουλειά στην αποτύπωση και καταγραφή της δράσης.


Video από την εκδήλωση


Φωτογραφίες από την εκδήλωση